x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale UNITER - Premii pentru actori

UNITER - Premii pentru actori

de Sebastian S. Eduard    |    11 Feb 2006   •   00:00
UNITER  - Premii pentru actori

Competitia pentru Premiile UNITER se anunta extrem de stransa in acest an. Practic nu exista favoriti intr-o lista de nominalizati dominata de doua spectacole: "Inima de caine" si "Woyzeck".

Spectacolele "Inima de caine" de la Teatrul National "Ion Luca Caragiale" (Bucuresti) si "Woyzeck" de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj au obtinut cele mai multe nominalizari, cate trei, la Gala Premiilor UNITER de anul acesta, care va avea loc la 3 aprilie. Spectacolul "Inima de caine", in regia lui Yuriy Kordonskiy, concureaza la premiul pentru cel mai bun spectacol si cel mai bun actor in rol principal, unde Victor Rebengiuc concureaza cu Marius Manole.

BEST OF. Piesa de teatru "Woyzeck", in regia lui Mihai Maniutiu, este in competitie cu "Inima de caine" la trofeul pentru cel mai bun spectacol. Montarea lui Maniutiu a mai fost nominalizata la doua categorii interpretative: cea mai buna actrita in rol principal - Kezdi Imola, si cel mai bun actor in rol secundar - Hathazi Andras.

Competitia este extrem de stransa la categoria cea mai buna actrita in rol principal. Imola Kezdi concureaza aici cu doua actrite de calibru din Bucuresti: Coca Bloss pentru rolul Elena Ceausescu din spectacolul "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" de Denis Dinulescu, la Teatrul Mic Bucuresti, si Valeria Seciu pentru rolul Esme Allen din spectacolul "Cum gandeste Amy" de David Hare, la Teatrul Mic Bucuresti. La sectiunea masculina, alaturi de Victor Rebengiuc si Marius Manole il mai intalnim pe Marius Stanescu, nominalizat pentru rolul Contele Romeo Daddi din spectacolul "Nu se stie cum" de Luigi Pirandello, de la Teatrul Nottara Bucuresti.

La categoria "regie" nu exista, de asemenea, nici un favorit. Radu Afrim pentru spectacolul "Plastilina" de Vasili Sigariov, la Teatrul "Toma Caragiu" Ploiesti, concureaza alaturi de Victor Ioan Frunza pentru spectacolul "Nevestele vesele din Windsor" dupa William Shakespeare, la Teatrul de Stat Oradea, si Alexandru Tocilescu pentru spectacolul "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" de Denis Dinulescu, la Teatrul Mic Bucuresti.

REPETARE. Multi dintre cei nominalizati in acest an se numara printre castigatorii unuia sau mai multor trofee UNITER. Printre acestia se afla Valeria Seciu, K...zdi Imola, Victor Rebengiuc, Victor Ioan Frunza, Alexandru Tocilescu, Mihai Maniutiu, Yuriy Kordonskiy, Tompa Gabor, Adriana Grand.

FESTIVITATE
Nominalizarile, cate trei la fiecare categorie, au fost facute de un juriu format din criticii Magdalena Boiangiu, Ion Cazaban, Andreea Dumitru, Cristina Modreanu si Mircea Morariu. Un alt juriu va stabili castigatorii, care vor fi anuntati in seara de 3 aprilie, la ceremonia care va avea loc in Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti (TNB). Amfitrionul traditional al festivitatii este Ion Caramitru, aflat in acest an nu numai in ipostaza de presedinte al UNITER, ci si de director general al TNB.
×
Subiecte în articol: arte bucuresti teatrul spectacolul