x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 30 cele mai bune romane din 2023, pe care să le citești în acest sfârșit de an

30 cele mai bune romane din 2023, pe care să le citești în acest sfârșit de an

de Giulia Anghel    |    24 Dec 2023   •   17:00
30 cele mai bune romane din 2023, pe care să le citești în acest sfârșit de an
Sursa foto: Hepta

Deși anul se apropie de sfârșit, nu este prea târziu să citești cele mai bune cărți din 2023.

Iată lista cu cele mai bune romane, de ficțiune și nonficțiune, publicate în acest an:

Ficțiune

Bunăstare (Wellness), de Nathan Hill

Hilar și sfâșietor, acest roman de 624 de pagini îmbină cinismul generației X, importanța îngrijirii de sine, anulează cultura și bogăția aspirațională, cu o defalcare brutală a modului în care cei din generația Baby Boom se îndrăgostesc de teoriile conspirației din mediul online. Jack și Elizabeth se îndrăgostesc și se iubesc, cresc un copil dificil și se străduiesc, deseori cu reținere, să urce pe scara corporativă și socială, într-un Chicago gentrificat, până când visul suburban începe să arate mai mult ca un coșmar.

Culegătorii de fructe de pădure, de Amanda Peters
În iulie 1962, familia Mi’kmaq sosește în Maine din Noua Scoție pentru a culege fructe de pădure pentru vară. Săptămâni mai târziu, copilul lor cel mic, Ruthie, dispare. În pofida încercărilor frenetice ale familiei de a o găsi, fetița nu apare. Decenii mai târziu, durerea după dispariția ei încă este prezentă. Între timp, în Maine, o fată pe nume Norma crește într-o familie plină de secrete și explicații care nu au avut niciodată sens. O lectură captivantă, un mister și o narațiune emoționantă, toate într-o singură carte.

Doamna, de Jessica George
Viața lui Maddie la Londra este încărcată de responsabilități: la doar 20 de ani, ea este îngrijitoarea principală a tatălui ei bolnav, în timp ce mama ei își petrece cea mai mare parte a timpului în Ghana. Slujba lui Maddie a ajuns într-o fundătură, dar îi lipsește energia să se descurce și să găsească altceva. Când mama ei se întoarce și îi ia o parte din sarcină, Maddie decide să profite de oportunitatea de a se muta din apartamentul tatălui ei și de a porni în noi aventuri, de la întâlniri pe internet la noi colegi de cameră și călătorii. 

Fața galbenă, de R.F. Kuang 

Colegele de clasă June Hayward și Athena Liu au fost  autori aspiranți, disperați să pătrundă în lumea editorială. Dar, în timp ce Athena a reușit, June este, ei bine, un nimeni. Într-o seară, Athena moare într-un accident ciudat. June ia o decizie contradictorie: ea va lua manuscrisul genial al Athenei și îl va prezenta ca fiind al ei, trimițându-l agentului ei. Dar noul ei succes este construit pe un castel de nisip și totul amenință să se prăbușească în această revoltă ascuțită și hilară a lumii editoriale.

Bună frumoaso, de Ann Napolitano
Acțiunea se petrece în Chicago, când William Waters începe să se întâlnească cu Julia Padavano în primul an de facultate. Tânărul nu este uluit doar de ea, ci și de familia ei, care include surorile Sylvie, Cecilia și Emeline. Când William se căsătorește, în haosul fericit al familiei Padavano, acesta îi aduce un răgaz dintr-o viață plină de tăcere și tragedie. Dar răgazul nu durează mult, iar întunericul lui William are repercusiuni asupra surorilor. O epopee de familie frumos scrisă.

Oaspetele, de Emma Cline
Vara se apropie de sfârșit în Hampton, iar Alex s-a bazat pe ospitalitatea unui bărbat mai în vârstă cu care se întâlnește (de fapt, este casa lui frumos amenajată de care ea este mai interesată). Când o dă afară, ea rămâne să rătăcească. Are puțin bani în cont, telefonul e plin de apă și nimic nu o așteaptă înapoi în oraș, dar are o abilitate uimitoare de a naviga în situații noi și de a-și obține locuri de cazare.

