x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Viitorul, pe umerii… trecutului

Viitorul, pe umerii… trecutului

de Roxana Jianu    |    13 Iul 2012   •   21:00
Viitorul, pe umerii… trecutului

Aniversarea unui secol si jumatate de la infiintarea diplomatiei romanesti. Expozitia realizata cu aceasta ocazie la Muzeul National de Istorie a Romaniei isi propune sa recreeze momente marcante ale evolutiei diplomatiei romanesti prin fotografii si o serie de obiecte de patrimoniu.

Vernisajul expozitiei foto-documentare "Ministerul Afacerilor Externe – 150 de ani de diplomatie" a avut loc la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), in prezenta ministrului Afacerilor Externe, dl Andrei Marga, si a directorului general al MNIR, dr Ernest Oberländer-Tarnoveanu. Expozitia temporara se incadreaza intr-o serie de evenimente care va marca un secol si jumatate de la infiintarea "Departamentului Trebilor Straine", prin decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. "Viitorul se construieste pe umerii trecutului si pe asumarea trecutului, iar istoria de 150 de ani a MAE reprezinta insasi istoria fauririi natiunii romane moderne. Diplomatii romani au avut demnitatea de a apara interesul national chiar cu pretul vietii. Aceasta expozitie este o buna ocazie de a ne raporta la istorie, gandindu-ne la unitatea de neam, la vointa romanilor de a forma un stat unitar", a declarat ministrul Andrei Marga.

Este prima data cand publicul larg are acces la un numar important de documente originale, din arhivele MAE. Expozitia ilustreaza instrumente de lucru ale diplomatilor. Cei prezenti pot admira la MNIR decrete regale de numire, documente legate de organizarea institutiei, fotografii, conventii, tratate, rapoarte si telegrame diplomatice. Sunt expuse, printre altele, decretul domnitorului Carol I prin care Mihail Kogalniceanu este numit trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Romaniei la Paris, Pactul Intelegerii Balcanice, Conventia consulara intre Romania si Statele Unite ale Americii. In plus, sunt expuse obiecte care au apartinut unor nume de marca ale diplomatiei romanesti: costumul de diplomat al lui Vasile Alecsandri, fracul de ceremonii al lui Nicolae Titulescu, servieta lui Vasile Boerescu, ochelarii lui Mihail Kogalniceanu si multe altele.

Expozitia este deschisa pana la 15 august 2012.

×
Subiecte în articol: jurnalul de duminică