x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un muzeu belgian renunţă la expunerea unor opere de artă ruseşti controversate

Un muzeu belgian renunţă la expunerea unor opere de artă ruseşti controversate

30 Ian 2018   •   19:12
Un muzeu belgian renunţă la expunerea unor opere de artă ruseşti controversate

Muzeul de Arte Frumoase din oraşul belgian Gent a anunţat marţi că nu va mai expune o serie de opere de artă avangardiste ruseşti a căror autenticitate a fost pusă sub semnul întrebării de istorici şi negociatori din domeniul artei, informează AFP. 

Această decizie, ce a fost luată luni, o zi în care instituţia este închisă pentru public, este "provizorie", a precizat MSK (Museum voor Schone Kunsten) într-un comunicat. 

În total, 24 de opere controversate, semnate printre alţii de Kazimir Malevici, Vasili Kandinski şi Vladimir Tatlin, au fost retrase din sălile dedicate colecţiilor permanente, cu scopul de a fi supuse unei examinări de către experţi, a precizat instituţia belgiană. 

Într-o scrisoare deschisă publicată pe 15 ianuarie de cotidianul flamand De Standaard şi revista Art Newspaper, mai mulţi istorici ai artei au pus sub semnul întrebării originea "profund dubioasă" a operelor avangardiste ruseşti expuse începând din luna octombrie în acest muzeu din Gent. 

Fără să afirme că operele sunt "false", semnatarii scrisorii au subliniat faptul că ele nu au fost repertorizate în niciun catalog. Experţii consideră că avangarda rusă, o mişcare artistică din perioada 1890 - 1930, este deosebit de expusă în faţa riscului de falsificare. 

Săptămâna trecută, în urma acestei polemici ce ar putea să îi afecteze reputaţia, muzeul a anunţat înfiinţarea în viitorul apropiat a unui comitet de experţi care vor avea misiunea de a verifica autenticitatea acestor opere. 

Însă muzeul a exclus atunci posibilitatea de retragere a operelor din sălile sale, atât timp cât nu vor fi aduse "dovezi irefutabile" care să confirme acele acuzaţii. Examinarea autenticităţii urma să vizeze doar o mică parte din lotul incriminat. 

Marţi, reprezentanţii MSK au anunţat însă că vor oferi experţilor "un acces nelimitat la toate operele", care vor fi puse la dispoziţia acestora "în spaţiile de depozitare ale muzeului". 

"Comisia de experţi va fi desemnată cât mai rapid posibil şi va putea, atunci, să îşi înceapă imediat activitatea", au transmis reprezentanţii muzeului belgian. 

Colecţionarul privat aflat la originea acestui împrumut de opere controversate, Igor Toporovski, un cetăţean ruso-belgian, a declarat la rândul lui că este vizat de "un atac nedrept şi violent". 

Potrivit spuselor sale, aceste acuzaţii au fost orchestrate de comercianţi de artă care vor să îşi conserve interesele comerciale pe care le au faţă de marile averi deţinute de magnaţii ruşi care se fac parte din rândul clienţilor lor.

AGERPRES

×