x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teatrul din Sibiu prezintă în Turcia două spectacole regizate de Silviu Purcărete

Teatrul din Sibiu prezintă în Turcia două spectacole regizate de Silviu Purcărete

de Maria Sârbu    |    30 Apr 2009   •   00:00
Teatrul din Sibiu prezintă în Turcia două spectacole regizate de Silviu Purcărete

La cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru "Marea Neagră" de la Trabzon (vechiul Trapezunt), care se desfăşoară între 1 şi 15 mai, Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va prezenta două spectacole regizate de Silviu Purcărete.

"Cumnata lui Pantagruel", spectacol montat în 2003 de Silviu Purcărete, după scrierile lui Francois Rabelais, se va juca la Festivalul de la Trabzon - oraş pe litoralul sud-pontic al Turciei - la data de 2 mai, pe când "Aşteptându-l pe Godot" de Samuel Beckett, o altă creaţie a lui Purcărete, excepţională de altfel, este programat la 3 mai.

Spectacolele româneşti vor fi admirate de publicul festivalului alături de producţiile a 17 companii din alte 15 ţări, printre care Austria, Germania, Kazahstan, Polonia, Rusia, Franţa, Ucraina, Olanda, Republica Moldova, Spania, Israel, Canada.

Participarea Naţionalului sibian la festival este sprijinită de Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, care, "de la fondarea sa în 2005, şi-a extins treptat aria de promovare a culturii române cu mult dincolo de marea metropolă de pe Bosfor, organizând sau sprijinind proiecte culturale şi la Ankara, Izmir, Eskişehir, Mugla, Cankiri, Bodrum sau Kars".

Anul 2009 este pentru Teatrul "Radu Stanca" unul plin de turnee în străinătate. Spectacolul lui Silviu Purcărete "Lulu" va participa la Norderzoon Festival din Olanda, iar spectaculoasa lui montare "Faust" va putea fi văzută la Edinburgh International Festival. A fost invitată la Festivalul de Teatro Clasico din Merida, Spania, coproducţia Sibiu-Luxemburg "Metamorfoze", de acelaşi Purcărete.

În Germania, va ajunge "Suferinţele domnului Mockinpott", regia Istvan Szabo, la Napoli şi la Izmir - "Electra", regia Mihai Măniuţiu, în Cipru - "Perşii" (tot de Măniuţiu). "Aşteptându-l pe Godot" va merge şi în Japonia, şi la Tel Aviv, iar "Viaţa cu un idiot", regia Andriy Zholdak -, în Finlanda.

×
Subiecte în articol: arte