x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 10 principii ZEN care îți vor schimba perspectiva asupra vieții

10 principii ZEN care îți vor schimba perspectiva asupra vieții

18 Iun 2017   •   15:55
10 principii ZEN care îți vor schimba perspectiva asupra vieții

Viața este scurtă și este important să prețuiești fiecare zi. O mentalitate pozitivă, menită să elimine gândurile sumbre, care ne împovărează existența, ne va ajuta să avem o perspectivă nouă asupra vieții și ne va purifica atât sufletește, cât și spiritual. Cărțile Zen ne deschid și ele o perspectivă.

O astfel de filosofie, simplă, dar mult mai înțeleaptă asupra vieții, care te ajuta să trăiești fiecare zi a vieții tale la potențialul ei maxim, este practica meditației Zen, adoptată, în general, de budhiști.

Meditația s-a dovedit că marește nivelul de dopamină și serotonină (substanțele care ne fac să ne simțim bine) și scade cortizolul (o substanță generată de stres) din creier. Prin practicarea acesteia, îți poți educa mintea și corpul pentru a te duce înapoi în starea ta mentala naturală.

Zen nu este un sistem terapeutic în sensul occidental al termenului. Dar finalitatea lui este identificarea și dizolvarea suferinței existențiale. În acest sens, Zen are în comun cu psihoterapia occidentală obiectivul de a ajuta ființele să sufere mai puțin.

Practica meditației Zen, numită Zazen, are o enormă putere de transformare, nu doar spirituală, ci și corporală, mentală și emoțională. O conștiință trează este cea capabilă de a stabili relații între cauze și efecte. Înțelegerea acestor relații este cheia responsabilității. În meditația Zen experimentăm clar influența pe care o au gândurile noastre și atitudinile emoționale asupra corpului și viceversa. Ne dăm seama că există gânduri care pot să doară fizic.

Toate ființele își doresc fericirea și o stare de bine. Există în noi înșine o anumită înțelepciune înnăscută care ne împinge către fericire, dar această înțelepciune este adormită în străfundurile conștiinței. Zen este o cale către o viață mai senină.

Nu trebuie să fi budhist sau să îmbrățișezi alt crez religios decât cel în care te-ai născut, trebuie doar să îți deschizi mintea și inima. Iată care sunt principiile de bază ale acestei doctrine.

1. Zâmbește și ajută-i pe ceilalți!

În ceea ce-i privește pe călugării ZEN, aceștia își petrec o mare parte din zi, ajutându-i pe ceilalați călugări din mănăstire sau pe oamenii aflați în afara mănăstirii. În ceea ce ne privește pe noi zâmbind și fiind buni cu ceilalți, ne putem îmbunătăți considerabil viața.

2. Gândește-te la ceea ce ai cu adevărat nevoie!

.........................

Citește mai departe AICI

×