x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți extraordinare despre civilizațiile antice

9 cărți extraordinare despre civilizațiile antice

de Anastasia Paul    |    10 Mar 2024   •   19:00
9 cărți extraordinare despre civilizațiile antice
Sursa foto: Hepta

Lectura cărților a căror acțiune de desfășoară în antichitate s-ar putea să nu aibă sens pentru unii, întrucât civilizațiile străvechi au dispărut. 

Dar să citim despre oameni care trăiesc, iubesc, pierd, ne ajută să înțelegem lumea în care trăim. Ne amintește că problemele vieții noastre nu sunt noi și că, în general, și ele vor trece.

Poate te întrebi ce înseamnă exact „lumea antică”. Civilizația antică „se referă în mod specific la primele comunități stabile care au devenit baza statelor, națiunilor și imperiilor ulterioare”, începând cu inventarea scrierii, în jurul anului 3100 î.Hr., și care a durat peste 35 de secole. Și în timp ce această definiție are sens, deoarece scrisul a făcut posibilă păstrarea înregistrărilor istorice, oamenii au existat cu mult înainte ca scrisul să fie inventat.

Aceste cărți variază de la repovestiri mitologice la fantezie inspirată de istorie. Te vor duce în India antică, Grecia și Egipt, în Americile precolumbiene, în China antică, Pompei, și multe altele.

Kaikeyi, de Vaishnavi Patel
În această poveste bogată a epopeei hinduse Ramayana oferă cititorilor o perspectivă diferită asupra unui personaj cunoscut în mod tradițional ca un răufăcător. O cunoaștem pe Kaikeyi din copilărie pentru ascensiunea ei pe tron. Kaikeyi posedă o capacitate unică de a vedea firele care leagă oamenii unul de altul și de a afecta viețile acelor oameni prin tragerea blândă de aceste firel. Este forțată să se căsătorească împotriva voinței ei, deoarece femeile erau condiserate o proprietate, dar o vedem cum își folosește magia firelor pentru a deveni o războinică pricepută, o negociatoare, o apărătoare a femeilor și o regină iubită, cu opinii care provoacă așteptările societății.

Neferura, de Malayna Evans
În cea de-a XVIII-a dinastie a Egiptului, marea preoteasă Neferura, fiica faraoanei Hatshepsut, duce o viață dedicată datoriei. Când îngrozitorul ei frate vitreg Thutmose ajunge la tribunal, ea află de complotul acestuia, de a pune capăt domniei mamei ei: el va planta semințe de trădare lansând un zvon că Hatshepsut și-a otrăvit soțul în somn. Dacă va face publică această acuzație, ar putea arunca regatul în haos. Neferura își propune să-l oprească, colaborând cu o misterioasă femeie tatuată și cu rețeaua ei de spioni pentru a-l împiedica. Are încredere în această femeie până la capăt? Nu chiar. Și mama ei, de fapt, i-a otrăvit tatăl? Ea... nu este sigură, de fapt, dar începe să vadă că mama ei este mult mai nemiloasă decât și-a dat seama. Mize mari + intriga + un decor egiptean.

Tăcerea fetelor, de Pat Barker 
Tăcerea fetelor este o repovestire a Iliadei spusă de Briseis, regina troiană și captivă a lui Ahile. Este o examinare crudă și neclintită a costului războiului pentru femei. Nu este o lectura ușoară, dar este fantastică.

Luna ucigașă, de N.K. Jemisin 
Într-un oraș în care singura lege este pacea și două luni se ridică pe cer în fiecare noapte, zeița visurilor trebuie să adune visele cetățenilor pentru a se asigura că pacea este păstrată. Găsim preoți asasini, regi nebuni și zeița morții într-o călătorie fantastică.

Soarele Negru, de Rebecca Roanhorse
Inspirat de civilizațiile din Americile precolumbiene, acțiunea se desfăoară în orașul Tova, în timpul solstițiului de iarnă, în ceea ce ar trebui să fie un timp pentru sărbătoare și reînnoire. Dar anul acesta solstițiul coincide cu eclipsa de soare care este prevestită de Preotul Soare pentru a vesti dezechilibrarea lumii. Între timp, un marinar proscris a fost angajat să navigheze pe o navă în Tova, împreună cu un singur pasager, un bărbat misterios învelit cu o plasă pentru corbi și deține un os de ales cu Preotul Soare. Arată suspect.

Haiducii apei, de S. L. Huang
Amplasată în China antică, această fantezie plină de acțiune, prezintă un guvern corupt și personaje complexe, stratificate. Lin Chong a fost un instructor de arme foarte apreciat înainte ca un bărbat puternic, din răzbunare, l-a acuzat pe nedrept de crimă. Acum, membru al unei bande, în mare parte alcătuită din femei, Chong și prietenii trebuie să-și croiască existența într-o societate care nu vrea decât să-i țină jos.

Bârlogul lupilor, de Elodie Harper
Elodie Harper a scriss cu trilogia ei Wolf Den despre Amara, o femeie care ajunge sclavă în bordelul infam din Pompei, după ce moartea tatălui ei i-a cufundat familia în sărăcie. Este o lectură dură, dar minunată despre rezistență în fața atâtei brutalități.

Un jar în cenușă, de Sabaa Tahir 
Acțiunea este plasată într-o lume fantastică, inspirată de Roma Antică din epoca juleo-claudiană. Laia este o orfană înrobită de Imperiul Marțial, unde merge sub acoperire pentru a ajuta rezistența savantului și pentru a-și salva fratele de la execuție pentru trădare. Elias este un soldat crescut într-o academie brutală încă din copilărie, care plănuiește în secret eliberarea din această viață. Drumurile lor se încrucișează într-o serie improbabilă de evenimente.

Copiii lui Iocasta, de Natalie Haynes
Această carte, plasată în vechea Teba, se concentrează pe Ismene și Iocasta, într-o reelaborare a tragediilor lui Oedip și Antigona. Te vei gândi: „Știu cum va merge asta” și totuși vei striga „nuuuu!” la pagini de mai multe ori, notează bookriot.com.

 

×
Subiecte în articol: cărţi antic antichitate