x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Biblioteca mobilă pentru copiii de la sate

Biblioteca mobilă pentru copiii de la sate

de Paul Bardasu    |    14 Feb 2023   •   06:00
Biblioteca mobilă pentru copiii de la sate

Într-o țară în care fiecare este mai mult interesat de buzunarul propriu sau de binele personal, mai sunt și oameni care vor să-i ajute pe ceilalți. Mai ales pe copii, a căror educație este esențială pentru viitorul lor, dar și al societății. Așa este și cazul Victor Miron, fondatorul Asociației Culturale „Cărțile pe Față”, care inaugurează cel de-al doilea BookTruck cu care duce cărți prin satele ardelene, pentru copiii cărora le este restricționat accesul la lectură.

 

Peste 3.000 de cărți vor ajunge la elevii din mediul rural, care le pot împrumuta gratuit. Cele mai multe volume sunt donate de oameni și de edituri, dar sunt și titluri achiziționate special pentru copii. Victor Miron, fondatorul asociației prin care promovează cărțile și cititul, inaugurează mâine, chiar de Ziua Națională a Lecturii, cea de-a doua bibliotecă mobilă. Cu ajutorul acesteia, copiii din zonele rurale, cu acces restrâns la titluri variate și chiar la tehnologie, se pot bucura de cel puțin 3.000 de volume care vor ajunge la ei cu cele două „camioane cu cărți”. Micuții pot alege, împrumuta gratuit și citi până la următoarea sosire a mașinilor.

Voluntarii îi fac pe copii fericiți

Demersul, susținut de voluntari, e cu atât mai încurajator cu cât îi ajută pe elevi nu doar să descopere lumea fascinantă din paginile cărților, ci și să-și dezvolte creativitatea și să se bucure de o nouă pasiune, în mod constant. „Mergem în vizită însoțiți și de invitați din diverse domenii, care să îi inspire pe copii în alegerea unei profesii și desfășurăm împreună și diferite activități. De la cluburi de lectură ad-hoc, la teatru de păpuși. Sau îi invităm pe copii la evenimente culturale în oraș, la Cluj, cum ar fi concerte de muzică clasică și filme de animație la cinema. Uneori ieșim și în afara județului și atunci le oferim și câte o carte cadou. Sosirea noastră a început să fie un moment foarte așteptat și plin de bucurie pentru copii”, spune inițiatorul proiectului.

Prima bibliotecă mobilă a luat naștere în iulie 2021, în perioada pandemiei, când accesul la lectură și la socializare era și mai restrâns. Cu primul BookTruck, Victor a acoperit recurent 30 de comune din județul Cluj. În fiecare poposea câte o zi, de obicei în curtea școlii, iar copiii de toate vârstele împrumutau gratuit câte o carte, pe care o returnau la următoarea vizită. „Cele mai multe cărți sunt donate de oameni și de edituri. Dar și cumpărăm cărți, mai ales pe cele pe care ni le cer copiii și nu le avem. Următorul pas este să facem și a treia bibliotecă mobilă, care am dori să fie o dubiță electrică. În total am avea nevoie de 15 biblioteci mobile numai pentru județul Cluj, așa am putea servi săptămânal fiecare din cele 75 de comune din județ, cu o medie de 100 de copii într-o școală comunală. Poate în unele școli sunt mai puțini copii, iar în altele mai mulți. Dar un lucru e cert: toți se bucură extraordinar de mult de aceste momente și au devenit pasionați de citit”, încheie Victor Miron.  

Cei care vor să afle mai multe despre bibliotecile mobile și doresc să sprijine dezvoltarea acestora, pot găsi mai multe informații pe booktruck.cartilepefata.ro.

Cine este Victor Miron

Pasionat de cărți și lectură încă din liceu, Victor Miron a dezvoltat în acea perioadă și prima sa campanie pro citit pe o pagină găzduită de site-ul școlii, „Invitație la lectură”. Odată cu lansarea campaniei și ulterior a Asociației „Cărțile pe Față”, în 2014, Victor Miron a realizat câteva zeci de proiecte și campanii educative. Cele mai cunoscute sunt „Citești în autobuz și călătorești gratuit”, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, „Intrare gratuită la grădina botanică dacă ai o carte la tine”, la Cluj și la Jibou, unde au venit și câte 4.000 de oameni cu o carte într-o zi, dar și „Cabinet stomatologic anti-cariat”, cu reduceri dacă la recepție era precizată și o carte care i-a adus pacientului zâmbetul pe buze.


 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Biblioteca mobilă copii copii