Crook Manifesto, de Colson Whitehead
Ray Carney și-a jurat să lase în urmă vechea viață de crime. Dar decizia de a contacta un vechi prieten pentru o favoare – obținerea de bilete la Jackson Five pentru fiica lui, pune în mișcare o reintrare mortală în subsolul orașului New York. Câștigătorul premiului Pulitzer, Colson Whitehead, face ca Harlem-ul de la începutul anilor ’70 să prindă viață,  încluzând vedete de cinema, traficanți de droguri, asasini și politicieni.

Totul este în regulă, de Cecilia Rabess

Jess tocmai și-a început cariera la Goldman Sachs, singura femeie de culoare. Când îl vede pe Josh, un tip alb conservator căruia îi plăcea să se certe cu ea la cursurile de la facultate, nu este deloc încântată să afle că acum sunt colegi de serviciu. În pofida trecutului lor dificil, ea este surprinsă când între ei se dezvoltă o prietenie, și apoi ceva mai mult, în această poveste despre atracția opozițiilor. 

Incidentul Rachel, de Caroline O'Donoghue
Rachel și James sunt colegi de librărie care devin instantaneu cei mai buni prieteni, iar apoi colegi de cameră. Sunt doi tineri care trăiesc în Cork, Irlanda, în timp ce spectrul prăbușirii financiare se profilează; perspectivele lor profesionale par limitate dar entuziasmul lor este nemărginit. Rachel se îndrăgostește de profesorul ei căsătorit, dr. Fred Byrne. Dar când aranjează o lectură de carte la librărie, în încercarea de a-l seduce, se dovedește că Fred este mult mai interesat de James. Viețile lui Rachel, James, Fred și soția plină de farmec a lui Fred devin împletite în acest roman dureros și emoționant despre maturitate.

Micile îndurări, de Dennis Lehane
Apple+ a cumpărat deja drepturile TV pentru al 15-lea roman de la Dennis Lehane, care a sugerat că acesta ar putea fi ultimul său volum. Situată în 1974, povestea, din mijlocul tensiunilor legate de problemele rasiale chiar înainte de începerea unui nou an școlar, provoacă la bigotism și mândria provincială din South Boston, în timp ce explorează un mister al crimei și disperarea a două mame pentru răspunsuri despre lor copii pierduți. 

Nu poți rămâne aici pentru totdeauna, de Katherine Lin
În timp ce Ellie Huang se luptă cu moartea soțului ei, Ian,într-un accident de mașină, ea află că el a avut și o amantă. Ea profită de polița de asigurare de viață a lui Ian și decide să plece într-un sejur prelungit la luxosul Hotel du Cap-Eden-Roc din Antibes, Franța, împreună cu cea mai bună prietenă a ei, Mabel Chou. Își fac noi prieteni și își  petrec timpul lângă piscină, cu cocktailuri în mână. Între timp, Ellie încearcă să înțeleagă ceea ce sa întâmplat cu viața ei.

Tom Lake, de Ann Patchett
În primăvara anului 2020, cele trei fiice adulte ale Larei au venit acasă să ajute la livada de cireși a familiei din nordul Michiganului. În timp ce culeg fructe, Lara spune povestea ei cu Peter Duke, celebrul actor cu care s-a întâlnit cu mulți ani în urmă la o companie de teatru de vară, numită Tom Lake. Pe măsură ce își povestește trecutul, relațiile ei actuale cu fiicele sale ies la iveală.

