x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Top filme - Cele mai controversate

Top filme - Cele mai controversate

de Sebastian S. Eduard    |    19 Oct 2006   •   00:00
Top filme - Cele mai controversate

Se fac topuri. Dupa bugete, dupa incasari sau din punctul de vedere al unor critici. De ce nu asadar si un top al celor mai controversate titluri din cinematografia americana?

Revista americana Entertainment Weekly a realizat un top al celor mai controversate filme din istoria cinematografiei din SUA si care au avut un ecou iesit din comun in randul publicului.

CASTIGATORUL… Pe primul loc al acestui clasament s-a clasat "Patimile lui Hristos", in regia lui Mell Gibson, pelicula ce povesteste ultimele 12 ore din viata lui Iisus Hristos si care a generat cea mai mare "furtuna culturala" din istoria Hollywood-ului. Scenele de violenta redate cu mult naturalism, precum si aluziile antisemite au starnit proteste in randul multor comunitati de crestini din lumea intreaga, isi argumenteaza alegerea revista mentionata. Unii au fost de parere ca o parte dintre aceste ecouri negative au facut parte din strategia de promovare. Asa sau nu, filmul a facut incasari uriase - peste 600 milioane de dolari, pe locul 31 in clasamentul celor mai profitabile filme din toate timpurile…

Pe locul doi s-a clasat "Portocala mecanica", purtand semnatura reputatului regizor Stanley Kubrick, pelicula lansata pe marele ecran in anul 1971. Scenele de viol in grup, in acompaniamentul muzicii lui Rossini, au avut ecou in randul unei categorii de tineri din Marea Britanie, tara unde s-a inregistrat, dupa aparitia filmului, o explozie a unor astfel de incidente.

Filmul "JFK" al celebrului regizor Oliver Stone, lansat pe marele ecran in 1991 si reprezentand o tentativa de dezlegare a misterelor legate de asasinarea presedintelui John F. Kennedy, s-a situat pe locul al cincilea, in timp ce "Nascuti asasini" din 1994, de acelasi regizor, care semneaza si scenariul, dupa o poveste a lui Quentin Tarantino, s-a clasat pe locul al optulea.

ALTELE… Recenta productie "The Da Vinci Code", o ecranizare dupa best-seller-ul eponim al scriitorului Dan Brown, regizata de Ron Howard, se situeaza pe pozitia a 13-a in topul amintit, iar pe locul al 16-lea se claseaza tot un film recent, "United 93" al lui Paul Greengrass, care reface extrem de veridic si extrem de greu de urmarit circumstantele in care cursa 93 a companiei United Airlines a fost deturnata la 11 septembrie 2001 de catre teroristii retelei Al-Qaida.

In clasamentul revistei Entertainment Weekly au intrat si pelicule precum "Fahrenheit 9/11" (Michael Moore), "Ultima ispita a lui Iisus" (Martin Scorsese), "Vanatorul de cerbi" (Michael Cimino) sau "Basic Instinct" (Michael Caton-Jones).
×
Subiecte în articol: arte