x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 189 de locuri unde să călătoreşti (dacă ai bani)

189 de locuri unde să călătoreşti (dacă ai bani)

06 Oct 2012   •   00:18
189 de locuri unde să călătoreşti (dacă ai bani)

Piaţa ghidurilor de călătorie este mai bogată cu încă un volum. De data aceasta unul de autor, cu dimensiuni uşor enciclopedice. "Fasten your seat belt! – 189 places of my traveling soul” este un volum bilingv (român/englez) care numără pste 400 de pagini. Este volumul la care visează orice gurmand al călătoriilor…Bani să fie!

Pasionat...
Dragoş Şerban, autorul albumului şi un pasionat călător cu multă experienţă, oferă un mix de informaţii interesante şi amintiri personale din 189 de destinaţii de vacanţă din toată lumea - unele mai cunoscute, iar altele mai puţin mediatizate, dar care merită vizitate cel puţin o dată în viaţă. "Ideea cărţii mi-a venit cu câţiva ani în urmă, când am realizat că multe din locurile ce merită cu adevărat văzute şi cunoscute sunt mult prea puţin mediatizate. Acesta este motivul pentru care am considerat că nu este cazul să prezint metropole ca Paris, Londra, Roma sau New York, care sunt deja primele opţiuni de curiozitate pentru călători. Cred că, de multe ori, cei care iubesc călătoriile şi descoperirile ce le includ trec cu prea mare uşurinţă pe lângă destinaţii minunate, dar despre care, din păcate, nu ştiu sau nu sunt convinşi că ar merita atenţia lor. Am încercat ca locaţiile selectate să fie cele care au reuşit să mă însoţească pe tot parcursul vieţii, despre care am crezut cu adevărat că merită să le prezint, pentru că viaţa se compune "din zilele pe care le ţii minte, nu din zilele care au trecut””, spune autorul. 

1350 de fotografii...

Detaliile legate de trecutul şi prezentul, arhitectura, peisajele, cultura, gastronomia şi atmosfera fiecărei destinaţii trezesc în fiecare cititor setea de aventură şi dorinţa de a călători. Interesant este că cele peste 1350 de fotografii care ilustrează cele 189 de destinaţii aparţin fie autorului, fie provin de la câteva sute de persoane şi oficii de turism din toate colţurile lumii care le-au pus la dispoziţie în mod gratuit. Albumul se adresează atât publicul român, cât şi celui internaţional, fiind scris bilingv, în română şi engleză.
______________________________

Cel mai bine am simţit diversitatea şi multiculturalitatea pe cosmopolita Saint Martin, cea mai mică bucată de pământ divizată între două naţiuni.
Am ales să-mi petrec nopţile în cinci locuri diferite de pe insulă, aşa că am înteles că jumătatea olandeză este mult mai animată şi zgomotoasă – cu baruri, cluburi de noapte, cazinouri, în timp ce partea de nord, rafinată şi liniştită, aduce sofisticatul stil francez în paradisul de culori al Caraibelor - resorturi discrete cu plaje izolate, restaurante gourmet.
În faţa unor creveţi în sos creol, am luat pulsul capitalei Marigot, dominată elegant de yachturile Marinei Royale, ce răsfaţă cu bistro-uri şi magazine şic, nu departe de ritmul alert în care lumea creolă pulsează, în jurul pieţei colorate din port, cu suveniruri, bijuterii, pânze pictate şi bucătărie tradiţională.
M-am bucurat de Baie Orientale, celebra plajă a părţii franceze, cu peste 3 km de nisip alb fin, scăldat de valurile agitate ale Atlanticului, deşi nu are liniştea şi eleganţa extremă pe care le-am găsit doar pe plajele fără sfârşit cu ape turcoaz de la La Samanna. (fragment din volum, capitolul Saint-Martin)

×