La cei 51 de ani pe care i-ar fi împlinit astăzi, Michael Jackson mai avea foarte multe de spus în muzica internaţională. Nu a fost să fie. Cu gândul la el, oameni de pretutindeni sunt însă inspiraţi să creeze.
Este cazul Nicoletei Ionescu şi al lui Alexandru Ifrim, doi tineri artişti care au organizat ieri Expoziţia Omagială Michael Jackson, un demers internaţional, realizat cu resurse proprii din pasiune pentru caricatură şi respect pentru un genial. Ideea acestui proiect s-a născut sub imperiul emoţiilor iscate de durerea cu care milioane de oameni au plâns trecerea în nefiinţă a lui Michael Jackson, dar şi pentru că, la fel ca şi cei mai mulţi dintre noi, Nicoleta şi Alexandru au fost vrăjiţi în copilărie de muzica Regelui. Totul a început cu un portret al lui Michael cu trimitere la perioada "Thriller", pe care Nicoleta l-a realizat în numai câteva ore, la scurt timp după ce vestea morţii megastarului îndoliase lumea întreagă.
CARICATURA ZILEI
"Am trimis lucrarea unui site internaţional, www.brazilcartoon.com, iar a doua zi (29.06.2009) lucrarea era deja inclusă la secţiunea caricatura zilei. M-a bucurat această recunoaştere, apoi am văzut galeriile pe care au încercat să le facă şi alţii cu lucrări în centrul cărora se află Michael Jackson, însă fără a fi grupate în jurul unui mesaj şi fără a fi în număr mare. A fost destul de greu să strâng toate aceste lucrări, pentru că a trebuit să discut cu fiecare artist în parte despre participarea la acest proiect, dar şi să obţin un spaţiu unde să fim lăsaţi să afişăm lucrările. Am încercat să expunem într-o galerie de artă sau într-un muzeu. Chiar dacă nu ni s-a spus direct că lucrări de caricatură, un gen de artă luată nu foarte în serios la noi, nu au ce căuta într-un astfel de spaţiu, în clipa în care s-a pronunţat numele Michael Jackson s-a încheiat şi discuţia. Într-un final am fost găzduiţi de Metrorex, la staţia Universitate, o întâmplare fericită. Poate că într-o galerie de artă nu ar fi intrat tocmai oamenii care şi-ar fi dorit să vadă o expoziţie omagială Michael Jackson. Nu ne-am dorit să iscăm nemulţumire printre cei care îl iubesc pe Michael, dar nu am fost scutiţi de anumite comentarii, unele referitoare chiar la afişul expoziţiei, reprezentând chipul lui Michael reconstituit din bucăţi ale lucrărilor expuse. La fel de adevărat este că am primit şi laude pentru acelaşi lucru", mărturiseşte Nicoleta.
AUTOCENZURĂ
În ceea ce priveşte selecţia celor 54 de lucrări (portrete şi caricaturi realizate atât prin tehnici tradiţionale, cât şi prin metode de lucru digitale) provenite din ţări precum Anglia, Columbia, Brazilia, Belgia, America, Spania, Turcia, Ungaria, Egipt, Franţa, India, Croaţia, a funcţionat oarecum autocenzura, ţinând cont de sensibilitatea cu care este privit subiectul Michael Jackson. Pentru că iniţiativa Nicoletei şi a lui Alexandru s-a lovit şi de priviri piezişe, priviri aruncate spre anumite lucrări al căror mesaj pare că se leagă de aspecte controversate ale vieţii megastarului. Şi o veste bună pentru cei care doresc să vadă lucrările expuse: directorul Metrorex a oferit spaţiul până duminică. Aşa că nu uitaţi să daţi o tură pe la Universitate în acest week-end.
Pentru că sunt mulţi aceia care şi-ar dori ca expoziţia să ajungă şi în alte colţuri ale ţării, la acest moment artista contează pe o sponsorizare care i-ar permite să poposească la Timişoara, Suceava, Cluj şi Iaşi.
Citește pe Antena3.ro