x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte BigLuciano: “Adevărata poveste a lui Pavarotti”, o biografie de zile mari

BigLuciano: “Adevărata poveste a lui Pavarotti”, o biografie de zile mari

de Sebastian S. Eduard    |    06 Iun 2008   •   00:00

Humanitas scoate pe piaţă o biografie care nu ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă. Vorbe mari? Spuneţi-mi ce ştiţi despre viaţa lui Pavarotti.

Humanitas scoate pe piaţă o biografie care nu ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă. Vorbe mari? Spuneţi-mi ce ştiţi despre viaţa lui Pavarotti.


VIAŢA.
New York, 2006. Unul dintre cei mai mari te­nori ai lumii, Lu­ciano Pavarotti, se confesează ami­cului său, jurnalistul şi criticul muzical Al­berto Mattioli, în­tr-un interviu care avea să fie un ultim bilanţ: “Vedeţi, eu am avut în viaţă to­tul, cu ade­vărat to­tul. Dacă mi se ia to­tul, bunul Dum­nezeu şi cu mine sîntem chit.”

Cel supranumit Big Luciano a avut, nu încape îndoială, o viaţă plină. Plină deopotrivă de succese internaţio­nale şi tribulaţii pu­­blice sau private, de urcuşuri şi co­borîşuri. O viaţă oricum închinată Muzicii, fie cîntată pe marile scene lirice ale lumii, fie pe stadioane, alături de alte nume sonore ale operei sau doar de staruri ale momentului.


PASIUNI.
O viaţă trăită intens, cu vicii şi toane, cu pasiuni mistuitoare sau simple aventuri amoroase. Despre această via­ţă şi ceea ce a lă­sat ea în urmă – vocea ine­ga­labilă, care izbutea să emo­ţi­o­neze ca nici o altă voce, chiar dacă po­se­sorul ei nu ştia să citească partitura – scrie Mattioli în “Ade­vă­ra­ta poves­te”, apă­ru­tă în 2007, foar­te cu­rînd du­pă moar­tea te­no­rului. Jurnalistul îşi pri­veşte cri­tic eroul, dar îi re­cunoaşte me­ri­tele; ştie să deosebească bîrfa pe­­­risabilă de va­­­loarea care va dăinui. Este formula ideală a unui portret reuşit. Portretul acesta, rodul a peste 50 de interviuri luate lui Pavarotti în decurs de 10 ani, stă la baza scena­riului unui film de televiziune dedicat celebrului artist.

 

Semnale editoriale:

Ordinul secret...

Editura Corint Jr. “Ordinul secret ale fetelor de pe strada Cara­mel” spune povestea a patru fete care nu au nimic în comun în afară de nu­mele străzii pe care locuiesc. Şi de fap­tul că nu se plac. Deloc. Sînt ne­voite să se unească atunci cînd o misterioasă pereche de pantofi roşii îşi face apariţia... o dată cu eleganta şi nebuna Cha Cha Staccato, care sea­mănă înspăimîntător de mult cu o anumită vrăjitoare rea.

 

Chirurgul

Editura Rao. Pătrunde noaptea în case şi intră în tăcere în dormitoare, în vreme ce femeile dorm neştiind ce orori le aşteaptă. Precizia tehnicilor criminalului sugerează că este un me­dicinist nebun, numit de ziarele din Bos­ton “Chirurgul”. Singura armă a poliţiştilor este victima unei tentative de crimă aproape identice: cu doi ani în urmă, dr Catherine Cordell s-a luptat şi şi-a ucis atacatorul înainte să poată duce la capăt crima. Acum, acest nou criminal recreează cu o acurateţe înspăimîntătoare detaliile chinului prin care a trecut Cordell însăşi...

 

Nevestele din Bath

Editura Polirom. Primul roman al lui Wendy Holden este povestea a două perechi de părinţi în devenire care se întîlnesc la aceleaşi cursuri prenatale în orăşelul Bath din Anglia, un loc liniştit, numai bun pentru crescut copii. Hugo şi Amanda şi-au re­zervat loc la o clinică privată foarte cochetă, cu pretenţii, în timp ce Jake şi Alice îşi doresc o naştere naturală, acasă. Din păcate, în nici unul dintre cazuri lucrurile nu decurg conform planului...

 

Semne bune

Editura Tritonic. Romanul scris în colaborare de Terry Prachett şi Neil Gaiman este o cvasiparodie a filmului The Omen (1976). Romanul ne plasează în contextul apropierii Apocalipsei. Judecata Finala este iminentă. Omenirea are zilele numarate... Acestea nu pot fi decît veşti proaste atît pentru îngerul Aziraphale, cît şi pentru demonul Crowley, respectiv reprezentanţii lui Dumnezeu şi al lui Satana pe Pămînt. Buni prieteni, cei doi decid împreună să îl supravegheze pe micuţul antihrist, în încercarea de a împiedica împlinirea profeţiei Apocalipsei. Presărat cu momente amuzante, romanul devine din ce in ce mai interesant, oferind o perspectivă mai mult decît atractivă asupra genului horror.

 

×
Subiecte în articol: carte