x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură „Carmen” de Bizet revine pe scena Operei Naționale București

„Carmen” de Bizet revine pe scena Operei Naționale București

de Magdalena Popa Buluc 65    |    02 Mar 2022   •   08:40
„Carmen” de Bizet revine pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București prezintă duminică, 6 martie, începând cu ora 18.30, spectacolul „Carmen” de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. 

 

Opera „Carmen” reprezintă un caz rar în lumea teatrului muzical. Dacă în ceea ce privește alte lucrări părerile pot fi împărțite, în legătură cu „Carmen”, muzicologii și publicul, elita și spectatorii ocazionali, specialiștii și necunoscătorii sunt toți de acord: este o capodoperă. Mai important, această creație depășește barierele naționale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai bună operă compusă vreodată în Franța, iar după introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis că în zece ani va fi cea mai populară lucrare de operă din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o „una dintre cele mai originale capodopere din literatura de operă”. 

Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o luptă în arenă, la finalul căreia nu există învingători, ci numai învinși, starea continuă de conflict fiind întreținută de prestația interpreților, îndrumați de către regizoarea Marina Emandi Tiron să redea în forță emoțiile personajelor. Una dintre cele mai îndrăgite creații de operă din toate timpurile „Carmen” de Georges Bizet reprezintă astăzi o provocare atât pentru regizori, cât și pentru scenografii și coregrafii care pun în scenă suita semnată Georges Bizet/ Rodion Șcedrin.

Distribuția spectacolului din 6 martie 2022: Carmen - Oana Andra; Don José - Liviu Indricău; Micaëla - Mihaela Stanciu; Escamillo - Ștefan Ignat; Frasquita - Stanca Maria Manoleanu (invitată); Mercedes - Sidonia Nica; Le Dancaïre - Lucian Corchiș; Le Remendado - Valentin Racoveanu; Zuniga - Horia Sandu; Moralès - Daniel Filipescu.

×