x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale TREASURE, expoziție de bijuterie de Corina Cubici la Muzeul Național al Literaturii Române

TREASURE, expoziție de bijuterie de Corina Cubici la Muzeul Național al Literaturii Române

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Iun 2024   •   22:00
TREASURE, expoziție de bijuterie de Corina Cubici la Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul colecției permanente din strada Nicolae Crețulescu nr.8, în perioada 20 iunie – 14 iulie 2024, expoziția de bijuterie contemporană TREASURE, a artistei Corina – Florina Cubici, care se va deschide joi, 20 iunie 2024, la ora 18.30.

Parte a unui amplu program de promovare a designului românesc contemporan, inițiat de MNLR în 2023, expoziția cuprinde piese din diferite perioade de creație ale artistei, având ca sursă de inspirație „paftaua”, accesoriul „cingătorii” feminine din costumul tradițional purtat în Ţările Române, în perioada domniilor fanariote, caracterizată prin influenţa sporită a culturii greceşti. Paftalele au revenit la modă în jurul anului 1870 datorită principesei Elisabeta, viitoarea regină a României, care a introdus la Curte portul naţional românesc accesorizat cu paftale. De asemenea, exemplul ei a fost urmat de elita feminină a vremii până în pragul Primului Război Mondial. Regina Maria a purtat paftalele cu eleganţă şi rafinament şi în perioada interbelică.

 

Artista reinterpretează „paftaua”, realizată inițial din argint, aur, pietre prețioase sau sidef, prin tehnici de turnare, ciocănire, ajurare sau filigran, într-un stil contemporan, folosind alamă, bronz, cupru, argint, modelate manual sau turnate în forme vegetale. Creatoarea folosește tehnici contemporane de modelare a metalului, cu accent pe jocurile de culoare date de cristalele și mineralele utilizate.

 

Corina – Florina Cubici este absolventă a Liceului de arte plastice „Nicolae Tonitza” din București (2012) și a Universității Naționale de Arte București – Facultatea de Arte Decorative si Design (2015), studii care au îndrumat-o să urmeze ulterior Institutul Gemologic Roman Nobless (2017), unde a deprins tehnici clasice de bijuterie și și-a descoperit pasiunea pentru cristale, pietre și minerale.

 

https://www.facebook.com/corinaflorina.cubici

https://www.instagram.com/corinacubici/

 

 

×