x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Câteva anchete poliţiste, câteva poveşti de dragoste, câteva cărţi numai bune de citit în ultima lună de iarnă

Câteva anchete poliţiste, câteva poveşti de dragoste, câteva cărţi numai bune de citit în ultima lună de iarnă

de Maria Coman    |    09 Feb 2023   •   06:45
Câteva anchete poliţiste, câteva poveşti de dragoste, câteva cărţi numai bune de citit în ultima lună de iarnă

Cuplul de la numărul 9  Când Saffron Cutler, însărcinată, se mută în casa din Skelton Place numărul 9, împreună cu iubitul ei, Tom, și se apucă de renovare, ultimul lucru la care se așteaptă este ca meșterii să descopere rămășițe umane. Rămășițele a două corpuri, mai precis. Criminaliștii stabilesc că trupurile au fost îngropate în urmă cu treizeci de ani. Saffy nu are de ce să se îngrijoreze – până când poliția deschide o anchetă și cere să stea de vorbă cu fosta proprietară. Bunica ei, Rose.

Rose se află la un cămin de bătrâni. Suferă de Alzheimer, deci memoria ei e tot mai confuză. Nu poate să-i ajute pe polițiști, dar este clar că ceva își amintește. Pe măsură ce amintirile fragmentare ale lui Rose ies la suprafață, iar poliția sapă tot mai adânc în trecut, Saffy se teme că ea și casa sunt supravegheate.

Ce s-a întâmplat în urmă cu treizeci de ani? De ce n-a semnalat nimeni dispariția victimelor? Ce rol a jucat bunica ei? Este Saffy acum în pericol?

 

Castelul de lângă lac 

În 1939, la Berlin, Max Albrecht este tânărul și chipeșul moștenitor al unui superb castel aflat pe malul unui lac, unde a petrecut o copilărie fericită. Pe măsură ce se apropie războiul, părinții săi îi spun că trebuie să se alăture partidului nazist pentru că altfel întreaga familie va fi ucisă. Dar când iubita lui logodnică franceză, Isabelle, îi arată teribilul adevăr, Max se confruntă cu o alegere imposibilă: să-și protejeze familia sau să o salveze pe fata pe care o iubește?

Mergem mai departe în 2010, la San Francisco. Anna Young e mulțumită cu viața ei. Are un prosper magazin de delicatese și se îngrijește de bunicul ei iubit, Max, care a crescut-o. Max nu i-a vorbit niciodată despre trecutul său până în momentul în care i-a înmânat o hârtie îngălbenită de vreme, cu planul unui castel, aflat la nord de Berlin. Cu un deget tremurător, a arătat spre plan și i-a spus:

„Am lăsat ceva acolo. Vreau să găsești ceea ce am lăsat în urmă“.

Când Anna ajunge la castelul dărăpănat din Germania, descoperă un inel de logodnă ascuns într-o cutie de catifea. Încearcă cu disperare să o găsească pe femeia cu care bunicul ei sperase să se căsătorească, dar sătenii din localitate se arată reticenți atunci când menționează numele lui Max. Aflat în San Francisco, acesta este acum în spital, prea bolnav pentru a vorbi cu ea. Oare ce făcuse Max cu atâția ani în urmă? Este Anna pregătită să afle secretul teribil pe care l-ar putea ascunde trecutul familiei sale?

 

Insula Cameliilor

Petreceri exclusiviste, un apartament luxos în München și, mai ales, un soț bogat și fermecător. La treizeci și cinci de ani, Sylvia are o viață pe care toată lumea o invidiază și pe care ea însăși a crezut întotdeauna că și-o dorește. Așa că atunci când Sylvia descoperă că sora mamei sale, repudiată de familia ei cu mulți ani în urmă din motive misterioase, i-a lăsat o proprietate în Bretania, Sylvia nu are nicio îndoială: va pune totul în mâinile soțului ei. Cunoscut dezvoltator imobiliar, Holger o asigură că proprietatea este în stare de neglijare și că există deja un cumpărător interesat. Dar cadoul neașteptat trezește emoții uitate în Sylvia. De ce Lucie a dispărut brusc și a-i spune numele a devenit un tabu? Și de ce Holger face tot posibilul să o descurajeze să viziteze moșia? Mânată de un impuls irezistibil, Sylvia renunță la tot și pleacă în Bretania. Spectacolul care o întâmpină este de o frumusețe uluitoare: o insuliță acoperită cu camelii înflorite, în nuanță de roz, roșu și alb... Decizia pe care o va lua Sylvia îi va schimba viața.

 

Criminalul fără chip 

Personajul principal Gabe suferă de o tulburare neurologică rară despre care nici nu ne gândim că poate  exista cu adevărat. El poate vedea, dar nu poate recunoaște fețele oamenilor. Mulțumit să-și câștige existența departe de civilizație, el lucrează ca astronom la un observator din cel mai uscat deșert al Pământului, unde nu a mai plouat de 400 de ani, deșertul Atacama din Chile. Dar când este martorul unei crime pe care nu o poate împiedica sau explica, Gabe se trezește implicat într-o investigație cu consecințe dezastruoase. Pentru a descoperi adevărul înainte de a fi arestat pentru crime pe care nu le-a comis, Gabe trebuie să-și pună încrederea în trei străini: un tânăr călător, un romancier și o femeie atrăgătoare. Acestea sunt ingredientele unui roman deosebit, cu personaje captivante și un final imprevizibil care invită cititorul la o lectură pe nerăsuflate.

 

Pictorul de suflete 

O puternică poveste de dragoste, pasiune pentru artă, tulburări sociale și răzbunare în Barcelona modernistă. O descriere a orașului de la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX, în care apariția arhitecturii lui Gaudí a fost decisivă pentru unicitatea actualului oraș al Spaniei. Dalmau Sala, fiul unui anarhist, este un tânăr pictor a cărui viață se împarte între două lumi. Pe de-o parte, se află familia lui și femeia iubită, Emma, susținători convinși ai luptei împotriva inegalităților sociale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: povesti cărţi iarnă