x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte A murit Ray Bradbury, autorul celebrului Fahrenheit 451

A murit Ray Bradbury, autorul celebrului Fahrenheit 451

06 Iun 2012   •   15:14
A murit Ray Bradbury, autorul celebrului Fahrenheit 451

Autorul celebrului roman distopic Fahrenheit 451, Ray Douglas Bradbury a incetat din viata, la varsta de 91 de ani, la resedinta sa din Los Angeles.

Nascut pe 22 august 1920, in Illinois, cunoscutul scriitor de romane SF, fantasy, horror si mister, si-a vazut operele adaptate in peste 20 de filme si show-uri.

La 11 ani, Ray Bradbury scria povestiri pe hartie de impachetat. Ultima scoala absolvita a fost liceul, iar intre 1938 si 1942 a vandut ziare pe strazile Los Angeles-ului.

In 1938 este publicata in "Imagination!" prima sa povestire, "Hollerbochen s Dilemma", iar cinci ani mai tarziu devenea scriitor "cu norma intreaga". "Jocul cel mare in alb si negru" a fost una dintre povestirile selectate pentru colectia "Best American Short Storyes", in 1945.

Bradbury isi castiga reputatia de autor de science-fiction, odata cu publicarea "Cronicilor martiene" (1950), o carte despre colonizarea planetei Marte de catre pamanteni. Scrie apoi cea mai cunoscuta opera a sa, controversata distopie "Fahrenheit 451".

Aceasta a fost adaptata pentru marele ecran de catre Francois Truffaut in 1966, un remake fiind realizat 41 de ani mai tarziu, in regia lui Frank Darabont. Pe langa fictiune, Bradbury a scris eseuri despre arta si cultura, prin care a atras atentia criticilor din domeniu.

×
Subiecte în articol: sf ray bradbury fahrenheit 451