x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale TURNEU - Comedia Franceză, pe scena bucureşteană

TURNEU - Comedia Franceză, pe scena bucureşteană

de Maria Sârbu    |    18 Noi 2008   •   00:00

Unul dintre minunaţii actori de la Comedia Franceză, Gérard Giroudon, şi-a exprimat ieri la o conferinţă de presă bucuria revenirii în România, unde va juca, alături de colegi de-ai săi pe scena Teatrului Odeon în zilele de 19, 20 şi 21 noiembrie.



Amintindu-şi de publicul care l-a întâmpinat cu foarte multă căldură în 1999, când a fost prezent la Bucureşti cu “Vicleniile lui Scapin” (o producţie a celebrei instituţii culturale franceze), interpretând magistral rolul Scapin, Gérard Giroudon este sigur că actualul spectacol, alcătuit din două piese, “La Festa” şi “Les Precieuses Ridicules”, va plăcea la fel de mult românilor. De această dată, actorul, care a devenit la 1 ianuarie 1981 cel de-al 469-lea societar al Comediei Franceze, va putea fi văzut în prima parte a spectacolului – “La Festa” – text al autorului italian contemporan Spiro Scimone, montat de apreciatul regizor bulgar Galin Stoev. El îi are parteneri de scenă pe Catherine Hiegel – o actriţă cu mare experienţă, societar din 1969, şi pe Serge Bagdassarian, aflat în trupă din 2007. A doua parte a spectacolului, comedia într-un act “Les Precieuses Ridicules” de Molière, este regizată de englezul Dan Jemmett, iar din distribuţie fac parte Catherine Ferran, Catherine Hiegel, Michel Favory, Andrzej Seweryn, Serge Bagdassarian şi Florence Janas.

Teatru filmat
O parte dintre actori au fost prezenţi la conferinţa de presă, povestind despre Comedia Franceză şi despre ceea ce fac ei în producţiile aduse la Bucureşti. Pentru că au fost programate şi alte evenimente ale trupei, desfăşurate pe parcursul unei săptămâni: un spectacol-lectură alcătuit din versuri ale unor mari poeţi francezi, precum şi un program de spectacole filmate, din repertoriul Comediei Franceze (Sala Elvira Popescu). La conferinţa de presă a fost prezent şi ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, care a adus în atenţie colaborarea culturală între cele două ţări. Turneul Comediei Franceze, care are loc în zece ţări din estul şi centrul Europei, este prilejuit de stagiunea culturală organizată în cadrul Preşedinţiei Franţei la Uniunea Europeană. Venirea trupei la Bucureşti a fost sprijinită de Institutul Francez, Ambasada Franţei în România, Teatrul Odeon, contribuind şi Ministerul Culturii şi Cultelor. Comedia Franceză, înfiinţată la Paris, în 1680, la ordinul Regelui Ludovic al XIV-lea, este o asociaţie ce se defineşte ca fiind singura trupă de teatru permanentă din Franţa cu un repertoriu naţional prezentat, alternativ, pe trei scene.

×
Subiecte în articol: arte