1. Mereu cu gândul la ea
Autor: Jean-Baptiste Andrea
Editura: Trei, 2024
Traducere: Mihaela Stan
În marele joc al destinului, Mimo a tras cărți proaste. Născut sărac, intră ucenic la un tăietor în piatră brutal și alcoolic. Însă se dovedește a fi înzestrat cu un mare talent de sculptor. Viola, în schimb, este moștenitoarea unei familii de vază și toate zânele s-au aplecat asupra leagănului ei la naștere. Însă are prea multă ambiție ca să se resemneze cu locul ce i-a fost atribuit. Ei doi nu ar fi trebuit să se întâlnească niciodată. Și totuși, la scurtă vreme după ce se cunosc, jură să nu se mai despartă. Viola și Mimo nu pot nici să trăiască împreună, nici să stea departe unul de celălalt. Legați de o atracție statornică, îndură anii de teroare când Italia alunecă spre fascism. Mimo își ia revanșa asupra sorții, dar la ce-i folosește gloria, dacă trebuie să o piardă pe Viola?
Un roman strălucitor, debordând de grație și de frumusețe!
Născut în 1971, Jean-Baptiste Andrea este un scriitor, scenarist și regizor francez, distins în 2023 cu Prix Goncourt, cel mai prestigios premiu literar din Franța. Prima parte a carierei și-a dedicat-o cinematografiei. Apoi, în 2017, Sophie de Sivry de la L’Iconoclaste a decis să-i publice romanul de debut, Regina mea (Editura Trei, 2018), distins cu Prix Femina des Lycéens și Prix du premier roman. Au urmat Cent millions d’années et un jour (2019), Des diables et des saints (2021) și Mereu cu gândul la ea (2023), toate apărute la L’Iconoclaste, cu vânzări de peste 600.000 de exemplare în Franța și traduse în 26 de limbi. Lucrările sale, renumite pentru puterea narativă și emoțională, abordează teme precum copilăria, prietenia, arta, dragostea și pierderea.
2. Răgazul unui zeu bătrân
Autor: Sebastian Barry
Editura: Trei, 2024
Traducere: Petru Iamandi
Recent pensionat, fostul polițist Tom Kettle se stabilește într-o căsuță de pe domeniul unui castel victorian cu poalele scăldate de Marea Irlandei. De luni întregi abia dacă a mai văzut pe cineva, întrezărind doar silueta proprietarului excentric al casei și pe cea a unei tinere mame înfricoșate, care s-a mutat alături. Câteodată, își amintește cu drag de propria familie, de soția June și de cei doi copii, Winnie și Joe. Dar când la ușa sa bat doi foști colegi, care-l iscodesc despre un caz vechi de zeci de ani, se vede atras în vâltoarea întunecată a unui trecut cu care încă nu s-a împăcat. Răgazul unui zeu bătrân a fost nominalizat la Booker Prize în 2023.
3. Călătorie prin Portugalia
Autor: José Saramago
Editura: Polirom, 2024
Traducere: Mirela Stănciulescu
În anul 1979, José Saramago porneşte într-o lungă călătorie prin ţara sa, de la nord la sud, care se va încheia în vara anului următor. Rezultatul acestei explorări este Călătorie prin Portugalia, o carte dedicată în primul rând portughezilor, însă nu exclusiv lor, menită să actualizeze o multitudine de informaţii istorice şi culturale, să schimbe clişeele patriotarde pe care timpul şi sistemele educaţionale le-au împământenit în minţile tuturor şi să refacă un traseu al adevărurilor şi al frumoaselor legende ce populează o lume în pericol de a fi dată uitării. Când Saramago a hotărât să scrie o carte despre Portugalia, şi-a dorit ca ea să fie diferită de altele cu acelaşi subiect: i-a reuşit pe deplin. Notându-şi impresiile de călătorie despre ţara pe care o iubea mai mult decât pe oricare alta, Saramago a pus Portugalia într-o lumină pe care numai un scriitor genial o putea născoci. Fie că descrie o fortăreaţă medievală sau donjoanele întunecate ale unui castel, face locurile pe care doar turiştii le mai vizitează astăzi să prindă viaţă şi să-şi spună singure povestea.
