x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Triumful oraşului

Triumful oraşului

de Maria Coman    |    11 Iul 2023   •   06:15
Triumful oraşului

Vorbim astăzi despre 4 cărţi remarcabile, două de dezvoltare personală, două mai spre ştiinţă, dar tradusă pe înţelesul nostru. 

Ce faceți cu bebelușul care plânge - îl luați în brațe sau îl lăsați să se liniștească singur? E bine să-l lăsați pe micuț să se joace cu hrana sau să mănânce cu degetele? Îl ajută cu ceva dacă îi vorbiți despre propriile voastre emoții? Apoi, e bine oare să-i îngăduiți să escaladeze pe fotolii și rafturi? Pentru fiecare întrebare de acest gen, există puternice argumente „pro” și „contra”. Însă cartea de față vă propune să renunțați la vechile cutume educaționale și să vă ghidați după ultimele cercetări științifice, care merg de la psihoendocrinologie și neurologia dezvoltării până la studiile privind atașamentul sau „teoria minții”. Incluzând numeroase cazuri concrete și sfaturi practice, cartea se adresează în primul rând educatoarelor de creșă și asistenților maternali, dar va fi de un real folos și pentru părinți, pediatri, psihoterapeuți și alți specialiști în copilăria mică.

 

Triumful oraşului Un influent economist urban ne prezintă o perspectivă inedită, care dărâmă miturile legate de măreția și splendoarea orașelor. Cu toate că America este o națiune urbană, orașele au o reputație proastă: sunt mizerabile, sărace, nesănătoase și neprietenoase cu mediul… Sau nu? În această carte revelatoare, Edward Glaeser, economist urban de top, declară că, de fapt, orașele sunt locurile acelea minunate, cele mai sănătoase și mai bogate... (din punct de vedere atât cultural, cât și economic) în care merită să locuiești. Autorul ne poartă prin istorie și pe tot mapamondul pentru a ne ajuta să cunoaștem mecanismele ascunse ale orașelor și modul în care scot din om ce este mai bun. Folosindu-se de reportaje îndrăznețe, analize coerente și raționamente convingătoare, Glaeser pledează elocvent și insistent în favoarea importanței și a splendorii orașelor, oferindu-ne dovezi încurajatoare care arată că orașul este cea mai mare creație a omenirii.

 

Era capitalismului de supraveghere În această capodoperă, Shoshana Zuboff vine cu idei de o perspicacitate uluitoare despre fenomenul pe care chiar ea l-a numit „capitalism de supraveghere”. Mizele nici că pot fi mai ridicate: o arhitectură globală de modificare a comportamentului amenință natura umană în secolul XXI, la fel cum capitalismul industrial a desfigurat lumea naturală în secolul XX. Cu o plasticitate grăitoare, Zuboff descrie consecințele pe care le are pentru viețile noastre înaintarea capitalismului de supraveghere dinspre Silicon Valley înspre toate sectoarele economiei. Vaste rezerve de avuție și de putere se acumulează în „piețe ale viitorului comportamental” noi și fatidice, în care predicțiile despre comportamentul nostru se vând și se cumpără ca o marfă oarecare, iar producția de bunuri și servicii este subordonată unor noi „mijloace de modificare a comportamentului”. Pericolul s-a schimbat, trecând de la un stat totalitar al Fratelui cel Mare la o arhitectură digitală ubicuă: un „Celălalt cel Mare” care acționează pentru interesele capitalismului de supraveghere. Aici este creuzetul unei forme de putere fără precedent, caracterizată prin concentrări extreme de cunoaștere și fără să se supună mecanismelor democratice de reglare și control. Analiza făcută de Zuboff, cuprinzătoare și emoționantă, dezvăluie în amănunt amenințările la adresa societății secolului XXI: un „stup” permanent controlat și complet conectat, care seduce cu promisiunea certitudinii totale pentru maximum de profit - în detrimentul democrației, al libertății și al viitorului nostru uman. Întâmpinând prea puțină rezistență din partea legii sau a societății, capitalismul de supraveghere este pe cale să domine ordinea socială și să modeleze viitorul digital - dacă îi vom permite.

 

Nimeni dintre noi n-a avut parte de o copilărie perfectă și cu toții am preluat din acea perioadă comportamente care nu ne mai sunt azi de folos - ba chiar ne fac rău. Însă lucrurile pot fi schimbate, afirmă Vienna Pharaon, psihoterapeută de cuplu și familie. E drept, trecutul nostru ne-a imprimat anumite tipare, dar acestea pot fi modificate, spre binele nostru; totul e să avem și instrumentele potrivite.

 

În Originile tale, autoarea dezvăluie un procedeu de vindecare menit să ne ajute ne înțelegem familia de origine - familia și cadrul în care am crescut - și să examinăm ce a funcționat (și ce nu) în acel sistem. Durerea nevindecată („rănile”) din familia de origine se va manifesta, în moduri surprinzătoare, prin comportamentele noastre de adulți - de la problemele iscate la serviciu la dificultățile de relaționare. Indiferent că urmezi sau nu o psihoterapie de ani de zile, indiferent că ai avut o copilărie minunată sau una groaznică, tu poți să aduci o schimbare în viața ta și să rezolvi acele lucruri din trecut care au nevoie de atenția ta. Incluzând tehnica introspecției ghidate, experiențe personale, povestiri din cabinet, modele pentru conversațiile dificile și exerciții de completat, volumul Originile tale te va învăța cum să ieși din tiparele familiale și cum să-ți eliberezi calea către viață și iubire.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×