x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un parameci acuză

Un parameci acuză

de Luiza Moldovan    |    24 Mar 2008   •   00:00

Îmi cer scuze urangutanului de la Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă care mi-a trimis pe meilu’ personal un text în care se arată îngrijorat că oamenii nu mai gândesc liber, dar eu, ca cimpanzeu civilizat, doresc să întreb: de unde ai, bă, adresa mea de meil personal? Ce, ţi-am dat-o io? Şi ce mă deranjezi acasă?

Îmi cer scuze urangutanului de la Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă care mi-a trimis pe meilu’ personal un text în care se arată îngrijorat că oamenii nu mai gândesc liber, dar eu, ca cimpanzeu civilizat, doresc să întreb: de unde ai, bă, adresa mea de meil personal? Ce, ţi-am dat-o io? Şi ce mă deranjezi acasă?

 

 

Aşa, bun. Că veni vorba: stimaţi cimpanzei şi dragi macaci, simpatice amoebe şi iubiţi parameci, aş dori să vă reţin atenţia cu această asociaţie, Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă, care, în numele drepturilor omului, militează şi în România pentru reintroducerea în şcoli a studiului teoriei evoluţioniste, doar-doar, la noi s-o prinde ceva, că-n Europa nu le merge prea bine. Ce vreau să spun. Vreau să spun că tot se zbat unii prin lume să-i convingă pe paramecii ăştia căpoşi care cred în Creaţie că nu-i aşa, că de fapt, noi ne tragem dintr-o modificare spontană a unei amoebe plictisite de acum câteva miliarde de ani, care amoebă s-a făcut peşte, pe urmă s-a făcut maimuţă şi pe urmă om şi uite-aşa am apărut noi.

 

 

 

Un Science et vie de acum câteva luni analizează pe larg problema studiului evoluţionismului în şcoli şi arată că elevii nu vor ore de evoluţionism. Chiar cu riscul de a nu lua bacul, absolvenţii de liceu scriau în tezele lor că ei nu pot să spună ca papagalul ce-i învaţă ăia-n manuale, că ei nu cred în darwinism şi poţi  să-i pici, dacă vrei, la examen. Vehemenţa elevilor cărora li se bagă pe gât ore de evoluţionism e foarte aprinsă. Ei îi contrazic dur pe profesori, cu argumente din Atlasul de Creaţie al lui Harun Yahya. Harun Yahya care spune că-i e greu să accepte hazardul în dezvoltarea speciilor şi demonstrează cu date concrete faptul că oamenii au arătat la fel de milenii. Lucrul ăsta îmi evocă o chestie drăguţă pe care-a povestit-o Petre Ţuţea. Aflat în vizită la Moscova, se duce cu delegaţia într-un muzeu – “singurul muzeu antireligios din lume”. La sfârşitul vizitei, cică să semneze şi el în cartea de oaspeţi, dar Ţuţea se grăbeşte să iasă afară sub pretextul că vrea să fumeze. O tanti din muzeu îl întreabă intrigată de ce nu semnează. “Păi, uite, personajele-astea, maimuţa şi omul Primigenius, eu nu sunt văr primar cu ăştia. Îmi pare rău!”

 

 

 

Apropo de Atlasul de Creaţie al lui Harun Yahya. Milioane de exemplare au fost trimise în şcoli din toată Europa, ca alternativă la orele de evoluţionism. Adică la ora de religie elevul studiază Facerea (să zicem), şi ora următoare, la biologie, studiază cum se trage el din parameci. Ei, aici vine elevul şi dă cu argumente în profesorul de bio, luate din acest Atlas, care, se bucură de mare popularitate. În Olanda, orele de evoluţionism sunt în programă, dar nu sunt obiect de examen. În Grecia, evoluţionismul nu se studiază. În Polonia, ministrul Educaţiei califică darwinismul drept o “minciună”. În 2004, ministrul italian al Educaţiei, Letizia Moratti, semnase un decret prin care excludea din programă evoluţionismul, dar protestele lumii ştiinţifice au făcut-o să-şi revizuiască atitudinea. În Suedia, în schimb, există chiar un muzeu al Creaţionismului, iar în Rusia, părinţii elevilor, susţinuţi de Biserica Ortodoxă, protestează ardent împotriva “monopolului” studiului teoriei  darwiniste în şcolile publice.

×
Subiecte în articol: arte