x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Agresorul scriitorului Salman Rushdie pledează nevinovat

Agresorul scriitorului Salman Rushdie pledează nevinovat

19 Aug 2022   •   15:51
Agresorul scriitorului Salman Rushdie pledează nevinovat
Sursa foto: Hepta

Agresorul scriitorului indian Salman Rushdie a pledat nevinovat pentru tentativă de omor în fața unui tribunal din Mayville, New York, scrie AFP.

Hadi Matar este un libanez de 24 de ani, acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie în timpul unei conferinţe desfăşurate în oraşul Chautauqua. El a fost arestat imediat după incident. Acesta este reținut, fără posibilitatea de a fi eliberat pe cauțiune. 

Totodată, Matar a fost surprins că scriitorul a supraviețuit atacului. "Nu-mi place această persoană. Nu cred că este un om bun. El a atacat islamul", a spus agresorul.

Rushdie a fost înjunghiat de 10 ori și transportat cu elicopterul la spital unde a fost conectat la un ventilator. Starea sa este bună. 

Publicarea "Versetelor Satanice" i-a atras autorului indian furia ayatollahului iranian Khomeini care a emis o fatwa în 1991 prin care cere moartea acestuia. Lucrarea sa este considerată de lumea musulmană drept o blasfemie la adresa Coranului și a profetului Mahomed.  În replică, scriitorul a spus că îl "respectă pe ayatollah" și este o persoană "remarcabilă".

Salman Rushdie s-a născut în 1947 în India, într-o familie de intelectuali musulmani toleranți și locuiește în Marea Britanie.

Iranul a negat orice implicare în atentat.
"Doar Salman Rushdie şi partizanii săi merită să fie blamaţi şi chiar condamnaţi pentru acest atac'", a spus Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al diplomației de la Teheran. 

×
Subiecte în articol: salman rushdie