Chiriașul liniștit, de Clémence Michallon
Aidan Thomas este foarte apreciat în orășelul său și este cunoscut ca genul de bărbat care nu va ezita să ajute un vecin aflat în nevoie. Dar este un ucigaș în serie, care ține o tânără, pe nume Rachel, înlănțuită în magazia lui din curte, dar nimeni din oraș nu știe despre asta. Nici fiica lui de 13 ani, Cecilia. Când Aidan și Cecilia trebuie să se mute, după moartea soției lui Aidan, el o aduce pe Rachel, prezentând-o ca pe o prietenă de familie care avea nevoie de un loc unde să stea. 

Ziua, de Michael Cunningham

Pandemia și pierderea sunt în centrul primului roman al câștigătorului premiului Pulitzer din acest deceniu, dar Covid-19 nu este niciodată menționat în mod explicit. Împărțit în secțiuni care acoperă aceeași dată pe parcursul a trei ani - dimineața zilei de 5 aprilie 2019; după-amiaza zilei de 5 aprilie 2020; și seara zilei de 5 aprilie 2021 - cartea se concentrează pe viețile unei familii din Brooklyn. Cuplul căsătorit Isabel și Dan se îndepărtează unul lde celălalt, în timp ce își cresc copiii cu ajutorul fratelui Isabelei, care locuiește cu ei și ține familia împreună, dar trebuie să se mute. Cu capitole de numai câteva pagini și mai puțin de 300 de pagini în total, acest roman concentrat este o reamintire a încântării și profunzimii care apar în detalii.

Cântecul Profetului, de Paul Lynch
Romanul distopic terifiant al lui Lynch tocmai a câștigat râvnitul Booker Prize. În Dublinul contemporan, un nou partid politic a preluat puterea. Eilish, biolog și mamă a 4 copii din clasa de mijloc, se trezește la ușă de la doi bărbați care doresc să vorbească cu soțul ei despre rolul său în sindicatul profesorilor. Lucrurile evoluează rapid, pe măsură ce libertatea se estompează, țara se împarte în cei care sunt cu și împotriva noului partid, iar Eilish se străduiește să facă ce este bine pentru familiei ei.

Nonficțiune

Niciodată suficient: când cultura realizărilor devine toxică și ce putem face în privința ei, de Jennifer Breheny Wallace
O privire fascinantă asupra comunităților bogate și efectul presiunii constante de a reuși și de a obține rezultate asupra copiilor. Ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru fiecare părinte care s-a concentrat asupra notelor și admiterii la facultate pentru a umbri legătura lor emoțională cu copilul lor.

Două minute care au schimbat istoria, de Rory Carroll
O privire în profunzime asupra unui eveniment care aproape a schimbat cursul istoriei: tentativa de asasinare a IRA asupra fostului premier britanic Margaret Thatcher la Grand Hotel din Brighton, Anglia, în 1984. Era ultima zi a Conferinței Partidului Conservator, iar bomba a explodat, la 2:54 dimineața, ucigând 5 persoane și rănind zeci. A fost foarte aproape de a o ucide pe Thatcher. Carroll se bazează pe propriile sale interviuri și reportaje originale pentru a împleti o narațiune captivantă.

O piatră este prețioasă acolo unde îi este locul: O memorie despre exilul, speranța și supraviețuirea uigurilor, de Gulchehra Hoja
Într-o noapte din 2018, 24 de membri ai familiei lui Gulchehra Hoja au dispărut peste noapte. Propriile rapoarte de investigație ale lui Hoja despre situația poporului ei, uigurii, un grup distrus sistematic de guvernul chinez. Dar Hoja a refuzat să nu mai spună lumii despre ceea ce se întâmplă. Acest memoriu fascinant aruncă o lumină asupra vieții de zi cu zi a uigurilor sub dominația chineză, o lume care include supravegherea tehnologică și lagărele de detenție.

Suntem electrici: vânătoarea de 200 de ani pentru codul bioelectric al corpului nostru și ce ne rezervă viitorul, de doamna Sally Adee
Această carte începe cu o anecdotă captivantă în care autorul are șansa de a lupta împotriva „trupelor inamice” într-o simulare de război - apoi reușește să o facă din nou cu beneficiul stimulării transcraniene cu curent continuu. Rezultatele sunt uimitoare, așa cum se citește despre bioelectricitatea celulară a corpului și despre modul în care microcurenții ar putea schimba totul pentru umanitate. Dar aceasta nu este o carte la modă pentru biohackeri. Sally Adee se scufundă adânc în două secole de știință și șarlatanie, revenind la o ceartă ciudat de captivantă între fizicienii secolului al XVIII-lea.

