x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Calendar religios - 2 martie, Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot, episcopul Chiriniei - ars pe grătar de fier

Calendar religios - 2 martie, Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot, episcopul Chiriniei - ars pe grătar de fier

02 Mar 2018   •   09:03
Calendar religios - 2 martie, Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot, episcopul Chiriniei - ars pe grătar de fier

Pe data de 2 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Teodot. L-au pus pe un grătar de fier sub care au aprins un foc; apoi i-au bătut cuie în tălpi și l-au pus să meargă.

Acesta s-a născut în Galatia (Asia Mică) și a fost episcop al cetății Cirene din Cipru.

În timp ce împăratul Liciniu (311-324) îi persecuta pe creștini pentru că nu aduceau jertfe zeilor, Teodot le cerea păgânilor să se închine lui Hristos.

Când Sabin, conducătorul insulei Cipru, l-a sfătuit pe Teodot să se lepede de Hristos, acesta a răspuns: "Dacă ai ști tu bunătatea Dumnezeului meu, și-n Care-mi pun eu nădejdea, și Care în urmă acestor chinuri mă va încununa pe mine cu fericita nemurire, și tu ai vrea să suferi aceste chinuri numai să dobândești ceea ce am."

Teodot este întemnițat și supus la diverse chinuri. La început, l-au pus pe un grătar de fier sub care au aprins un foc; apoi i-au bătut cuie în tălpi și l-au pus să meargă. Mulți din cei ce au văzut cu câtă răbdare îndură chinurile,...............

Citește mai departe despre martiriul Sfântului Teodot.

×