x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți de savurat

9 cărți de savurat

de Florian Saiu00    |    26 Feb 2024   •   06:40
9 cărți de savurat

Ultimele (oare?) zvâcniri ale iernii rostogolesc în pripa primăverii idei, deschideri,  și convingeri noi. Titlurile recomandate mai jos stau, cred, mărturie.

1. Numere fantastice

Autor: Antonio Padilla

Editura: Trei, 2024

Traducere: Bogdan Ghiurco

Pe James Clerk Maxwell, Paul Dirac sau Albert Einstein, fizicieni și teoreticieni sclipitori, căutarea adevărurilor matematice i-a dus la descoperirea unor perspective noi și neașteptate asupra naturii ultime a realității. Dar care sunt aceste adevăruri? Care sunt misterioasele numere care explică universul?

În „Numere fantastice…”, Antonio Padilla, specialist în fizică teoretică, ne poartă într-o călătorie cosmică și ireverențioasă printre nouă dintre cele mai extraordinare numere din fizică, oferindu-ne o imagine surprinzătoare și totodată înfricoșătoare a modului în care funcționează universul. Aceste numere stranii includ, printre altele: numărul lui Graham, care este atât de mare încât cu greu poate fi perceput în întregime; TREE(3), a cărui natură finită nu va putea fi niciodată demonstrată, pentru că acest lucru ar necesita atât de mult timp încât universul ar experimenta o resetare de la starea actuală până la rearanjarea fiecărui atom în parte; și 10-120, care măsoară echilibrul înnebunitor de improbabil al acelei energii necesare pentru ca universul să existe mai mult de o singură clipă și să se extindă dincolo de dimensiunea unui singur atom.

Purtându-ne prin vizuina iepurelui pentru a avea o percepție mai bună asupra realității, Padilla ne explică modul în care aceste numere neobișnuite sunt esențiale pentru înțelegerea unor fenomene copleșitoare cum sunt găurile negre, relativitatea și problema constantei cosmologice -, dar și felul în care cele două modalități de a înțelege universul, cele mai bune și mai riguros testate, se contrazic reciproc. „Numere fantastice…” este o combinație între știința populară și știința avangardistă, pe de o parte, și explorarea dinamică, distractivă și chiar amuzantă a adevărurilor fundamentale ale universului, pe de altă parte.

De neratat!

2. Inside story

Autor: Martin Amis

Editura: Pandora M, 2024

Traducere: Mihaela Ghiță

Inside Story reprezintă povestea vieții extraordinare a unuia dintre cei mai influenți scriitori britanici de după Al Doilea Război Mondial: Martin Amis. Romanul are ca punct de plecare moartea celui mai bun prieten al lui Amis, Christopher Hitchens. Universul lui este populat de personaje care i-au modelat viața naratorului, de la tatăl său, scriitorul Kingsley Amis, la eroul literar, Saul Bellow, de la Philip Larkin la Iris Murdoch și Elizabeth Jane Howard și până la enigmatica, atrăgătoarea și amorala iubită a tinereții lui, Phoebe Phelps. Ceea ce debutează ca o captivantă poveste despre dragoste, familie și prietenie se va transforma într-o explorare inteligentă și tandră a unor întrebări fundamentale: cum trebuie să trăiești, cum să suferi și cum să mori?

În căutarea răspunsurilor, Amis survolează ororile secolului XX, precum și pe cele ale începutului de secol XXI, încercând să înțeleagă cum l-au învățat să devină scriitor. Rezultatul este una dintre cele mai frumoase realizări literare ale lui Amis: o scrisoare de dragoste pentru viață, totodată exuberantă, meditativă și sfâșietoare.

3. Zona de interes

Autor: Martin Amis

Editura: Pandora M, 2024

Traducere și note: Mihaela Ghiață

„A fost odată ca niciodată un împărat, iar împăratul i-a dat poruncă vrăjitorului său favorit să-i făurească o oglindă fermecată. Oglinda asta nu-ți reflecta chipul. Îți reflecta sufletul - îți arăta cine erai cu adevărat. Vrăjitorul nu se putea privi în ea fără să ferească ochii. Împăratul nu se putea privi în ea. Curtenii nu îndrăzneau să se privească în ea”.

Romanul lui Martin Amis este o adevărată oglindă, ce pare a face imposibilul: să pună în scenă o poveste autentică de dragoste dintr-un lagăr nazist de exterminare, un triunghi amoros care-și trăiește micile drame pe fundalul unei cutremurătoare „banalități a răului”.

4. Cantemireștii

Autor: Ștefan Lemny

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Magda Jeanrenaud

Cartea istoricului Ştefan Lemny urmăreşte destinele a doi reprezentanţi iluştri ai familiei Cantemireştilor: Dimitrie (1673-1723) şi fiul său Antioh (1709-1744). Cel dintâi, fost domn al Moldovei, apoi consilier secret al lui Petru cel Mare, cărturar strălucit, a devenit cunoscut în Europa îndeosebi datorită Istoriei Imperiului Otoman, lucrare ce i-a asigurat şi statutul de membru al Academiei din Berlin. Cel de-al doilea, ambasador al Rusiei în Anglia şi în Franţa, apropiat al lui Montesquieu şi Voltaire, este considerat, datorită Satirelor sale, unul dintre fondatorii poeziei ruse moderne. Chiar dacă nu s-au mai întors pe tronul Moldovei, cei doi remarcabili membri ai familiei și-au înscris numele în istorie prin opera lor culturală.

