x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 7 romane clasice din literatura americană pe care trebuie să le citești

7 romane clasice din literatura americană pe care trebuie să le citești

de Giulia Anghel    |    10 Oct 2023   •   19:00
7 romane clasice din literatura americană pe care trebuie să le citești
Sursa foto: Hepta

Deși oamenii au păreri împărțite atunci când vine vorba despre importanța literaturii clasice, nu există nicio îndoială că sunt romane importante care trebuie citite.

Aceste cărți din literatura americană ne inspiră și ne provoacă, așa că ar fi bine să nu le ratăm:

1. Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain
Un roman clasic, scris de unul dintre cei mai apreciați scriitori americani. Cartea lui Mark Twain este un excelent punct de plecare pentru cei interesați de opera acestuia și de poveștile pline de ironie, aventură și motivul recurent al scriitorului: râul Mississippi.

2. Jurnalul unei tinere fete, de Anne Frank
Descriind emoțiile și temerile unei tinere fete prinse în tragedia  războiului, Jurnalul Annei Frank este un portret sfâșietor al Holocaustului privit prin ochii unei copile. Povestit în valuri de speranță și disperare, acesta surprinde tinerețea unei fete și dezastrul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind una dintre cărțile cu cel mai mare impact din literatura contemporană. 

3. Fructele mâniei, de John Steinbeck
Adesea considerată una dintre capodoperele lui Steinbeck, The Grapes of Wrath este o epopee americană care urmărește viețile membrilor familiei Joad, forțate să părăsească Oklahoma în timpul marii crize economice din anii 1930. Reprezentând o imagine vie a sărăciei și a speranței pentru o viață mai bună, povestea lui Steinbeck rămâne emoționantă până astăzi.

4. Omul invizibil, de Ralph Ellison
Un clasic de maturitate și unul care analizează în profunzime conflictele rasiale din timpul Renașterii, în Harlem. Este povestea unui tânăr fără nume care se mută în Harlem pentru a ajuta la lupta împotriva opresiunii, dar este ignorat de toți cei din jurul său. Realistă dar și obscură, cartea prezintă căutarea unui bărbat într-o Americă indiferentă.

5. Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald
Povestea de dragoste din romanul lui Fitzgerald arată devotamentul unui bărbat pentru o femeie și obsesia unei epoci pentru bani. Povestite din punctul de vedere al observatorului, Nick Carraway, petrecerile fantastice ale lui Gatsby și hotărârea de a o fermeca pe Daisy, o femeie căsătorită, creează o spirală într-o cădere epică. Imorale, volatile și bogate, personajele lui Gatsby au devenit iconice.

6. Bătrânul și marea, de Ernest Hemingway
Poate cea mai celebră dintre cărțile lui Hemingway, Bătrânul și marea este o poveste despre aspirație și inutilitate. Urmând povestea unui bătrân pescar, Santiago, este detaliată lupta îndelungată a acestuia  pentru a prinde un marlin uriaș, doar pentru a-l pierde apoi. Pe măsură ce bărbatul se confruntă cu această dezamăgire, romanul devine un portret al locului umanității în lume. 

7. Știu de ce cântă pasărea în colivie, de Maya Angelou
În această autobiografie, Angelou surprinde lupta copiilor atunci când sunt prinși între bigotism și cruzime. În timp ce Angelou descrie traumeșe rasismului, violului și neglijenței, ea dezvăluie vocea care persistă în ciuda opresiunii, potrivit booksofbrilliance.com.

 

×
Subiecte în articol: carte roman citit