x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teatrul "Tony Bulandra", desfiinţat

Teatrul "Tony Bulandra", desfiinţat

de Maria Sârbu    |    22 Aug 2008   •   00:00
Teatrul "Tony Bulandra", desfiinţat

Teatrul "Tony Bulandra" a fost desfiinţat printr-o hotărîre a consiliului local al municipiului Tîrgovişte, urmînd a se înfiinţa o secţie de teatru pentru adulţi în cadrul Direcţiei de cultură a Primăriei Tîrgovişte, ne-a declarat cel care a fost timp de şase ani, de la înfiinţare, directorul acestei instituţii, Mihai Constantin Ranin. El a precizat că toţi actorii din trupă îşi vor căuta, începînd cu 1 septembrie, de lucru, pentru că nu vor să fie "funcţionari la primărie".Actriţa Laura Vasiliu îşi caută de lucru
Teatrul "Tony Bulandra" a fost desfiinţat printr-o hotărîre a consiliului local al municipiului Tîrgovişte, urmînd a se înfiinţa o secţie de teatru pentru adulţi în cadrul Direcţiei de cultură a Primăriei Tîrgovişte, ne-a declarat cel care a fost timp de şase ani, de la înfiinţare, directorul acestei instituţii, Mihai Constantin Ranin. El a precizat că toţi actorii din trupă îşi vor căuta, începînd cu 1 septembrie, de lucru, pentru că nu vor să fie "funcţionari la primărie".

Alături de actorii teatrului se află şi Laura Vasiliu, protagonistă în filmul premiat cu Palme d’Or la Cannes, "4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu. Ea a protestat joi, împreună cu trupa teatrului, în faţa Primăriei Tîrgovişte, atunci cînd a avut loc şedinţa consiliului municipal. Colegii Laurei spun că prestaţia actoricească a actriţei i-a determinat pe edili să-i acorde, după triumful de la Cannes, titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Tîrgovişte, la scurt timp însă este desfiinţat teatrul în care ea este angajată.

"Cetăţeanul de onoare al municipiului Tîrgovişte va ajunge să-şi caute un job la Forţele de muncă", susţine Ranin.

Directorul este îngrozit de faptul că toate proiectele teatrului nu mai pot fi derulate. El afirmă că dacă teatrul devine o simplă secţie în Primărie, instituţia nu mai poate funcţiona în baza Legii teatrelor. "Actorii devin referenţi angajaţi ai Primariei, iar bugetul nu mai este gestionat de un manager, ci de Direcţia de cultură a Primăriei. Această reorganizare este bazată pe o decizie aberantă, fără suport juridic", se arată într-un comunicat al Teatrului din Tîrgovişte.

Mihai Constantin Ranin ne-a declarat că va ataca în contencios administrativ hotărîrea Consiliului Local Tîrgovişte. Totodată, el face apel la oamenii de cultură din România să sprijine reînfiinţarea teatrului, dar şi să "prevină asemenea acte pe viitor".

Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, într-o declaraţie dată Mediafax, susţine că decizia Consiliului Local al Municipiului Tîrgovişte de a subordona Teatrul "Tony Bulandra" unei direcţii de cultură a Primăriei este "un soi de cooperativă culturală" şi "o imensă greşeală".

Caramitru a menţionat că a vorbit cu primarul municipiului Tîrgovişte, explicîndu-i cît de periculos este să facă o mişcare de acest gen. Un caz similar s-a întîmplat şi la Constanţa, "unde a fost distrusă echipa de creatori". El a mai spus că în calitatea sa de preşedinte al UNITER şi preşedinte în exerciţiu al Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România, va sesiza conducerea partidelor din care fac parte membrii consiliului local şi primarul din Tîrgovişte. Totodată, Ion Caramitru spune că această decizie este "o cenzură economică unicat".

×
Subiecte în articol: arte tîrgovişte