CULTURA
Acest sfarsit de saptamana marcheaza evenimente extrem de importante la Teatrul Mic. Mai mult, la sfarsitul anului, Florin Calinescu va reveni pe scandura teatrului dupa 15 ani de absenta.
Mihai Dinvale, directorul adjunct al teatrului, ne-a spus mai multe despre proiectele teatrului.
CLAUDIA DABOVEANU, SEBASTIAN S. EDUARD
Jurnalul National: Spuneti-ne cate ceva despre stagiunea care s-a incheiat.
Mihai Dinvale: Eu nu obisnuiesc sa fac analize festiviste. Desigur ca faci o analiza pentru tine, cu ce trebuie sa te indrepti, de cine sa ai grija ca artist, cu ce program cultural-estetic sa mergi mai departe... Cred totusi ca stagiunea trecuta, tinand seama de conditiile materiale pe care le-am avut, a fost un plus fata de stagiunea de dinainte. La sala de la Teatrul Mic oamenii au venit din concediu sa puna in scena un spectacol al doamnei Sanda Manu, o piesa care se cheama "Cum iubeste cealalta jumatate", a lui Alan Ayckbourn, cu o distributie buna. Dupa aceea a urmat "Alex si Morris", un spectacol cu Stefan Iordache si Mitica Popescu, spectacol la care "s-a desfundat mahalaua" - cum zicem noi - a venit foarte multa lume. Pe finalul stagiunii am inceput repetitiile la spectacolul "Povestiri din Canterbury", un spectacol al Nonei Ciobanu. Am dat doua reprezentatii in avanpremiera, iar acum, la 7 octombrie (n.r. - ieri) si 10 octombrie, au loc premierele.
Proiecte pentru Teatrul Foarte Mic?
Am incercat sa repunem in circuit sala de la Foarte Mic. Am reamenajat-o efectiv cu mijloace proprii, cu ajutorul angajatilor teatrului, iar meritul ii apartine in special Irinei Solomon. Ne-am propus ca pentru aceasta sala sa avem doua teme: sa incercam sa ajutam dramaturgia romaneasca si sa abordam in fiecare an cate un spatiu cultural mai putin cunoscut in Romania. Pentru anul acesta, de exemplu, ne-am propus sa atacam literatura suedeza. Astfel, la Foarte Mic am inceput spectacolul "Paparazzi", de Matei Visniec. Am apelat apoi la Ana Margineanu care si-a compus un spectacol foarte interesant, a carui premiera oficiala o vom avea luna aceasta, in 15 si 16 octombrie. Spectacolul se cheama "8pt n9ua, 89... fierbinte dupa â89" si reprezinta radiografia situatiei Romaniei din punct de vedere social, economic, politic vazuta prin ochii unor actori foarte tineri. Viziunea spectacolului este usor ironica si detasata, dar cu multa responsabilitate.
Ce reluati din stagiunea trecuta?
Tot. Nu renuntam la nimic, pentru ca fiecare spectacol are un public al sau si
n-am sesizat ca un anumit spectacol din stagiunea trecuta "nu merge". Nu suntem inca pusi in situatia de a renunta la spectacolele pe care le-am montat.
Ati pierdut sau ati luat vreun actor in perioada de "transferuri"?
Nu. Anul asta nu s-a produs nici o schimbare.
Proiectul cu British Council?
Este un proiect frumos, care s-a legat de premiera piesei "Povestiri din Canterbury" si un spectacol pe care British Council l-a adus de la Londra, care se cheama "Ticalosii lui Shakespeare", un one man show al unui distins actor englez, Steven Berkoff. Cele doua reprezentatii au loc astazi si maine. Cred ca cele doua spectacole se vor constitui in aceasta saptamana intr-un eveniment cultural foarte important pentru deschiderea acestei stagiuni. Un important actor englez cu un astfel de subiect nu poate fi trecut cu vederea.
Sunteti director adjunct, dar si actor. Stagiunea abia a inceput. Aveti vreun rol in urmatoarele piese?
De multe ori in ultimii patru ani am fost un fel de inlocuitor. Un fel de rezerva, ca la o echipa de fotbal. Nu o spun din orgoliu sau dintr-o falsa modestie, dar atunci cand nu s-a mai putut si nu am avut alta rezolvare am intrat eu.
Acum, cat priveste noua stagiune, pot sa va spun ca o sa am un rol intr-o piesa a lui Alexandru Tocilescu, care se va chema "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu", a carei premiera va avea loc la 21 decembrie. Un spectacol scris de Denis Dinulescu, cu Florin Calinescu chiar in rolul lui Nicolae Ceausescu. Deocamdata avem discutii despre rolul Elenei Ceausescu, asa ca nu stim cine va interpreta acest rol - optiunea este desigur a lui Alexandru Tocilescu. Bineinteles ca mi-au gasit si mie rapid un rol mi-au spus: "Tu trebuie sa fii securistul pentru ca ai ochi albastri". O sa fac un vesnic securist care trece prin toata piesa, este dat afara, intra pe sub usa etc. Spectacolul va costa mult pentru ca va fi realizat dupa forma spectacolelor omagiale si va avea circa 40-50 de figuranti. Muzica, de aceeasi inspiratie, va fi facuta de Nicu Alifantis. Va fi un spectacol cu multa ironie care va lua biografia lui Nicolae Ceausescu de la primul congres UTC pana la episodul Targoviste, in â89.