1. De veghe în lanul de secară
(ediție nouă)
Autor: J.D. Salinger
Editura: Polirom, 2023
Traducere: Cristian Ionescu
Aflată de ani de zile în topul preferințelor cititorilor din România, De veghe în lanul de secară continuă să fie cartea de căpătâi a adolescenței. Ce poate fi uimitor pentru tinerii care o citesc acum, la 16 ani, și ai căror părinți s-au născut, probabil, în aceeași perioadă ca și romanul, e că trec prin aceleași episoade, angoase și mirări precum Holden Caulfield. Doar că el nu folosea atât de des cuvântul „cool” și nu naviga pe Internet. Iar când simțea nevoia s-o sune pe fata de care era îndrăgostit, ori renunța, pentru că nu avea chef, ori intra în prima cabină de telefon. Problemele lui rămân însă, și chiar și modul în care sunt rezolvate: prin revoltă, prin negare sau, uneori, prin ignorarea lor. Există voci care se întreabă de ce totuși a avut romanul un succes atât de uimitor, în toată lumea și, deja, de atâția ani. În fond, nu e singura carte care-și păstrează prospețimea cu trecerea timpului. E vorba despre altceva, un ceva despre care s-au scris zeci de mii de pagini. Ceva imposibil de sintetizat într-o scurtă prezentare. Poate, pur și simplu, e o carte foarte-foarte bună. Atât. Alăturați-vă milioanelor de tineri care au citit-o și veți înțelege.
2. Tokyo Decadence
Autor: Ryū Murakami
Editura: Polirom, 2024
Traducere: Roman Pașca
Volumul conține o selecție din cele mai bune povestiri ale celebrului scriitor japonez. Cele 15 texte au în centru un grup eclectic de locuitori ai Tokyoului din anii ’80, ’90 și 2000 – prostituate, regizori de film, criminali, bolnavi mintal, șoferi de camion, animatoare, traficanți de droguri, chelneri, mame singure și îndrăgostiți cu inima frântă. Cu toții prind viață în paginile volumului grație geniului imaginativ al lui Ryū Murakami, pentru a ne împărtăși povești pline de umor, patos, umanitate și speranță.
3. Haiku Siberian
Autoare: Jurga Vile
Ilustratoare: Lina Itagaki
Editura: Frontiera, 2023
Traducere: Alina Nucă
Într-o dimineață din anul 1941, un sătuc lituanian este smuls din somn de sosirea intempestivă a armatei sovietice. Algis, un băiat de 13 ani, este deportat în Siberia împreună cu mama și sora sa. La plecare, reușește să ia de acasă un album de fotografii, câteva mere și pe gânsacul Martin. Este începutul unui haiku siberian – un jurnal poetic al exilului și al omeniei.
Cum primește Algis frigul, foamea și puricii? Cum supraviețuiește dorului de tată? Cum se îndrăgostește? Inspirată de povestea adevărată a tatălui autoarei, Haiku siberian este jurnalul unei călătorii de suferință și, în același timp, de vindecare. Dincolo de jurnalul micului Algis, ne regăsim bunicii și istoria noastră recentă, care se poate vindeca doar prin neuitare.
Haiku siberian a câștigat în 2021 prestigiosul Premiu de Literatură germană pentru Tineret.
4. O sută de ani în casa noastră
Autoare: Aleksandra Litvina
Ilustratoare: Anna Desnițkaia
Editura: Frontiera, 2023
Traducere: Justina Bandol
Patru generații ale familiei Muromțev au trăit o sută de ani în aceeași veche casă moscovită. Istoriile lor de viață spun o poveste mai mare, cea a secolului XX, cu tot ce a însemnat el: războaie, revoluții, zile de glorie și ceasuri sumbre.
Casa este mare și spațioasă la începutul secolului XX, dar războaiele și Revoluția Bolșevică o schimbă. Unii locatari mor în războaie, alții sunt arestați peste noapte, unii emigrează în Occident, locatari noi sunt aduși de Partid. La sfârșitul secolului XX, casa Muromțevilor este o cafenea retro care se numește chiar Vechea Casă.
Cititorii au ocazia să se plimbe prin camerele casei și să observe viața cotidiană a Muromțevilor, obiectele specifice epocii, precum și fragmente din presa și literatura vremii. Cartea cuprinde un glosar de termeni istorici, precum și o amplă cronologie de istorie rusească, cu trimiteri la istoria est-europeană din aceeași perioadă. Planșele fiecărei epoci invită la un joc de căutare și asociere a indiciilor din text cu obiectele ilustrate în colajele de epocă.
