Timid, la fel ca si in ceilalti ani, teatrele isi redeschid portile pentru noua stagiune. Institutiile de cultura au preferat ca primele spectacole sa apartina unor succese ale anului trecut, insa premierele nu se vor lasa asteptate.
SEBASTIAN S. EDUARD
Teatrele bucurestene deschid stagiunea 2004/2005 in intervalul 15 septembrie-1 octombrie. Daca in anii trecuti dramaturgia universala era cea care dadea cele mai multe premiere, anul acesta dramaturgia romaneasca pare a incerca sa-si ia revansa, informeaza Mediafax.
TEATRUL MIC. Stagiunea 2004-2005 se deschide la data de 1 octombrie, la sala din "Sarindar" (Constantin Mille nr. 16) a Teatrului Mic, cu doua spectacole ale Nonei Ciobanu. Intre 7 si 10 octombrie, Teatrul Mic organizeaza in colaborare cu British Council festivalul "Clasici in versiune moderna". Teatrul participa in festival cu spectacolul "Povestiri din Canterbury" (care va avea cu aceasta ocazie premiera oficiala) si pune sala sa din Constantin Mille la dispozitia spectacolului invitat de Consiliul Britanic: un one-man show sustinut de actorul Stephen Berkoff, intitulat "Ticalosii lui Shakespeare".
Tot la Teatrul Mic, regizorul Claudiu Goga va incepe in curand repetitiile la piesa "Un cuplu ciudat" de Neil Simon - un fel de "Sex in the city" in varianta teatrala.
Urmeaza piesa lui Janus Glowacki, intitulata "Fortynbras s-a imbatat", un text scris cu stralucire despre faptul ca "ceva e putred in Norvegia". Piesa va fi pusa in scena de Alexandru Tocilescu si il va avea in distributie pe Stefan Iordache. In saptamana 18-24 octombrie Teatrul deschide cel de-al doilea front (sala Teatrul Foarte MIC, din B-dul Carol nr. 21) cu spectacolul "8.9 ,8.9⦠fierbinte dupa â89", un colaj de texte dupa Stefan Caraman, Peca Stefan, Petre Barbu, Paul Cilianu, Calin Blaga, in regia Anei Margineanu. Spectacol incitant, din distibutia caruia fac parte: Coca Bloos, Gheorghe Visu, Maria Ploae, Cristian Iacob, Isabela Neamtu si Radu Cristian, ce-si propune nu numai promovarea dramaturgiei contemporane romanesti, dar si o alta viziune despre lumea in care traim.
COMEDIA. Un spectacol care a necesitat multa munca intrucat reuneste actoria cu dansul si muzica, "Chirita of Barzoieni", dupa Vasile Alecsandri, va deschide stagiunea la Teatrul de Comedie. Iarina Demian, in calitate de regizor si autor al adaptarii, a colaborat cu fiul sau, Tudor Chirila, care interpreteaza unul dintre roluri si realizeaza muzica. Pe scena se vor mai afla, printre altii, Emilia Popescu (in rolul Chiritei), Florin Dobrovici, Delia Nartea, Mirela Oprisor si un cor cu patru interpreti.
NOTTARA. Teatrul Nottara vrea sa iasa in forta cu trei premiere, programate in luna octombrie: "Capul de ratoi" de George Ciprian, "Leonce si Lena" de Georg Buchner si "Padurea" de Ostrovski. Primul dintre aceste spectacole este o coproductie cu Teatrul "George Ciprian" din Buzau, in regia directorului acestui teatru, Razvan Dinca. In
distributie se afla George Alexandru, Emil Hossu, Ion Haiduc si Victoria Cocias.
BULANDRA. Teatrul Bulandra a deschis deja stagiunea 2004/2005 in week-end-ul trecut. Cu un text clasic din dramaturgia universala publicul se va intalni la Teatrul Bulandra, la Sala "Toma Caragiu". "Triumful dragostei" de Marivaux inseamna pentru regizorul Alexandru Darie nu numai intoarcerea la piesa clasica (dupa ce a montat "Titus. Anatomie. Caderea Romei" de Heiner Muler), dar si lucrul cu o distributie mai restransa numeric, formata din sapte actori, printre care Andreea Bibiri, Daniel Popa si Marian Ralea. Un alt
proiect al Bulandrei - "Punami" de Peca Stefan, in regia lui Alexandru Berceanu - ar trebui sa aiba premiera la Sala Izvor, in decursul lunii octombrie. In fine, Catalina Buzoianu se va apropia din nou de opera lui A. Strindberg, montand drama "Tatal". Din distributie fac parte Virgil Ogasanu si Marius Chivu.