Cele mai bune minți: O poveste despre prietenie, nebunie și tragedia bunelor intenții, de Jonathan Rosen
Michael Laudor a fost cel mai apropiat prieten din copilărie al lui Jonathan Rosen. Laudor era genial; cei doi prieteni au studiat la Yale, Michael absolvind în 3 ani. Dar nu totul este bine. Michael a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă după ce a suferit o criză psihotică care l-a dus într-un spital de psihiatrie. Și apoi, într-o noapte, în timp ce se confrunta cu halucinații paranoice, și-a înjunghiat iubita până la moarte. O explorare a bolilor mintale, a prieteniei și a problemelor din sistemul de sănătate american.

Te văd, supraviețuitor: Viața în interiorul (și în afara) industriei adolescenților cu probleme, de Liz Ianelli și Bret Witter
Liz Ianelli (cunoscută sub numele de Survivor993) a petrecut ani de zile la Family Foundation, o instituție pentru „adolescenti cu probleme” care pretindea că oferă tratament. În schimb, a fost vorba de abuz emoțional și fizic asupra tinerilor vulnerabili. Ianelli a supraviețuit, dar mulți dintre colegii ei nu au reușit - un număr alarmant dintre ei s-au sinucis sau au luat supradoză în anii după părăsirea Fundației. Acum, ea este hotărâtă să arunce lumină asupra industriei șocante, în mare parte nereglementate, a adolescenților cu probleme.

Rândul miliardarilor: Tycoons, High Rollers și cursa epică pentru a construi cei mai exclusivi zgârie-nori din lume, de Katherine Clarke
O privire interioară rapidă asupra cursei de a transforma o fâșie banală de pe 57th Street din Central Park în ceea ce acum este cunoscut sub numele de Billionaires’ Row: cel mai bun și ambițios „cartier” din New York. Aceasta nu este o poveste despre bani vechi, deoarece impresarii imobiliari - unii alimentați de bani saudiți - vor face orice pentru a construi zgârie-nori uluitoare, precum One57. Unii pierd mult în încercarea lor de a redesena orizontul Manhattanului.

Generații: diferențele reale dintre generația Z, mileniali, generația X, Baby boom și Silents - și ce înseamnă pentru viitorul Americii, de Jean M. Twenge 
Deși nu este concepută ca o poveste de groază, cartea dedzvăluie o mulțime de temeri despre Generația Z - inclusiv faptul că numărul de adolescenți care nu se bucură de viață s-a dublat față de acum un deceniu. Psihologul nu numai că se scufundă adânc în modul în care rețelele sociale și timpul petrecut pe ecran au provocat acest lucru, dar ea sugerează și soluții urgente de avertizare pentru modul în care părinții generației Alpha (cei născuți în 2012 sau mai târziu) pot încerca să schimbe lucrurile.

Pariul: O poveste despre naufragiu, revoltă și crimă, de David Grann

A spune o poveste veche de 282 de ani despre echipajul unei nave de război, Royal Navy, este o ispravă lăsată cel mai bine în mâinile lui David Grann, care o transformă într-un thriller. Este plin de elemente cinematografice: o misiune secretă, o luptă pentru supraviețuire și o întorsătură șocantă. Drepturile de ecranizare au fost deja preluate de Martin Scorsese și Leonardo DiCaprio, care au colaborat și la recenta adaptare a piesei „Killers of the Flower Moon”.

