Desigur, aţi aflat multe despre Guantanamo, lagărul american unde sunt închişi sute de duşmani ai SUA. Plasată ca un ghimpe pe teritoriul cubanez, această închisoare militară a provocat multe reacţii din partea opiniei publice internaţionale, sesizată de ştirile privind modul brutal în care sunt conduse anchetele şi tratamentul inuman aplicat deţinuţilor.
Suspecţi - Prizonierul din Guantanamo
Desigur, aţi aflat multe despre Guantanamo, lagărul american unde sunt închişi
sute de duşmani ai SUA. Plasată ca un ghimpe pe teritoriul cubanez, această
închisoare militară a provocat multe reacţii din partea opiniei publice internaţionale,
sesizată de ştirile privind modul brutal în care sunt conduse anchetele şi
tratamentul inuman aplicat deţinuţilor.
Tocmai într-un astfel de spaţiu neobişnuit a ales Dan Fesperman să-şi plaseze acţiunea romanului său “Prizonierul din Guantanamo”, ales de “USA Today” cel mai bun mistery/thriller al anului 2006. Fiind şi un ziarist remarcabil, autorul posedă informaţii de primă mână. Existenţa din această ambianţă este descrisă cu lux de amănunte şi cu precizia cuiva care întocmeşte un inventar riguros. Soldaţi, ofiţeri, anchetatori, prizonieri sunt captivi într-un univers sufocant şi execută un ritual cotidian bine pus la punct, conform unor regulamente stricte. De fapt, şi victimele, şi călăii împărtăşesc un destin comun – şi unii, şi alţii sunt privaţi de libertate, înghesuindu-se pe un petec de pământ cotropit de arşiţă. Nu numai cei din celule ajung să se sinucidă, nemaisuportând noianul de constrângeri. Chiar şi cei care îi supraveghează suferă transformări uluitoare, iar unii mai vulnerabili îşi pun capăt zilelor. Cea mai terifiantă este suspiciunea care se instalează între ei, indiferent de locul ocupat pe scara ierarhică. Venind în contact cu zeci şi sute de reprezentanţi reali sau doar bănuiţi ai terorismului internaţional, cei care iau interogatorii unor oameni puşi în lanţuri şi în prezenţa unor militari înarmaţi ajung să nu mai inspire încredere autorităţilor. Corespondenţa e violată, mesajele de pe calculator interceptate, convorbirile telefonice ascultate, deplasările prin bază urmărite şi înregistrate scrupulos.
POVESTEA. Personajul principal al cărţii, agentul special Revere Falk, excelent vorbitor de limbă arabă, trece printr-o experienţă traumatizantă. El descoperă o crimă comisă cu sânge rece în lagăr şi nu acceptă să muşamalizeze cazul. Imediat capătă statutul unei ţinte care trebuie să fie eliminată. Nici apartenenţa la FBI, nici competenţa profesională în smulgerea de mărturisiri nu mai înseamnă nimic în ochii celor care îl hăituiesc ca pe un duşman periculos. Nu-i mai rămâne decât o singură cale de salvare: fuga. Evadarea sa din Guantanamo sub acoperirea unei identităţi false îi îngăduie autorului să-şi etaleze priceperea în redarea unor evenimente palpitante. Dar chiar dacă Falk ajunge în SUA şi scapă cu viaţă, nimic nu va mai fi la fel pentru el, din moment ce până şi prietenia sau iubirea se dovedesc simple iluzii.
PRIZONIERII. Dar cum trăiesc prizonierii în Guantanamo? Aduşi din Afganistan, Pakistan, Irak, legaţi la ochi şi încătuşaţi, ei primesc la sosire un exemplar din Coran, o bonetă şi un covoraş de rugăciune, o periuţă de dinţi. Pare o primire prietenoasă. Dar dacă nu cooperează, sunt torturaţi prin frigul de la aerul condiţionat, li se pune muzică dată la maximum, nu li se stinge niciodată lumina în încăperile unde sunt închişi – astea sunt însă procedeele cele mai blânde.
M-au amuzat cârtelile militarilor în privinţa mâncării de la popotă. Un meniu servit într-o zi se repetă abia peste trei săptămâni. El cuprinde burgeri, supe consistente, peşte preparat în cele mai sofisticate moduri, multe sortimente de îngheţată. Fără să vreau, mi-am adus aminte ce mi se punea pe masă în garnizoana Lipova – o zeamă lungă, tocăniţe cu cartofi prost curăţaţi. Zilnic, aceleaşi feluri. Dar tot n-aş fi vrut să-mi satisfac stagiul militar la Guantanamo.
Aprecieri
“Fesperman prezintă perfect mecanismul de funcţionare a bazei de la Guantanamo, la fel şi motivele indignării publice în privinţa acestui loc misterios.” – PUBLISHERS WEEKLY “Intriga este bine articulată şi de o imaginaţie întunecată, dar cele mai interesante sunt numeroasele detalii care conturează atmosfera de conspiraţie permanentă de la Guantanamo.” – USA TODAY “Un thriller de actualitate, un thriller de top. Îl recomandăm călduros tuturor.” – LIBRARY JOURNAL
Despre autor
Americanul Dan Fesperman s-a născut în California de Nord, unde şi-a făcut şi studiile universitare. După ce a lucrat la câteva ziare regionale, a ajuns în cele din urmă la Baltimore Sun, care l-a trimis în Arabia Saudită şi Kuweit, apoi în Croaţia. A călătorit în peste 30 de ţări şi a trecut prin multe aventuri. De exemplu, în 2001 a supravieţuit unei ambuscade în Afganistan. Şi-a valorificat experienţa de jurnalist în câteva romane de mare succes: “Lie in the Dark”, “The Small Boat of Great Sorrows”, “The Warlord’s Son”.