x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Whisky-uri rare și vinuri de colecție pentru masa de sărbătoare

Whisky-uri rare și vinuri de colecție pentru masa de sărbătoare

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Dec 2022   •   09:40
Whisky-uri rare și vinuri de colecție pentru masa de sărbătoare

Whisky-urile preferate ale colecționarilor și investitorilor, vinuri rare sau șampanii de colecție se reunesc în tradiționala Licitație de Crăciun dedicată băuturilor vechi și rare ce urmează să facă cinste oricărei mese de sărbătoare sau pentru a fi dăruite cadou. Cele 200 de băuturi de colecție din Licitația de Whisky-uri Rare și Vinuri de Colecție reprezintă și o formă de investiție atractivă având în vedere caracterul de ediție limitată, vechimea, dar și prețul accesibil, de cca. 30-50% din prețul pieței de vinuri românești și internaționale.

Cel mai valoros whisky al licitației, un Macallan de ediție foarte rară, are un preț de pornire de 6.000 de euro. Macallan Samaroli a fost îmbuteliat de R.W. Duthie în 1984 special pentru Osteria Apostoli din Milano. Samaroli este poate cel mai venerat îmbuteliator independent de whisky din Italia. Pentru prețul de pornire de 4.000 de euro este scoasă la licitație o rară ediție Macallan de 2 litri îmbuteliată în 1980, dar și o ediție aniversară de Macallan Unblended îmbuteliat în 1958, însoțită de cutia originală, fiind perfecte pentru un cadou de colecție. 

Segmentul vinurilor de colecție este reprezentat de un impresionant vin Romanée-Conti, Échézeaux din 1996. Exemplarul vintage a fost produs într-o ediție limitată, având numărul 3776. Vinurile Romanée-Conti ating în prezent, la nivel internațional, prețuri record, iar exemplarul din licitație are prețul de pornire de 1.000 de euro. Licitația din 13 decembrie reunește și o selecție de vinuri cu valoare investițională, cu o marjă de rentabilitate mult mai bună decât multe active mai volatile. Investiții în vin se pot realiza pe 13 decembrie, având în vedere apariția unui lot de 6 sticle de Château Monbrison Margaux din 2013, care are un preț de pornire de doar 150 de euro, sau a unei bogate selecții de vinuri franțuzești de Bordeaux, care au prețuri de pornire între 40 și 150 de euro. 

Având o tradiție milenară în cultivarea viței de vie și a producerii vinului, Franța ne oferă unul dintre cele mai bune vinuri din lume – Chateau Saint Michel Rivesaltes, fiind și cel mai vechi exemplar din licitația din 13 decembrie. Vinul din 1945 are prețul de pornire de doar 100 de euro și este însoțit de cutia originală.

Selecția specială de whisky-uri, vinuri și șampanii de colecție este păstrată în crama de la Palatul Cesianu-Racoviță și poate fi vizitată până săptămâna viitoare, marți, 13 decembrie, iar atunci licitată fizic în sala de licitații la sediu Artmark, pe str. C.A. Rosetti, nr. 5, dar și online pe platforma Artmark Live 2.0, de către orice persoană interesată care a deschis în prealabil un cont pe artmark.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: whisky Licitație de Crăciun