S-a spus despre România că este ţara festivalurilor. Într-adevăr, există nenumărate festivaluri naţionale şi internaţionale organizate în România şi toate sunt susţinute, într-un fel sau altul, de instituţii guvernamentale, ceea ce permite accesul publicului fără bilet de intrare sau cu reduceri substanţiale.
Festivalul Artelor Bucureşti (organizat de Asociaţia Culturală Maria Domina, aflat la a doua ediţie), face excepţie de la regulă. Nu este susţinut financiar, nici logistic de vreo instituţie guvernamentală. Se susţine exclusiv din vânzarea biletelor. Festivalul Artelor Bucureşti este singurul festival susţinut de public. Prezenţa lui în peisajul culturii confirmă faptul că produsul cultural este vandabil în sine.
Piese de teatru, spectacole de muzică clasică, recitaluri instrumentale, expoziţii şi vernisaje, lansări de carte, toate se vor regăsi la festival, între 10 şi 15 octombrie.
Domnul Tudor Gheorghe va fi prezent la acest eveniment cultural atât în calitate de trubadur (cu spectacolul "Cavalerii felinarelor târzii", din 12 octombrie, de la Sala Palatului), cât şi în calitate de "împricinat" al unei lansări biografice, la 11 octombrie. Mircea Pospai a reuşit să cuprindă viaţa menestrelului în paisprezece capitole, reunite sub titlul generic "La taifas cu Tudor Gheorghe". Şi doamna Tudor Georgeta Luchian, soţia domnului Tudor Gheorghe, se lansează, tot luni, 11 octombrie, la Festivalul Artelor Bucureşti. "A publica nu este treaba poeţilor; să fii poet este totul. Să fii cunoscut ca poet este nimic" spunea Emily Dickinson. Doamna Tudor ne aminteşte acest lucru, în volumul său de poezii, intitulat "Uneori femeile surâd". De ne-am opri o clipă din goana cotidiană pentru a privi acest surâs, chiar dacă suntem din tabăra lui Adam sau a Evei!
Citește pe Antena3.ro