Premiul Nobel pentru Literatură 1998.
4. Soldat Marinar
Autoare: Claire Kilroy
Editura: Polirom, 2024
Traducere: Andreea Focșăneanu
Puternic şi tensionat ca un thriller despre perioada de început a maternităţii, cu provocările ei asupra sănătăţii mintale a mamei, Soldat Marinar este primul roman publicat de Claire Kilroy după mai bine de un deceniu. Viscerale, turbulente, vitale, emoţiile proaspetei mame ne sunt dezvăluite pe măsură ce căsnicia ei trece prin momente de criză şi un vechi prieten reapare în viaţa ei, oferindu-i un colac de salvare femeii care fusese odată. Cartea explorează ciocnirea dintre iubirea feroce pentru fiinţa plăpândă căreia i-a dat naştere şi schimbarea radicală la nivelul identităţii, autonomiei şi creativităţii prin care trece o mamă izolată şi lipsită de sprijin. Romanul, finalist la Women’s Prize for Fiction 2024, abundă în adevăruri incomode şi pătrunzătoare despre ce înseamnă să trăieşti zi de zi cu un copil mic în grijă.
Roman finalist la Women’s Prize for Fiction 2024.
5. Dune. Comunitatea surorilor
Autori: Brian Herbert și Kevin J. Anderson
Editura: Nemira, 2024
Traducere: Cristina Ghidoveanu și Ștefan Ghidoveanu
La 83 de ani după ce ultimele mașini gânditoare au fost distruse în Bătălia Corrinului, după ce Faykan Butler a preluat numele de Corrino și a urcat pe tron ca primul Împărat al unui nou Imperiu, lumea continuă să se schimbe cu repeziciune. Eroul Vorian Atreides a întors spatele politicii și planetei Salusa Secundus. Descendenții lui Abulurd Harkonnen, dezonorat, au jurat răzbunare împotriva lui Vor, învinuindu-l pentru declinul familiei lor nobile. Raquella Berto-Anirul a înființat Școala Bene Gesserit și, printr-o încercare cumplită, a devenit prima Cucernică Maică. Descendenții lui Aurelius Venport și Norma Cenva folosesc navigatori mutanți, saturați de mirodenie, care pilotează precursoarele navelor Heighliner. Iar Gilbertus Albans, tutelat de mașina gânditoare Erasmus, îi învață pe oameni să devină mentați, în timp ce ascunde un secret de necrezut. Condusă de fanaticul Manford Torondo, mișcarea Butleriană, care se opune tuturor formelor de „tehnologie periculoasă”, răscolește universul cunoscut, distrugând totul în calea sa.
„Brian Herbert și Kevin J. Anderson coboară din nou către originile universului Dune, explorând conflictele care l-au modelat. Cele trei romane din Școlile Dunei se integrează perfect în marele puzzle Dune” - Marian Coman, redactor-șef ARMADA.
6. Leagănul respirației
Autoare: Herta Müller
Editura: Humanitas Fiction, 2024
Traducere: Alexandru Al. Șahighian
România anului 1945: Al Doilea Război Mondial tocmai a luat sfârşit, iar minoritatea germană este livrată aparatului de represiune sovietic. Adolescentul Leo Auberg cade victimă, alături de zecile de mii de conaţionali, deportărilor în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică. În recluziune, întregul univers se restrânge la gesturile şi obiectele simple, la foamea de zi cu zi, la prieteniile pe muchie de cuţit. A-ţi păstra umanitatea în astfel de condiţii înseamnă a te investi sufleteşte în relaţia cu obiectele banale. O lopată de încărcat cărbuni poate deveni hrană pentru suflet şi minte. La fel, leagănul respiraţiei, reglând cadenţa corectă a unei existenţe greu de imaginat - mărturie de o intensitate cutremurătoare a unei drame istorice mult timp ignorate.
