x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ZDF prefera Romania

ZDF prefera Romania

de Cristina Ologeanu    |    28 Sep 2005   •   00:00
ZDF prefera Romania

Reprezentantii celebrului post tv german ZDF se pare ca s-au indragostit de tara noastra, pentru ca, de ani buni, ei turneaza in Romania tot felul de documentare. Recent, s-au incheiat filmarile pentru un documentar despre Freud si un altul despre Goethe.

Florin Paraschiv colaboreaza cu ZDF inca din 1994, timp in care a realizat 35 de proiecte cu acest post. Unele din aceste proiecte au fost coproductii ZDF/ARTE / Discovery, filmele fiind difuzate pe aceste trei canale de televiziune. Pe langa documentare, Parafilm, firma de productie a lui Florin Paraschiv, si-a mai pus amprenta si pe un film… indian. De fapt, "Natasha" a fost un thriller erotic, turnat in Romania si la care s-au folosit, fireste, si actori romani.

GIGANTI. Cele mai recente filme realizate de Parafilm si ZDF sunt dedicate unor giganti ai culturii germanice: Sigmund Freud si Johann Wolfgang Goethe. De fapt, aceste documentare realizate dupa tipicul celor prezentate pe Discovery fac parte dintr-un ciclu intitulat "Gigantii", ciclu care prezinta marile personalitati ale culturii germanice. "Pentru documentarul dedicat lui Freud, in Romania s-au facut mai multe secvente reprezentand flash-back-uri din copilaria sa, motiv pentru care noi am asigurat doar figuratie si unele roluri episodice", spune Florin Paraschiv. Acestea vor fi montate in paralel cu imaginile personajului principal. Echipa germana va filma in Muzeul Freud din Londra cu actorul care il interpreteaza pe marele filosof. "Una dintre secventele din Freud s-a realizat intr-un tren de epoca, de la 1870, iar germanii au fost absolut incantati ca au gasit la noi un astfel de tren si intr-o stare de functionare perfecta", povesteste Florin Paraschiv.

REPRIZE. Insa, pentru documentarul despre Goethe, regizat de Günther Kleine, a fost ales si un actor roman. George Ivascu este interpretul personajului Goethe la 40 de ani. Dar din distributie mai fac parte si alti actori romani: Christiane, sotia lui, este interpretata de Adriana Titieni, iar Diana Beciu intruchipeaza personajul Faustina, cu care Goethe a avut o aventura in perioada in care acesta a trait in Roma. Filmarile la acest documentar se fac in doua reprize. Prima s-a incheiat saptamana trecuta, iar germanii vor reveni in Romania peste doua saptamani, pentru cea de-a doua repriza. Printre locatiile alese se numara Palatul Mogosoaia, Parcul Tineretului, platoul Regie. Desi s-au speriat de ploile torentiale din ultima vreme, nemtii au ramas cu gura cascata cand au vazut ca romanii nu se lasa cu una cu doua si au dus treaba la bun sfarsit, fara sa cracneasca. Demn de semnalat este faptul ca aceste documentare, care vor fi difuzate pe ZDF in preajma Pastilui, sunt programate in prime-time.

ROMANIA SI DOCUMENTARELE
Florin Paraschiv (foto) este de parere ca, desi in Romania nu se fac multe documentare ca in alte tari europene, sa nu fim pesimisti. "Foarte putini oameni indraznesc sa se orienteze spre documentare biografice despre personalitati ale culturii sau ale istoriei noastre. Dar nu putem spune ca suntem la pamant la acest capitol. Se fac si lucruri bune, dar nu cred ca li se acorda atentia si nici fondurile suficiente. Multe dintre aceste proiecte ar trebui sa fie sprijinite de Ministerul Culturii."

×
Subiecte în articol: arte romania