x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vanatorii americani si vampirii din Romania

Vanatorii americani si vampirii din Romania

26 Apr 2005   •   00:00

Pe Adam Savage si Jamie Hyneman ii vedeti in fiecare duminica seara, pe canalul Discovery, incercand sa demonstreze tot felul de legende in emisiunea "Vanatorii de mituri". Cei doi au acordat Jurnalului National un interviu in exclusivitate.

  • de CRISTINA OLOGEANU
  • CULTURA
  • ECHIPA. Adam (stanga) si Jamie se distreaza pe cinste in postura de vanatori de mituri
    Fiecare dintre noi a auzit diverse povesti de genul: daca arunci o moneda de un penny de pe Empire State Building, poti sa omori un om daca il nimeresti in cap; daca vorbesti la telefonul mobil intr-o benzinarie, declansezi o explozie; daca bagi in cuptorul cu microunde un obiect de metal, cuptorul devine o adevarata bomba. Din noiembrie 2004, in fiecare marti, de la ora 22:00, la Discovery Channel, s-a lansat o emisiune care "probeaza" legendele din aceasta categorie. "Tartorii" sunt Adam Savage si Jamie Hyneman, alias: Vanatorii de mituri".

    Jurnalul National: Ce sanse de reusita ati dat proiectului in momentul in care vi s-a propus sa faceti parte din el?
    Adam Savage: Am trecut-o la rubrica "foarte putin probabil". Ideea mi se parea minunata, dar eu am mai lucrat in televiziune, si aici exista o regula: nimic nu se intampla niciodata asa cum iti doresti.
    Jamie Hyneman: M-am gandit ca, dupa primele cateva episoade, o sa ramanem fara "mituri". M-am inselat.

    Ce satisfactii va aduce rolul de vanatori de mituri?
    Adam Savage: Facem cunostinta cu diversi experti sau "ciudati" pe care ii contactam in cadrul procesului de cercetare si documentare. Tuturor le place la nebunie programul si sunt atat de generosi cu cunostintele lor, incat e ca si cum ai merge la scoala zi de zi. Pe langa asta, mai e si faptul ca putem arunca diverse chestii in aer...
    Jamie Hyneman: Avem sansa sa construim si sa experimentam. Practic, avem sansa sa facem orice chestie care ne starneste curiozitatea. Si, cum suntem curiosi in legatura cu o multime de chestii, ne distram de minune!

    Greu cu sexul

    Exista vreun mit care este imposibil de prezentat la televizor?

    Adam Savage: Din pacate, nu putem zbura pana pe Luna, ca sa demonstram ca omul deja a ajuns acolo.
    Jamie Hyneman: Exista mituri de natura sexuala pe care nu le putem pune in discutie, pentru ca emisiunea e urmarita de un segment de public foarte larg.

    Nu va plictisiti sa fiti tot timpul "vanatori de mituri"?
    Adam Savage: Nici gand! In fiecare zi facem altceva. Nu ma intelegeti gresit, uneori aproape ca o luam razna, programul este extrem de solicitant, dar niciodata nu e plictisitor.
    Jamie Hyneman: Nu cred ca inteleg notiunea de plictiseala...

    Sase mituri simultan

    De cati oameni e nevoie ca sa "demontezi" un mit?
    Adam Savage: Primele episoade-pilot au fost filmate cu o echipa de cinci oameni. In primul sezon am avut opt, iar acum avem o echipa de aproape 20 de oameni.
    Jamie Hyneman: Depinde de complexitatea cazului. Uneori suntem de ajuns Adam, eu - adica persoana intreaga la minte - si producatorul. Alteori avem nevoie de sute de persoane.

    Au fost cazuri cand a trebuit sa renuntati la vreun subiect dupa ce ati demarat totul?
    Adam Savage: De multe ori trebuie sa intrerupem filmarile la un mit si sa ne apucam de lucru la altul, insa asemenea situatii apar din cauza modului in care sunt disponibile materialele sau din cauza locatiei. De fapt, cam in orice moment lucram la vreo sanse mituri simultan.
    Jamie Hyneman: De cele mai multe ori, in asemenea situatii, lucrurile se amana din motive de programare.