După lungi discuţii cu poetul Oskar Pastior (1927-2006) şi cu alţi supravieţuitori ai lagărelor sovietice, Herta Müller a adunat materia epică pe care a contopit-o în acest mare roman apărut la Carl Hanser Verlag în vara lui 2009, cu doar câteva luni înainte de a i se acorda Premiul Nobel.
7. Rivala
Autor: Eric Emmanuel Schmitt
Editura: Humanitas Fiction, 2024
Traducere: Doru Mareș
Un roman scurt rafinat, ireverențios și plin de anecdote din culisele operei, un portret inedit al Mariei Callas, pictat în tușe nervoase de cea mai aprigă rivală a sa.
După ce i-a supraviețuit sopranei supranumite La Divina, Carlotta Berlumi se întoarce în Italia, punând capăt unui lung exil argentinian. Nimeni nu-și amintește de ea, cu excepția lui Enzo, un tânăr pasionat de operă, care i-a auzit numele rostit cu adorație de către bunicul lui. El devine confidentul venerabilei Carlotta, căreia trecerea anilor nu i-a domolit furia. Pentru că fosta primadonă este în continuare convinsă că era cea mai bună, publicul o adora, iar apoi a apărut Maria Callas, o maestră a manipulării care, invidioasă, i-a furat locul sub lumina reflectoarelor.
8. Călătoria unui sceptic în jurul lumii
Autor: Aldous Huxley
Editura: Polirom, 2024
Traducere: Daniela Rogobete
În călătoria sa de un an prin lume (India, Birmania, Japonia, China, America), Aldous Huxley îşi notează impresiile puternice lăsate de locurile pe care le vizitează şi de oamenii pe care îi cunoaşte. India şi Birmania sunt pentru el prilej de a vorbi despre istoria culturală a Caşmirului, despre arhitectura mongolă şi despre istoria artei indiene. Preumblându-se cu o ambarcaţiune dinspre tropice spre ecuator, găseşte o veche autobiografie a lui Henry Ford, care-i aminteşte de „valorile şi avantajele” capitalismului. Rezultatul tuturor acestor însemnări este un jurnal încântător şi plin de viaţă, care dezvăluie un Huxley rafinat, plin de umor şi profunzime: „Am pornit în călătorie ştiind, sau crezând că ştiu, cum ar trebui să trăiască oamenii, cum ar trebui să fie guvernaţi, educaţi, ce ar trebui să creadă. Ştiam care e cea mai bună formă de organizare socială şi scopul pentru care au fost create societăţile. Aveam părerile mele asupra oricărei activităţi a vieţii umane. Acum, la întoarcere, mă trezesc lipsit de toate aceste certitudini plăcute”.
9. Spre Betleem, agale
Autoare: Joan Didion
Editura: Trei, 2024
Traducere: Bertha Savu
Deși primul volum de nonficțiune publicat de Joan Didion, Spre Betleem, agale este alcătuit din eseuri și reportaje care au devenit în scurt timp repere stilistice în proza americană a secolului XX. După cum s-a spus, Joan Didion privește lumea contemporană cu detașare rece, de parcă ar fi un observator de pe altă planetă, ochiul ei surprinzând însă detalii și implicații ale evenimentelor care le scapă în general „analiștilor” de meserie. De la o crimă pasională în peisajul sublunar californian și până la San Francisco-ul hippy al anilor 1960, mintea lui Joan Didion procesează mai curând fluxul subteran al istoriei contemporane, redându-l apoi prin filtrul personalității ei, care-și pune amprenta asupra universului contemplat. Împreună cu volumul The White Album, Spre Betleem, agale poate fi considerat o lecție despre eleganța gândirii, stil și luciditate.