Poftiţi! Intraţi. E puţină înghesuială la noi , dar sunteţi bineveniţi!
În cuierul de pe holişor stau agăţate neglijent o umbrelă şi o pălărie. În sufragerie televizorul este tron pentru peştele de sticlă. Masa, înconjurată de scaune tapiţate, este suport pentru vreo două cărţi şi câteva mileuri. "Luaţi loc pe fotolii sau pe canapea. Sunt trainice. Au vreo 30 de ani, poate 40. Vreţi o cafea... nu prea avem, astăzi am fost foarte aproape să prindem nişte ness, dar s-a terminat chiar când am ajuns în faţa vânzătoarei. Am stat două ore la coadă. Putem să vă servim cu nişte lapte. Am avut noroc! Uitaţi sticlele în frigider. Aaaa... Lăsaţi copilul să se joace cu tricicleta. Al nostru e în vacanţă, la bunici..."
Comunismul este o obsesie a noastră a tuturor. Recunoscută sau nu. Artisul Alexandru Potecă ne invită la o incursiune, fără tragisme, în anii '70-'80. Dezgropăm trecutul şi o dată cu el o parte din noi, de data aceasta cu un zâmbet, fără amărăciune, ba chiar simţi cum te învăluie un uşor parfum de nostalgie.
Expoziţia "The Golden Flat - Ultimul carnaval" se deschide astăzi la ora 19:00, la Muzeul Ţăranului Român. "Este o instalaţie cu şi despre obiecte vechi şi uzate, devorate de propria lor funcţionalitate, incapabile să trezească vreun ataşament emoţional sau estetic unui privitor comod, dar care se dovedesc a fi o sursă de imprevizibil estetic şi conceptual", spune criticul de artă Adina Puşcariu.
Ca să înţelegem expoziţia, artistul Alexandru Potecă ne propune următorul exerciţiu: "Încercaţi să vă imaginaţi The Golden Flat ca o fotografie tridimensională a unui moment anume din viaţa de zi cu zi a unei familii obişnuite. Sufrageria, nu mai mare de 16 metri pătraţi în care stau adunate de-a valma o vitrină mult prea decorată pentru a fi modernă (fireşte, înţesată de bibelouri sau alte preţioase obiecte trofeu primite din vest), masa, scaune, fotolii, măsuţa de televizor pe care tronează marele TV alb-negru (ornat la rândul său cu un mileu şi un peşte de sticlă sau, după caz, cu vasul de cristal cu fructe de plastic), poate un pick-up, mai nou sau mai vechi, sau chiar un magnetofon, tablouri banale pe pereţi şi alte şi alte obiecte mai mici sau mai mari. Sus, de tavanul aflat la o cotă mult prea mică stă suspendată o lustră preţioasă."
Obiectele acestea, unele salvate în ultima clipă de ultimul drum, acela spre groapa de gunoi, au fost înnobilate, au devenit aurii şi eterne, opere de artă. Marea plăcere pe care ţi-o creează această expoziţie nu este neapărat privitul, ci răscolirea şi provocarea la a spune poveşti de altădată, dar din viaţa noastră.
Expoziţia poate fi vizitată până în 26 august 2010, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Evadare plăcută! În trecut.