x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Viitor nici pentru arta românească nu văd, nici pentru tinerii artişti".

"Viitor nici pentru arta românească nu văd, nici pentru tinerii artişti".

de Oana-Maria Baltoc    |    19 Mai 2011   •   12:42
"Viitor nici pentru arta românească nu văd, nici pentru tinerii artişti".

Anul acesta se aniverseaza doua decenii de la deschiderea primei galerii particulare de arta din Romania, Dominus, apartinand pictorului Zamfir Dumitrescu, artistul serband, de asemenea, implinirea varstei de 65 de ani, in luna aprilie.

Ajuns la un moment de sinteza, dupa cum marturiseste, Zamfir Dumitrescu se arata destul de rezervat fata de viitorul pietei de arta romanesti, dar si fata de sansele de afirmare si de realizare ale tinerilor artisti: "Nu este vorba despre pesimism, este un realism amar. Viitor nici pentru arta romaneasca nu vad, nici pentru tinerii artisti. Iar ce se intampla in lumea culturala este tragic si va fi tragic. Vorbim despre starea culturala in care ne aflam si asta va dura ani. Motivele pentru aceasta stare de fapt sunt multiple, educatia este doar unul dintre acestea. Arta nu mai este un element de interes. Arta a progresat in perioadele de euforie culturala, de renastere culturala si in nici un caz noi nu traim o asemenea perioada. Traim o epoca a mass-media, informatia circula cu rapiditate, mesajul artei nu mai este preponderent, nu mai este interesant. Mai ales ca arta devine din ce in ce mai mult un lux pe care oamenii nu-si permit sa-l mai plateasca. Deci aria se restrange pe zi ce trece. Nu vad un prolog foarte vesel. Apetitul pentru cultural al societatii umane s-a diluat, si nu e un fenomen local, al nostru."

Zamfir Dumitrescu a deschis in 1991 galeria de arta Dominus, in care, de-a lungul a douazeci de ani au fost expuse lucrarile unor nume reprezentative ale artei plastice romanesti, precum Corneliu Baba, Ion Pacea, Ion Alin Gheorghiu, Ion Musceleanu, Vasile Grirore,Iacob Lazar, Rodica Lazar, Ion Salisteanu, Viorel Marginean, Traian Bradean, Corneliu Petrescu, Constantin Piliuta, Vladimir Zamfirescu, Sorin Ilfoveanu, Mihai Cizmaru, Marcel Chirnoaga, Mircia Dumitrescu, Octavian Penda etc. Dominus a fost prima galerie privata din Romania care a editat "Cotele de Pictura Dominus" ale artistilor, pe baza vanzarilor efectuate in galerie, cote editate pentru perioada 1991-1994. In urmatorii doi ani, galeria isi propune sa editeze un nou catalog cu aceste cote, pentru perioada 1991-2010. De asemenea, galeria a organizat intre 1991 si 1999 expozitii cu tematica "Flori" si "Peisaje de toamna", expozitii personale ale artistilor Zamfir Dumitrescu, Constantin Piliuta, Dan Bancila, Corneliu Petrescu, dar si "Concursul Tinerilor Pictori si Gravori".

Din ipostaza de detinator al unei galerii de arta, artistul Zamfir Dumitrescu caracterizeaza piata de arta romaneasca, drept o piata in chinurile facerii: "Pe piata sunt oferte care nu sunt satisfacute de cumparatori, licitatiile mai mult nu merg decat merg, oamenii prezinta lucrari la licitatii in speranta de a obtine niste bani si atunci preturile sunt derizorii, pentru ca ofertantii accepta orice li se ofera. Si aceeasi situatie se transpune si in cazul vanzarilor directe din galerii. Pictorii, artistii expozanti, nu mai au alte surse de venit, lucrarile lor scad ca pret, totul o ia in jos. Galeria pe care am deschis-o in urma cu 20 de ani, pe care ii aniverseaza in aceasta perioada, se straduieste sa reziste. Exista mai mult ca un gand nobil decat ca o afacere, ca o satisfactie si o indaratnicie de a rezista."

Provocat la "realizarea" unei picturi in care sa-si redea propria viata, Zamfir Dumitrescu este convins ca lucrarea ar fi dificil de realizat, daca nu imposibil: "Cred ca m-as gandi foarte mult. Ar trebui sa fie o pictura mult prea contorsionata ca forme, figuri si pauze, spatii goale, spatii pline. Ar trebui sa ma gandesc mult la o organizare compozitionala. Dar poate fi o tema de gandire. Pentru ca ma aflu cumva la un moment de sinteza, de analiza. (…) Cat despre proiectele mele viitoare, nu mai am ce si cui sa proiectez. Ma limitez la existenta ritmica pe care am avut-o o viata intreaga. Ma misc, pictez, citesc si scriu in virtutea unei inertii pe care am avut-o o viata intreaga, dar nu stiu ce finalitate vor avea toate acestea la un loc si fiecare in parte."

×