Numele meu este Barbra, de Barbra Streisand
Are 970 de pagini și cartea audio înregistrează 48 de ore. Dar ai vrea sau ai aștepta ceva mai puțin de la o legendă vie? Streisand reușește să facă interesante cele mai mici detalii - cum ar fi sticla cu apă caldă pe care o purta în copilărie în Flatbush sau haina de blană de zibel desprecare a descoperit că era sconcs. Este o pezentare a Greenwich Village în perioada de glorie a divertismentului, un Hollywood plin de romantism și dureri de inimă, realizarea de filme și cântece clasice. Este chiar o încântare să citești cum l-a sunat pe Tim Cook de la Apple pentru a cere ca Siri să pronunțe corect numele ei.

Cea mai lungă cursă: în lumea secretă a abuzului, dopajului și înșelăciunii din echipa de alergare de elită a Nike, de Kara Goucher
Kara Goucher, de două ori olimpică și de trei ori câștigătoare a maratonului din New York, dezvăluie ororile – inclusiv presupusele abuzuri sexuale, discriminarea în timpul sarcinii și dopajul – din lumea competitivă a proiectului Nike Oregon. Cartea pictează o imagine vie a vieții într-o echipă de elită și cum a fost să pierzi totul în fața unui prădător respectat.

Ai putea face acest loc frumos: Memorii, Maggie Smith
Maggie Smith a devenit faimoasă când poezia ei „Good Bones” a devenit virală, în 2016. Memoriile ei împrumută un vers-cheie din acea piesă și se concentrează asupra consecințelor faimei ei bruște – resentimentele pe care le-a creat în căsnicia ei, soțul ei a înșelat-o și divorțul lor. Smith evită detaliile dure ale despărțirii, dar își spune povestea de a se împăca cu un nou capitol din viața ei și o nouă structură de familie pentru copiii ei. De-a lungul timpului, ea citează versul lui Emily Dickison - "Merg cu felinare, căutându-mă pe mine”.

Elon Musk, de Walter Isaacson
Părerea jurnalistului Walter Isaacson despre titanul tehnologiei este plină de detalii și perspective neplăcute, pe care le obținem doar cercetând un subiect timp de doi ani (și fiind Walter Isaacson). Dezvăluirile includ cel de-al treilea copil lui Musk cu interpreta Grimes; gemenii pe care i-a făcut cu o subalternă, relația „brutală” a lui Musk cu actrița Amber Heard, care s-a încheiat cu o luptă dramatică în Brazilia; și cum decizia lui de a cumpăra Twitter a venit după ce a stat treaz până la 5 a.m. jucând jocuri video cu Grimes. 

Un oraș pe Marte: putem stabili spațiul, ar trebui să stabilim spațiul, și ne-am gândit cu adevărat la asta?, de Kelly Weinersmith și Zach Weinersmith
Amuzant. Accesibil. Captivant. Acestea nu sunt întotdeauna cuvinte pe care le asociem cu cărțile de știință. Autorii notează că viața pe o altă planetă ar fi probabil „o naștere” între sexul incomod, mâncarea îngrozitoare, atmosfera toxică și potențialul de lupte urâte pe teren. Zach Weinersmith, un ilustrator, oferă desene încântătoare care compensează previziunile sumbre care probabil vin prin intermediul lui Kelly Weinersmith, un ecologist comportamental de la Universitatea Rice.

Anularea minții americane: cultura cancel subminează încrederea și ne amenință pe toți, dar există o soluție, de Greg Lukianoff și Rikki Schlott
Greg Lukianoff, președintele apărătorilor libertății de exprimare FIRE (Fundația pentru Drepturile și Expresia Individuale), și editorialistul Post Rikki Schlott dezactivează cultura "cancel", studiind componentele acesteia din toate unghiurile și explică într-un mod conversațional, bazat pe anecdote, cum a fost preluată în campusurile americane, comedia, publicarea, știința și multe altele. Dar nu totul este pierdut, deoarece duo-ul oferă și o cale ieșire din capcana culturii anulate, notează nypost.com.

 

×
Subiecte în articol: roman cărţi citit fictiune nonfictiune