x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Violenta tv, la cote mai mici

Violenta tv, la cote mai mici

19 Ian 2005   •   00:00

Consiliul National al Audiovizualului a revenit cu un nou studiu al carui scop a fost masurarea violentei din programele tv. Fata de rezultatele cercetarii din prima parte a anului trecut, s-a constatat ca stam ceva mai bine.

CRISTINA OLOGEANU

BUCURIE. Ralu Filip este multumit ca violenta tv a scazut
CNA a dat ieri publicitatii studiul realizat in colaborare cu Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti. "Evaluarea reprezentarii violentei in programele de televiziune" este al doilea raport de cercetare de acest gen. Studiul de fata prezinta rezultatele monitorizarii a 11 canale pe perioada 29 octombrie - 11 noiembrie 2004. In ce priveste canalele studiate, fata de cercetarea similara realizata in august 2004, in cea prezenta s-a renuntat la canalele ATOMIC si MTV, adaugandu-se in schimb alte trei: Realitatea, Cartoon Network si Fox Kids (devenit de la 1 ianuarie - Jetix). Deci au fost evaluate 11 canale. Intervalul orar de monitorizare a fost 19-24, plus stirile de la ora 17 (Pro TV), ora 16 (Antena 1) si ora 18 (Prima). In total au fost monitorizate si evaluate 822 de ore de emisiuni.

MAI PUTINA VIOLENTA. In ceea ce priveste canalele generaliste, studiul a scos la iveala un lucru imbucurator: la televiziunile din Romania se constata o dubla tendinta: una pozitiva, de reducere progresiva a numarului, a ponderii si a duratei in programe a scenelor de violenta "reala" si "fictionala". Dar, pe de alta parte, s-a constatat si o latura negativa: amplificarea intensitatii/negativitatii actelor de violenta mediatizate. Comparativ, canalele private prezinta mai multe scene de violenta pe ora (14,31) fata de cele publice (10,17). Per total, violenta reala (stiri) si cea fictionala (filme) insumeaza 5749 de scene. Adica aproximativ 9 scene pe ora per canal (9,6% din timpul monitorizat). In continuare, programele cu cea mai mare frecventa a scenelor de violenta raman filmele, serialele si stirile.

DESENE ANIMATE. Un semnal de alarma trebuie tras in ceea ce priveste continutul programelor difuzate de canalele de desene animate Fox Kids (Jetix) si Cartoon Network. Pentru intreaga perioada monitorizata, numarul mediu de scene de violenta de la Fox Kids (Jetix) este de 69 scene pe ora, ceea ce reprezinta mai mult de 1,1 scene de violenta pe minut. Pe cand la Cartoon Network frecventa scenelor de violenta ramane la cote foarte ridicate: 63 scene de violenta/ora la nivelul intregii perioade monitorizate. In ceea ce priveste tipologia violentei transmise, cele doua posturi se prezinta la fel: violenta fizica este cel mai des intalnita, urmata de cea verbala si de cea psihologica. Concluzia, din pacate, este ca programele de desene animate sunt de mai mult de 7 ori mai violente decat programele de tip fictional transmise de canalele generaliste.

ATITUDINE
Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, sustine ca, in urma acestui studiu, are reale motive de bucurie: "A mai scazut violenta la posturile de televiziune. Acesta este primul semnal pozitiv care vine sa confirme activitatea noastra in doi ani. Pe semne ca si canalele de televiziune si-au dat seama ca aceasta reteta nu este atat de infailibila". Cat priveste gradul ridicat de violenta al posturilor de desene animate, Ralu Filip a afirmat ca va trimite rezultatele acestui studiu posturilor-mama din Londra pentru a lua masuri. "Am primit o serie de reclamatii de la parinti vis-a-vis de continutul violent al desenelor animate si s-a starnit o adevarata controversa pe aceasta tema", a mai mentionat Ralu Filip.
×
Subiecte în articol: arte violenta scene canalele