x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Un film excelent"

"Un film excelent"

de Roxana Ioana Ancuta    |    03 Sep 2009   •   00:00
"Un film excelent"
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Radu Gabrea. A început cu "Prea mic pentru un război atât de mare", în 1969, au urmat alte 14 filme regizate de el de-a lungul carierei. Cel mai recent, care va avea premiera românească mâine, în cinematografele din Bucureşti şi din ţară, este "Călătoria lui Gruber". Un film cu Florin Piersic Jr, Claudiu Bleonţ, Marcel Iureş, Răzvan Vasilescu şi alţi actori, o tragicomedie ce s-a plimbat la opt festivaluri internaţionale şi care a avut premiera internaţională în Australia, la 6 august.



Jurnalul Naţional: "«Călătoria lui Gruber» este un film pe care m-am simţit dator să îl fac", spuneaţi într-un interviu. De ce aţi simţit lucrul acesta? De ce acum?

Radu Gabrea: E o dorinţă foarte veche. Ca cineast în formare, modelul meu a fost Andrej Wajda. "Cenuşă şi diamant" a rămas şi azi reperul meu esenţial în istoria filmului. De aici interesul meu pentru legătura între individ şi istorie în toate, repet, în aproape toate filmele mele. De aici şi interesul meu pentru o perioadă a istoriei României, despre adevăruri ascunse şi sistematic deformate. Pogromul de la Iaşi este un model exemplar al acestui caz.

Când v-aţi gândit, mai exact, să faceţi un film pe tema asta?

E greu să fixez o dată precisă. Romanul lui Curzio Malaparte, care descrie într-un capitol întreg aceste evenimente, am dorit de mult să-l ecranizez. O primă variantă de scenariu bazată pe acest roman s-a împiedicat în costurile enorme ale drepturilor.

Poveşti cinematografice

Marcel Iureş, actorul care deţine rolul în jurul căruia se desfăşoară acţiunea de fapt (deşi apariţia acestuia este doar în finalul filmului), spunea că aţi reuşit să evocaţi nişte aspecte foarte importante din istorie, tratate însă cu o anumită moderaţie... discreţie. Până la urmă, care a fost mesajul pe care aţi dorit să-l transmiteţi cu precădere?

La Cannes, la începutul anilor '70, am fost prezent la conferinţa de presă a lui Alfred Hitchcock. Tocmai avusese loc proiecţia cu "Frenzy". Un ziarist de la L'Humanite l-a întrebat atunci despre mesajul filmului său. Hitchcock a povestit atunci că la angajarea lui în Studio, cred că la Paramount, a fost convocat împreună cu alţi aspiranţi la gloria scenaristică la directorul general al companiei. Cred că era Zelznick, tatăl producătorului filmului "Pe aripile vântului". El le-a cerut tinerilor autori să scrie "poveşti, poveşti cinematografice. Mesajele lăsaţi-le în grija Poştei", le-a spus acesta.

De ce filmul a avut premiera întâi în Australia?


Aşa s-a potrivit. Noi, producătorii, şi cu atât mai puţin noi, regizorii, nu putem hotărî întotdeauna drumul filmelor noastre şi nici destinul lor.

De ce Florin Piersic jr., în rolul principal!?

Am făcut săptămâni intense de probe şi s-a dezvăluit ca un actor de mare profunzime, aşa cum îl gândeam eu pe Curzio Malaparte.

Şi de ce Marcel Iureş, în rolul doctorului evreu?

Marcel este un mare actor şi fiecare partitură pe care o interpretează este o binecuvântare pentru un film.

Cum s-a realizat documentarea pentru "Călătoria lui Gruber"?

Citind mult, multă istorie. Intervievând multe persoane. Cred că am parcurs tot ce s-a scris despre tragicele evenimente de la Iaşi din vara lui 1941. Şi pe faimoşii "nagationiştii", care atribuie crimele de la Iaşi germanilor sau, cum se spunea în timpul lui Ceauşescu în cărţile de istorie, "unor element declasate care au ucis luptători ai clasei muncitoare" (sâc!).

Ce a fost cel mai greu de realizat în ceea ce priveşte acest film?

Nu există film greu sau uşor. Orice filmare este pentru mine o fericire, iar lucrul cu echipa de la "Gruber", filmarea după un scenariu excepţional, scris de Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, colaborarea cu prietenul meu de o viaţă, Dinu Tănase, cu fratele meu, scenograful Florin Gabrea, şi cu pictoriţa de costume Svetlana Mihăilescu, cu toată echipa de fapt, a fost una dublă.

Ce ar trebui să înţeleagă fiecare din "Călătoria lui Gruber"?

Că trebuie ca popor să ne asumăm nu numai faptele de glorie ale istoriei noastre şi că "măsluirea" istoriei este o otravă pentru sufletul unui popor. Au existat în România eroi necunoscuţi, drepţi între popoare, români creştini, care au salvat mii de evrei români şi despre care nu s-a vorbit niciodată, pentru că ar fi trebuit să se recunoască crimele săvârşite. Români care au arbori ai recunoştinţei plantaţi la Muzeul Victimelor Holcaustului de la Yad Vashem, din Ierusalim. Despre aceştia va vorbi viitorul meu film documentar, intitulat "Eroi necunoscuţi".

Cea mai frumoasă carte de cinema

Radu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la Bucureşti. Are un doctorat în Comunicaţii Sociale din partea Universităţii Catolice din Louvain-le-Neuve, Belgia. Teza sa de doctor, "Werner Herzog şi misticismul german medieval", a fost publicată la Editura L'age l'Homme din Lausanne şi a fost ani de zile o carte de referinţă în domeniu. "Cea mai frumoasă carte de cinema scrisă vreodată", a afirmat criticul Henri Agel în "Positif". Debutează în 1969 cu filmul de lung metraj "Prea mic pentru un război atât de mare". Filmul, realizat după un scenariu de D.R. Popescu, a fost premiat la Festivalul de la Locarno în 1970. În acelaşi an realizează şi primul serial de televiziune din România: "Urmărirea". Următorul său film a fost "Dincolo de nisipuri" (1973), selectat la Cannes în 1974. Următorul proiect al regizorului a fost "Fear not, Jacob!" (1981), declarat "cel mai bun film german văzut la Berlin", alături de filmul lui Istvan Szabo, "Mefisto" (Louis Marcorelles "Le Monde").

Aprecieri

"Interesul stârnit de film la prima confruntare cu publicul la TIFF, anul trecut, la Cluj, mi-a confirmat poziţia. În sondajul realizat cu prilejul proiecţiei de la Cinema Victoria, la 7 iunie 2008, 65% dintre cei întrebaţi au calificat filmul drept excelent şi 25% drept foarte bun. Cei mai mulţi dintre respondenţi erau sub 25 ani. Aceleaşi aprecieri pozitive le-am primit în urma tuturor festivalurilor la care filmul a fost invitat până acum", spune regizorul. "Călătoria lui Gruber" a fost prezentat cu succes la Toronto Jewish Film Festival - Canada, Klezmer Festival Buenos Aires - Argentina, Jerusalem Film Festival - Israel, Atlanta Jewish Film Festival şi la European Union Film Festival - Chicago, în martie 2009. "Un film excelent" - a scris Ronald Bergan în The Guardian referindu-se la "Călătoria lui Gruber".

×
Subiecte în articol: arte