5. Luna a apus
Autor: John Steinbeck
Premiul Nobel pentru Literatură, 1962
Editura: Polirom, 2023
Traducere: Oana Frantz
Ocupat de trupele inamice, un orăşel liniştit ajunge să se confrunte, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, nu numai cu răul venit din afară, ci şi cu trădarea născută în sânul acestei comunităţi. Steinbeck dă la iveală în acest roman adevăruri profunde, adesea tulburătoare, despre război, dar şi despre natura umană. Această „celebrare a durabilităţii democraţiei”, cum o descrie autorul însuşi, a avut un impact extraordinar ca propagandă a Aliaţilor în ţările ocupate de nazişti. În ciuda eforturilor Axei de a interzice romanul (în Italia fascistă până şi faptul de a te afla în posesia unui exemplar era pedepsit cu moartea), Luna a apus a fost tradus în secret în franceză, daneză, olandeză, suedeză, germană, italiană şi rusă, astfel că sute de mii de copii circulau în Europa, făcând din el de departe cel mai popular text de propagandă din timpul ocupaţiei. Puţine opere literare au demonstrat cu atâta succes puterea ideilor în faţa oţelului rece şi a forţei brute. Rolul jucat de roman în ridicarea moralului norvegienilor i-a adus lui Steinbeck numeroase elogii şi medalia Crucea Libertăţii Regele Haakon al VII-lea. Romanul a fost adaptat chiar de autor pentru scenă în 1942 şi ecranizat în 1943.
6. Secretul bibliotecarei
Autoare: Maria Benedict, Victoria Christopher Murray
Editura: Corint, 2024
Traducere: Carmen Ion
La douăzeci de ani, Belle da Costa Greene este angajată de magnatul J.P. Morgan să se ocupe de colecția lui de manuscrise, cărți și opere de artă rare, adăpostită în recent construita Bibliotecă Pierpont Morgan. Belle devine o figură omniprezentă în societatea newyorkeză și unul dintre cei mai puternici oameni din lumea artei și a cărților, cunoscută pentru gustul ei impecabil și priceperea cu care negociază lucrări unice, contribuind la crearea unei colecții renumite în întreaga lume.
Dar Belle are un secret, pe care trebuie să-l protejeze cu orice preț. Nu s-a născut Belle da Costa Greene, ci Belle Marion Greener. Este fiica lui Richard Greener, primul absolvent de culoare de la Harvard și un bine-cunoscut susținător al egalității rasiale.
Va reuși ea să-și păstreze identitatea de femeie albă, construită atent, în lumea rasistă în care trăiește?
O ficțiune istorică strălucită.
7. Surori de spadă și cântec
Autoare: Rebecca Ross
Editura: Corint, 2024
Traducere: Iordana Ferenț și Ștefan Ferenț
După opt ani, Evadne urmează în sfârșit să își revadă sora mai mare, care a slujit în armata reginei. Dar când Halcyon apare în mod neașteptat cu o zi mai devreme, tânăra își dă seama că ceva nu este în regulă. Halcyon a fost acuzată de o crimă odioasă și, cu toate că viața îi este cruțată, are de ispășit 15 ani de pedeapsă.
Suspectând că acuzațiile aduse lui Halcyon de către comandantul armatei, dar și că detaliile crimei nu sunt tocmai exacte, Evadne se oferă să ia asupra ei o parte din pedeapsa surorii sale. Dacă există o cale de a o reabilita pe Halcyon, o va găsi. Dar, de îndată ce surorile își încep sentințele, acestea descoperă că există sorți mai rele decât moartea.
8. Atalanta
Autoare: Jennifer Saint
Editura: Litera, 2024
Traducere: Irina-Marina Borțoi
Atunci când i se naște o fiică, regele din Arcadia este profund dezamăgit.
Abandonată pe munte, micuța și neajutorata Atalanta este lăsată la mila unei ursoaice și va fi crescută de aceasta, pe lângă puii ei, sub privirea protectoare a zeiței Artemis.
Jurând să-și demonstreze valoarea într-o expediție alături de cei mai faimoși eroi ai Greciei, Atalanta părăsește pădurea în care a trăit toată viața, pentru a se alătura argonauților conduși de Iason. Dar într-o lume stăpânită de bărbați, va putea ea oare să-și ocupe locul cuvenit în cadrul legendelor?
Debordând de pasiune, poftă de viață și aventură, Atalanta este povestea unei femei extraordinare.
9. Maeștrii spionajului
Autor: Chris Whipple
Editura: Litera, 2024
Traducere: Carmen Caranfil
Beneficiind de un acces fără precedent la numeroase persoane implicate în decizii de viață și de moarte, care fac parte din activitatea de zi cu zi a celei mai puternice și influente agenții de informații din lume, Chris Whipple ne spune povestea agenției care răspunde doar în fața președintelui Statelor Unite, dar ale cărei activități – spionaj și acțiuni sub acoperire – au loc pe toate continentele. În momente decisive, CIA acționează ca o contrapondere la președinții scăpați de sub control, începând de la mijlocul anilor 1970, cu refuzul lui Richard Helm de a ascunde activitățile infracționale ale lui Richard Nixon, și până la președinția lui Trump, când un avertizor de integritate de la CIA a dat startul procedurilor de impeachment și insurgenți înarmați au luat cu asalt Capitoliul.
O istorie revelatoare și bine documentată, Maeștrii spionajului relatează șapte decenii de activitate a CIA și, pe baza acestora, face predicții despre lucrurile și amenințările care vor necesita atenția agenților și analiștilor pe viitor.