x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Biblioteca pentru toţi: Mihail Sadoveanu - "Neamul Şoimă­reştilor".

Biblioteca pentru toţi: Mihail Sadoveanu - "Neamul Şoimă­reştilor".

07 Aug 2011   •   21:00
Biblioteca pentru toţi: Mihail Sadoveanu - "Neamul Şoimă­reştilor".

Miercuri, 10 august, Jurnalul National apare impreuna cu unul dintre cele mai cunoscute ro­mane ale lui Mihail Sadoveanu: "Neamul Soima­restilor".

Neamul Soimarestilor. Un roman istoric, cu parfum arhaic. Un roman de dragoste, plin de farmec. Un roman care merita sa fie citit de fiecare dintre noi. Pentru ca ne imbo­gateste sufletul. Pentru ca ne aduce aminte cine suntem… Noi, cei care am luptat pentru menirea neamului nostru, aceea de a pastra intreg pamantul stramosesc. Noi, cei care am luptat pentru dreptate si libertate… atat de pretioase pentru orice popor al lumii.

"… In Neamul Soimarestilor, omul devine o mica rotita intr-un mecanism imens. Viata lui e coordonata de cateva elemente fundamentale.

Dra­gos­tea si moartea sunt punctele ei cardinale. Omul trebuie sa asculte che­marea dragostei, dar si che­marea celor morti. Porunca acestora din urma e mai tare decat orica­re alta. E o fata­litate ca Tudor sa rataceasca, dar, mai ales, e o fatali­tate ca el sa se intoarca la vatra stramosilor, dupa cum e o fatalitate sa se indra­gosteasca, si femeia lui sa fie fiica dusmanului sau de moarte pentru a i se incerca taria de suflet. E o fatali­tate ca spiritul celor morti sa-i randuiasca viata. Viata colectivitatii primeaza si individul se pierde in multime. Gesturile si initiativele lui devin de aceea mai putin personale. Viata lui e strajuita de reguli si obiceiuri stravechi. Expresia vietii e una rituala…" (Mihai UNGHEANU, "Preludiul Baltagului", in Luceafarul, nr. 43, 1975).

×