În deschiderea evenimentului va fi difuzat filmul „Oamenii drumului: Terra Banatica” (r. Mircea Gherase), un documentar care surprinde eforturile echipei Tășuleasa Social pentru amenajarea fragmentului din Via Transilvanica din județul Caraș-Severin, dar și parcursul unui ghid și al unui grup de patru femei care redescoperă farmecul acestei regiuni.
Proiecția va fi urmată de o discuție cu Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, co-inițiatorul traseului, și dr. Ewa Chwałko, prima poloneză și a doua femeie din lume care a parcurs singură întregul Arc Carpatic. Ewa Chwałko a fost distinsă în Polonia cu Premiul Kolosy „Maciej Kuczyński” acordat pentru cel mai interesant debut în literatura de călătorie în anul 2022 pentru publicația Łuk Karpat. 84 dni samotnej wędrówki [Arcul Carpatic. 84 de zile de drumeție în singurătate].
Discuția va fi moderată de Robert Zydel, directorul Muzeului Etnografic de Stat, iar la finalul întâlnirii publicul va putea vizita versiunea de interior a expoziției „Via Transilvanica”, prezentată inițial în perioada 24 aprilie – 14 mai la Teatrul Polonez de Dans din Poznań și la Biroul Mareșalului Voievodatului Wielkopolska.
Versiunea în aer liber a expoziției „Via Transilvanica”, în limbile polonă și engleză, va putea fi vizionată în perioada 25 mai – 30 septembrie pe simezele exterioare ale Ambasadei României în Republica Polonă, care găzduiește și Institutul Cultural Român de la Varșovia.
Inspirat de El Camino de Santiago, traseul turistico-cultural Via Transilvanica are o lungime de 1400 de kilometri, traversează România de la nord la sud și străbate 7 ținuturi, zone etnografice particulare, care evidențiază diversitatea etnică și culturală a României. Creat de Tășuleasa Social cu ajutorul a peste 10 000 de voluntari, traseul este și o inițiativă socială, care dorește să stimuleze dezvoltarea economică prin slow tourism în special în zonele rurale afectate de depopulare și defrișări.
Institutul Cultural Român de la Varșovia acordă o importanță deosebită promovării turismului cultural și a patrimoniului natural al României, acestea constituind, de multe ori, punctul de plecare spre o cunoaștere aprofundată a țării noastre.