x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tonitza după Grigorescu

Tonitza după Grigorescu

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Oct 2020   •   13:30
Tonitza după Grigorescu

Nicolae Grigorescu și Nicolae Tonitza, marii maeștri ai artei românești semnează 12 capodopere în Licitația de Toamnă, eveniment programat pentru 22 octombrie și care concentrează topul artiștilor români, râvnit de colecționari și pasionații de artă.

 

Poate cea mai inedită apariție în Licitația de Toamnă o constituie celebra Ursăreasă din Bolduri (zisă și Țiganca din Boldu), binecunoscuta capodoperă a lui Nicolae Grigorescu, aflată în centrul expoziției Grigorescu din Muzeul Național de Artă al României, însă, de această dată, pictată de Nicolae Tonitza. Tabloul de mari dimensiuni al  Ursăresei a fost realizată de Nicolae Tonitza în perioada de formare artistică, când gândea și crea în siajul marelui maestru Grigorescu. Deși probabil intenția sa de plecare a fost aceea de copia lucrarea lui Grigorescu, personalitatea tânărului Tonitza răzbate cu putere din varianta sa de Ursăreasă, culorile mai calde și pensulația mai vie fiind numaidecât observabile, într-o inedită sinteză a tematicii grigoresciene și cu un tratament tonitzian al culorii.

 

 

Irina lui Nicolae Tonitza

 

 

Pe lângă Ursăreasă, Tonitza este prezent în Licitația de ToamnăTop 100 Mari Maeștri ai Artei Românești – cu alte șase opere de artă, între care unul dintre cele mai izbutite portrete ale Irinei, capodoperă de maturitate, pe tema binecunoscută, consacrată pentru Tonitza, a universului copilăriei, surprinde figura visătoare a fiicei sale, Irina (celebrizată de lucrarea cu același nume din expunerea permanentă a Muzeului Național Brukenthal). Portretul Irinei a fost estimat de specialiștii casei de licitație pentru o valoare de 80-12.000 de euro.

 

 

Crizanteme albe. Nicolae Tonitza

 

 

Nicolae Tonitza, interpretul ,,tristeților luxuriant colorate” a creat opere în respectul multor artiști, între care și Ștefan Luchian, dar instaurând un alt gen de viziune cu privire la elementele florale. Două opere de artă care reliefează perfect abordarea sa personală - Crizanteme albe și Grădina cu nalbe - sunt prezente în licitație, de la prețuri de pornire accesibile (15.000 de euro).

 

 

Casa pictorului de la Câmpina. Nicolae Grigorescu

 

 

Și Nicolae Grigorescu, pictorul național este prezent în cel mai mare eveniment al pieței de artă din această toamnă, cu cinci opere desăvârșite. Cea mai amplă dintre acestea (aproape 1m), este Casa pictorului de la Câmpina, provenind dintr-o colecție australiană, din ramura unei familii românești ce a fost nevoită să își găsească refugiu în străinătate pentru a evita persecuțiile regimului sovietic instaurat în anii ‘40.

 

 

Țărăncuță cu mărgele albastre, Nicolae Grigorescu

 

 

Tot pictorul național Grigorescu semnează și Țărăncuță cu mărgele albastre, respectiv și Țărăncuță cu fuior, estimate la o valoare conservatoare, de 25.000-45.000 de euro, fiecare, dar și Mocan cu turmă de oi, unde regăsim motivul ciobănașului dezvoltat cu precădere de artist în ultima perioadă de creație. Tot Nicolae Grigorescu semnează și desenul La luptă, schiță realizată de maestru pe frontul Războiului de Independență și care are în licitație un preț de pornire de doar 1.500 de euro.

 

Capodoperele enunțate mai sus, alături de alte aproximativ 200 de opere semnate de marii maeștri ai artei românești, pot fi vizitate, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță din str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar joi, 22 octombrie, licitate în regim online pe platforma Artmark Live.

 

 

Ursăreasa lui Nicolae Tonitza

 

×