TEATRUL ODEON. La Odeon, stagiunea incepe "fix" la 1 octombrie. Ea va fi marcata de premiera oficiala a spectacolului "Portretul lui Dorian Gray", o dramatizare de Dragos Galgotiu dupa romanul lui Oscar Wilde. Rolul principal este interpretat de dansatorul si coregraful Razvan Mazilu, costumele sunt realizate de Doina Levintza, iar regia ii apartine lui Dragos Galgotiu.
LA CLUJ-NAPOCA SI TARGU-MURES - ZECI DE PIESE
TARGU-MURES. Sectiile romana si maghiara ale Teatrului National din Targu Mures vor deschide la jumatatea lunii septembrie noua stagiune, ce va include zece premiere. Sectia maghiara a Nationalului din Targu Mures va debuta in noua stagiune la 17 septembrie, cu piesa "Cumetrele din Montreal", in regia lui Petre Bokor, iar sectia romana a inceput pregatirile pentru punerea in scena a pieselor "Pescarusul" de Cehov, in regia lui Elemer Kincses, si "Mincinoasa", in regia Rodicai Baitan.
Printre premierele stagiunii se numara "Colonia penitenciara", a lui Kafka, in regia austriacului Ulf Duckelmann, comedia "Camera de garda", piesa "Doisprezece oameni furiosi" de Arthur Miller, in regia lui Gali Laszlo din Ungaria, si "O batista in Dunare" de D.R. Popescu, in regia lui Catalin Vasiliu.
CLUJ-NAPOCA. Teatrul National din Cluj va miza, in stagiunea 2004-2005, pe spectacole realizate de regizori invitati, noul sezon urmand sa inceapa, pentru prima data in ultimii ani, cu trei premiere consecutive. Prima reprezentatie va avea loc la 25 septembrie, cu spectacolul "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte", in regia lui Radu Afrim. La 26 septembrie vor avea loc alte doua premiere: "Strainul" si "Pescarusul".
TEATRUL MAGHIAR DIN CLUJ va prezenta in stagiunea viitoare sase premiere, inclusiv unele de Mihai Maniutiu si David Zinder. Sezonul 2003-2004 va incepe in jur de 19 septembrie, cu "Miraculosul tort albastru", o piesa scrisa de un cuplu de autori maghiari contemporani, in montarea lui Keresztes Attila. Stagiunea va continua cu spectacolul "Policier", pe un scenariu si in conceptia regizoarei Barabas Olga, de la Targu Mures. Celebrul regizor israelian David Zinder va reveni in noiembrie la Cluj, ca sa monteze "Bacantele" de Euripide si ca sa-si reia mai vechiul spectacol "Dybbuk". Pentru anul viitor sunt prevazute alte trei premiere: "Carmen", in regia Monei Chirila, "Woyzeck", realizat de Mihai Maniutiu, si "Black Eyed Roses", o epopee cu rromi, montata de englezul Alan Lyddiard. "Deocamdata, stagiunea va incepe fara mine", a declarat directorul Teatrului Maghiar, Tompa Gabor, care intentioneaza sa monteze, anul viitor, la teatrul pe care-l conduce, fie "O scrisoare pierduta" de I.L. Caragiale, fie un spectacol-studio cu "Discipolii", text al dramaturgului clujean Visky Andras.
PAUL EVERAC, LA "NATIONAL"
Teatrul condus de Dinu Sararu si-a deschis si el portile saptamana trecuta cu succesul "Take, Ianke si Cadar" de Victor Ion Popa. Piesa regizata de Grigore Gonta s-a jucat pana acum de peste 130 de ori si a fost vazuta de peste 110.000 de spectatori. Sunt si proiecte noi. La Teatrul National din Bucuresti, "Coada" de Paul Everac, pusa in scena chiar de autor, va avea avanpremiera la 16 septembrie, la Sala "Liviu Rebreanu". Potrivit directorului teatrului, Dinu Sararu, piesa "este una dintre cele mai dramatice si acute satire din literatura noastra de pana la â90". Vor mai urma "Lucrezia Borgia", cu Florina Cercel, "Chicago", primul muzical de anvergura din teatrul romanesc, si "Hamlet" in regia lui Felix Alexa.