x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Călăul

Călăul

de George Arion    |    09 Mar 2012   •   21:00
Călăul

Pe Harry Hole, inspector la sectia Omucideri a politiei din Oslo l-am intalnit pentru prima oara in 'Fantoma trecutului', un roman despre o perioada neagra a Norvegiei, care, in timpul celui de al doilea razboi mondial, a colaborat cu Germania nazista.
In 'Calaul', nonconformistul criminalist se implica intr-o ancheta la fel de dificila, despre ravagiile pe care le provoaca in cateva familii setea de razbunare.

Mai multe banci din capitala Norvegiei sunt jefuite de catre un hot ingenios si indraznet, a carui fata este acoperita de o cagula, astfel incat came­rele de supra­ve­ghere ofera despre el pu­tine indicii. Po­litisti, medici legisti, psiho­logi intra in alerta si in­cearca sa-l iden­tifice cat mai rapid. Martorii interogati nu ofera, insa detalii revelatoare pentru prinderea fap­ta­sului. El nu figureaza nici in bazele de date cerce­tate cu minutie, de parca ar fi aparut din neant.

Ancheta condusa dupa regulile pe care politistii le-au invatat in scolile lor de specialitate se dovedeste a fi ineficienta. Zadarnic ei participa zilnic la sedinte in care intorc probele pe toate fetele, fiecare avansand diverse supozitii, nici una conforma cu faptele din realitate. De aceea, Harry Hole renunta la metodele consacrate. Dupa parerea lui, un caz dificil, insolit poate fi rezolvat numai printr-o abordare necon­ven­tionala. Pentru asa ceva acest inspector este cel mai potrivit, deoarece el se simte bine mai ales cand lucreaza pe cont propriu.

Calca regulile fara sa-i pese de consecinte, face abstractie de ierarhiile din politie, ii sfideaza pe superiori, nu comunica restului echipei concluziile la care a ajuns. Nu se sfieste sa patrunda in case fara sa aiba mandat de perchezitie, incheie targuri cu prizonieri aflati in inchisori, ca sa-i ofere informatii, foloseste forta pentru a obtine marturisiri de la cei pe care ii suspecteaza, nu ezita sa apeleze la hackeri pentru a sparge coduri si a viola corespondenta electronica. Chiar daca viata lui a fost facuta praf la un moment dat, salvandu-se cu greu din alcoolism, abia reusind sa nu fie dat afara din slujba, el ramane indragostit de meseria sa, incapatanat, uneori chiar simpatic si, mai ales, un bun profesionist.

Dar tocmai drumurile ciudate pe care apuca pentru a lamuri enigma jafurilor si a crimelor legate de ele il transforma, dintr-un vanator tenace si iscusit, in vanat. Amenintat, santajat, batut, Harry Hole nu renunta insa la investigatiile sale si le duce la bun sfarsit, in ciuda unor colegi care ii pun bete in roate.

Jo Nesbo a asimilat la perfectie reteta thrillerului american si a transpus-o cu maiestrie in spatiul nordic: violenta, mister, actiune pe multiple planuri, o sumedenie de personaje care isi intersecteaza destinele. Prin urmare, nu poate mira pe ni­meni incununarea cu nu­meroase premii a seriei 'Harry Hole': Premiul pentru cel mai bun thriller norvegian al tutu­ror timpurilor, Premiul Asociatiei Librarilor din Norvegia – 2004, 2007, Premiul special din partea Asociatiei Finlandeze a Scriitorilor de Thrillere – 2007, 'The Glass Key' pentru Cel mai bun thriller nordic al anului – 1998, 'Reverton Prize' pentru Cel mai bun thriller nordic al anului – 1997, doua nominalizari pentru CWA International Dagger.

×
Subiecte în articol: carte