    Hotul de mingi

    Un asemenea job nu este lipsit de peripetii. Prin ce astfel de situatii ati trecut?
    Adam Savage: Odata am adus trei sconcsi la filmare, doar ca sa ii facem sa NU ne improaste cu secretiile lor. Momentul cand am avut indrazneala sa ma las incuiat in baie cu unul dintre ei, pe care l-am ridicat tinandu-l de coada si l-am apasat (foarte usor) chiar pe glandele respective, a fost o minunatie. Momentul cand mi-am turnat pe mine suc de rosii, din cap pana in picioare, n-a fost deloc o minunatie...
    Jamie Hyneman: Asa ceva se intampla zi de zi. Adam e intotdeauna o sursa bogata, cu bufoneriile lui. Incidentul meu preferat s-a produs in episodul cand a trebuit sa ridicam o barca scufundata folosind 60.000 mingi de ping-pong. O vidra ne tot fura mingile ca sa se joace cu ele.

    Ce mesaj le transmiteti telespectatorilor vostri din Romania?
    Adam Savage: Mai exista pe acolo ceva vampiri pe care am putea face niste teste? Sau v-ati saturat sa tot auziti de vampiri?
    Jamie Hyneman: Sa nu cumva sa incercati asa ceva acasa! Noi suntem niste americani ticniti!

    CINE ESTE JAMIE HYNEMAN?
    Jamie Hyneman (foto) detine mai multe titluri, intre care: expert in supravietuirea in salbaticie, capitan, scafandru, ingrijitor de animale, masinist si bucatar. Jamie s-a nascut in zona fermelor din Indiana, are o diploma in limba si literatura rusa si s-a ocupat de o afacere de scufundari/navigat cu ambarcatiuni mici cu panze, in Caraibe. Dupa ce a lucrat pentru mai multe companii de productie, Jamie a devenit managerul atelierului de modele de la Colossal Pictures, unde a coordonat productia de machete si efecte speciale pentru sute de filme si spoturi comerciale. Jamie este proprietarul mai multor patente, a castigat numeroase premii oferite de industria de gen si este de mult timp membru al Screen Actors Guild. Desi prins in toate aceste activitati febrile, Jamie a inceput sa produca si prototipuri pentru jucarii. Ani in sir, el a fost implicat in... competitiile cu roboti, detinand timp de doi ani titlul la categoria grea "Robot Wars", castigat in competitie impreuna cu creatia sa, Blendo.

    CINE ESTE ADAM SAVAGE?
    Adam Savage (foto) a construit de toate, de la nave spatiale pentru filme pana la statuete ale lui Buddha care functioneaza cu fise, de la marionete la pusti, de la sculpturi la jucarii... si orice altceva va mai puteti imagina. In ultimii opt ani, Adam a lucrat in industria efectelor speciale. Pe parcurs, a mai facut si diverse alte meserii - animator, designer grafic, decorator de interioare, tamplar, pictor de decoruri, actor si scriitor. A dobandit o experienta solida lucrand cu metal, sticla, plastic, neon, mulaje realizate prin injectie sau alte metode. A lucrat la peste 100 spoturi comerciale pentru televiziune si 12 filme artistice, intre care Star Wars Episoadele I si II, Terminator 3, A.I., Peter Pan si cele doua continuari ale filmului Matrix. Pe langa faptul ca este pasionat de ideea de a construi diverse lucruri, Adam a facut munca de cercetare pentru mai multe companii de jucarii si a jucat in spoturi comerciale si in filme. Jucarii a inceput sa-si faca singur de la... 5 ani.
    ×
    Subiecte în articol: arte jamie savage hyneman mituri jamie hyneman ada