x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ziare de colectie

Ziare de colectie

de Miruna Mihalcea    |    21 Iun 2005   •   00:00
Ziare de colectie

Anton Neculai e colectionar de ziare.Iar cele mai de pret obiecte ale colectiei sale sunt primele numere din mai toate publicatiile care s-au lansat, la un moment dat, pe piata mediatica din Romania.

Anton Neculai e colectionar de ziare. Iar cele mai de pret obiecte ale colectiei sale sunt primele numere din mai toate publicatiile care s-au lansat, la un moment dat, pe piata mediatica din Romania.

Lui Anton Neculai nu-i place sa-si defineasca enorma colectie de ziare (vreo 3.000) in termeni de "pasiune". Nici spiritul colectionar tradus ca "hobby" nu-i surade mai tare. In schimb, volumul enorm de ziare pe care le detine se justifica prin deprinderea capatata datorita meseriei. Profesor si traducator ca formatie intelectuala, a gasit in profesie instrumentul proprice pentru a dezvolta o adevarata vocatie de colectionar: documentarea. Iar ziarele au reprezentat o sursa inepuizabila pentru deprinderea celor mai variate forme de exprimare, conditie esentiala pentru cineva care doreste asimilarea si stapanirea limbii in toate detaliile ei.

PERIOADA "OPTSINOISTA". Un alt aspect care l-a motivat pe profesor in demersul sau de colectionare a unui numar mare de publicatii este paralela pe care acesta o propune, intre perioada pasoptista si importanta ei in istoria culturala a Romaniei, pe de o parte, si ceea ce el insusi numeste "perioada optsinoista", respectiv ce a urmat lui decembrie 1989. Iata cum explica el directia pe care a urmat-o: "In acest context, optsinoist,…, putem afirma ca presa este elementul cel mai mobil si mai interesant care a surprins mai ales prin explozia inedita de dupa 22 decembrie ’89. E vorba de o explozie de amploare, cu efecte in toate directiile, explozie al carei suflu a patruns in toate domeniile vietii spirituale si materiale". Ca atare, crede el, colectia reprezinta o excelenta sursa de documentare pentru orice analist interesat de evolutia societatii romanesti in general si a presei scrise, in particular, dupa Revolutie.

NUMERE INAUGURALE. Cele peste 3.000 de ziare adunate in 16 ani stau acum intr-o "arhiva" special amenajata in balconul proprietarului. Dintre ele, mai mult de 2.100 sunt numere inaugurale (numar 0, numar pilot, numar unic, numarul 1, an I). De ce aceasta obsesie? Pentru ca numerele inaugurale, ca si cele speciale sau aniversare, contin, in editoriale, crezul publicatiei respective, in fine, directia generala precum si referiri la publicul caruia publicatia i se adreseaza. In colectia profesorului, tot ca sursa prolifica de documentare, se afla publicatii diverse aparute in primii cinci ani de dupa 22 decembrie 1989 si pana la 31 decembrie 1994.

DIN COLECTIE…
Jurnalul National sta la loc de cinste in colectia profesorului. De fapt, dupa spusele sale, Jurnalul National reprezinta un "dosar separat". De la primul numar, trecand prin toate celelalte care anuntau o schimbare, o aniversare sau un eveniment deosebit. Colectia cuprinde si singurele 4 numere din "Ultimele zile ale lui Ceausescu", aparute in 1991, precum si publicatia "Mai animalule", din 1996, care a disparut repede. Numele insa au facut istorie…
×
Subiecte în articol: arte