5. De-a v-ați ascunselea cu poezia

Autor: Savu Popa

Editura: Școala Ardeleană, 2023

„Am scris și scriu poezie din dorința de a mă vindeca de «rănile rațiunii», cum spunea Novalis, sau poate din dorința de a deveni un mai bun îmblânzitor de subterane. Pentru mine, poezia înseamnă, în primul rând, sunetul care se aude când toate celelalte zgomote au amuțit, iar în jur s-a lăsat acea liniște în care pot asculta mișcarea de rotație a pământului. Apoi, cred că rolul poeziei este asemănător cu cel al unei oglinzi solare. În mitul japonez al zeiței soarelui, numită Amaterasu, oglinda solară scotea lumina din tenebre și o dăruia lumii întregi. Dincolo de toate acestea, rămâne jocul meu de-a v-ați ascunselea cu poezia, un nimerit prilej de a rechema copilul de altădată să îmi arate, discret, ascunzătoarea” - Savu Popa.

6. Filiera

Autor: Philippe Sands

Editura: Litera, 2024

Baronul Otto von Wächter, avocat austriac, soț, tată, înalt oficial nazist, ofițer superior în SS, fost guvernator al Galiției în timpul războiului, creator și supraveghetor al ghetoului din Cracovia, criminal de război urmărit pentru asasinarea în masă a mai mult de 100 000 de polonezi, vânat de sovietici, de americani, de britanici, de Simon Wiesenthal, fugar vreme de trei ani, din 1945 în 1948...

Philippe Sands recompune, în detalii impresionante, povestea extraordinară, șocantă, a lui Wächter. Având acces total la arhivele familiei Wächter - agende, jurnale, înregistrări și multe altele - și cu ajutorul fiului acestuia, Horst, care crede că tatăl lui a fost „un om bun”, Sands scrie despre ascensiunea lui Wächter până în rândurile superioare ale conducerii naziste, despre căsătoria sa fericită și viața de familie în timp ce lumea era adusă la ruină și despre cei patru ani în care a fugit de justiție - spre Tirol, la Roma și la Vatican; despre cum a obținut o nouă identitate, pe drumul spre o nouă viață, urmând filiera care avea să-l ducă în Argentina lui Peron, aceeași rută de evadare urmată de Eichmann, Mengele și de mii de alți naziști. Fuga lui Wächter a luat sfârșit odată cu moartea lui misterioasă și șocantă de la Roma, în plină perioadă de început a Războiului Rece (a fost recrutat în Italia postbelică de americani și de Corpul de Contrainformații al Armatei SUA sau de NKVD-ul sovietic sau de ambele; a fost otrăvit de una dintre tabere, așa cum crede fiul său - sau de ambele?)...

7. Domnul Wilder și cu mine

Autor: Jonathan Coe

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Radu Paraschivescu

În vara ameţitoare a anului 1977, o tânără naivă, pe nume Calista Frangopoulou, pleacă din Atena pentru a se aventura în lumea largă. Pe o insulă grecească transformată în platou de filmare, se trezeşte lucrând pentru faimosul regizor hollywoodian Billy Wilder, despre care nu ştie mai nimic. Dar răgazul pe care îl va petrece în această viaţă nouă şi plină de strălucire o va schimba definitiv. În timp ce Calista este încântată de aventura în care s-a trezit, Wilder trăieşte cu sentimentul că steaua lui s-ar putea să fi apus. Refuzat de Hollywood, şi-a finanţat noul film cu bani din Germania, iar atunci când merge la München pentru alte filmări, Calista se trezeşte că îl însoţeşte într-o călătorie pe firul memoriei spre inima întunecată a istoriei familiei lui. Într-un roman care este deopotrivă o poveste plină de delicateţe a maturizării eroinei şi un portret intim al uneia dintre cele mai fascinante personalităţi din istoria cinematografiei, Jonathan Coe se apleacă asupra naturii timpului şi a gloriei, asupra familiei şi a tentaţiei periculoase a nostalgiei.

8. Bucuria științei

Autor: Jim Al-Khalili

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Alexandru Babeș

Celebrul fizician Jim Al-Khalili ne propune să privim viața de zi cu zi precum oamenii de știință - numai astfel putem controla informaţiile complexe şi contradictorii cu care ne confruntăm. Argumentul său este că știința a ajutat omenirea în încercarea de a vedea lucrurile așa cum sunt cu adevărat, schimbându-ne viața în bine de-a lungul secolelor. Al-Khalili ne vorbește convingător despre importanța gândirii bazate pe dovezi, despre natura adevărului și rolul îndoielii, despre avantajele și dezavantajele simplificării, dar și despre cât de important este să ne apărăm de prejudecăți.

9. Marea liniștii

Autoare: Emily St. John Mandel

Editura: Trei, 2024

Traducere: Mariana Piroteală

Când Gaspery Roberts, un detectiv din Orașul Nopții, este angajat să investigheze o anomalie din ținuturile Americii de Nord, descoperă o serie de vieți date peste cap: fiul exilat, împins la nebunie, al unui conte, o scriitoare aflată departe de casă când o pandemie face ravagii pe Pământ și un prieten din copilărie din Orașul Nopții care, ca și Gaspery, a întrezărit ocazia de a face un lucru extraordinar, care va tulbura cronologia universului.

O demonstrație de măiestrie deopotrivă umană și tandră, intelectuală și jucăușă, Marea Liniștii e un roman despre metafizică și călătorii în timp, care surprinde cu precizie realitatea momentului actual.

×
Subiecte în articol: cărţi citit romăne