1. Ascensiunea vieții
Autor: Nick Lane
Editura: Art, 2024
Traducere: Cezar Petrilă
Ascensiunea vieţii este un elogiu adus creativității naturii, dublat de o spectaculoasă analiză a celor mai ingenioase „invenţii" ale lumii vii, de la ADN la fotosinteză, de la sex la conştiinţă și... moarte. Alături de Nick Lane, străbatem regnuri, urcăm și coborâm pe scala timpului geologic, mobilizăm instrumente din arsenalul biochimiei, paleontologiei, fizicii cuantice sau neuroimagisticii, cu ajutorul cărora obţinem cea mai cuprinzătoare panoramă evolutivă a vieții.
Valorificând un bogat material documentar, bazat pe cele mai recente descoperiri ştiinţifice, autorul construieşte o nouă perspectivă asupra odiseei vieţii pe Pământ, de la rudimentarele microorganisme din craterele termale aflate în adâncul oceanelor la omul modern, cu inefabilul sentimentelor sale și cu obsesia nemuririi.
2. Povestea lumii (4 vol.)
Autoare: Susan Wise Bauer
Editura: Polirom, 2024
Traducere: Ioana Avădanei
Scrisă într-un stil direct și antrenant, Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor este o serie de patru volume care prezintă istoria omenirii din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Capitolele fiecărui volum sunt centrate pe evenimente și personalități importante din perioada analizată și oferă un mod plăcut și accesibil de a cunoaște și a înțelege istoria.
Primul volum, consacrat istoriei antice, începe cu cei mai vechi nomazi despre care avem mărturii arheologice și se încheie cu ultimul împărat roman. Sunt descrise vechile popoare și civilizații dintre Tigru și Eufrat și din jurul Mediteranei, dar și din Orientul Îndepărtat, din Africa și de pe continentul american.
Al doilea volum, consacrat Evului Mediu, începe de la căderea Imperiului Roman de Apus sub atacurile triburilor barbare și arată cum și-au construit conducători din diversele zone ale lumii noile imperii. De la ascensiunea dinastiei Tang la Marea Schismă, de la unirea musulmanilor într-un imperiu islamic de către profetul Mahomed și urmașii lui la încoronarea lui Carol cel Mare, de la Reforma lui Martin Luther la primii împăraţi moguli, volumul ne spune povestea regilor, a împăraţilor, a liderilor religioși și a oamenilor pe care aceștia i-au condus.
Al treilea volum, consacrat începutului epocii moderne, face, în primele capitole, legătura între Sfântul Imperiu Roman și domnia Elisabetei I și se încheie cu Goana după aur. De la războinicii Japoniei și otomani la primul președinte american, de la mărul lui Newton și Ecaterina cea Mare la războaiele din Noua Zeelandă, volumul ne povestește despre regi și regine, descoperiri, revoluții și libertate. Hărţi de Sarah Park.
Al patrulea volum, consacrat epocii moderne, cuprinde principalele fapte istorice dintre anii 1850 și 2000. Vom afla că nimic nu este întâmplător și că tot ce s-a petrecut în ultimul secol și jumătate a contribuit la modelarea lumii așa cum o știm astăzi, stabilind granițele țărilor și dictând relațiile dintre popoare. Hărţi de Sarah Park.
3. Nomazii
Autor: Anthony Sattin
Editura: Baroque Books, 2023
Traducere: Mihai Moroiu
Nu există progres fără mișcare, fără un ciclu de viață distinct generat de mișcare, iar nomazii au fost catalizatorii, creatorii și agenții de primă importanță ai reînnoirii sociale.
Lecțiile de supraviețuire pe șaua calului dispar odată cu începerea acumulării de averi și cu apariția dorinței de ancorare într-un loc, iar când un trib nomad devine sedentar, ajunge imediat pradă sigură pentru un alt trib nomad, mai tânăr și mai mobil. Populațiile stabile au avut întotdeauna nevoie de nomazi, așa cum și nomazii nu ar fi putut exista fără populațiile stabile, făcând astfel o lume mai bună, cu mintea deschisă și granițe convenabile.
O carte pentru deschiderea minții.
4. Teodora. Actriță, împărăteasă, sfântă
Autor: David Potter
Editura: Baroque Books, 2023
Traducere: Simina Bălășoiu
Din modesta sa familie de artiști de circ, de lângă hipodromul din Constantinopol, până pe tronul Imperiului Bizantin.
Frumoasă, dură și pasională, agent secret, abil personaj dominant al politicii interne și externe imperiale, soție devotată și împărăteasă aleasă, un portret triumfal al femeii care a modelat cea mai strălucită epocă a Imperiului Bizantin într-un univers populat de actori și acrobați, spioni, generali și nobili, episcopi, călugări, diplomați și negustori de speranțe.
Dușmanii au scris mult și plin de imaginație despre presupusa ei carieră timpurie de curtezană, iar admiratorii i-au dăruit aură de sfântă.
O narațiune modernă despre o femeie excepțional de înzestrată, care a depășit nenumărate obstacole pentru a dobândi puterea deplină, pe care a exercitat-o fără să uite o clipă de unde a plecat.
5. Bizanțul și cruciadele
Autor: Jonathan Harris
Editura: Baroque Books, 2023
Traducere: Mihai Moroiu
Vreme de șapte sute de ani bizantinii au pus baza unui sistem de valori care a plasat Constantinopolul, și nu Roma sau Ierusalimul, în centrul lumii. Atitudinile împăraților lui au reflectat această superioritate și au condus la tensionarea relațiilor cu forțele cruciate în ceea ce privește strategia militară și diplomatică.
În același timp, bogățiile și sofisticarea marelui oraș au lăsat o puternică impresie în rândul cruciaților, care, în cele din urmă, a fost fatală pentru încercările de a reface unitatea creștină. În aprilie 1204, Cruciada a IV-a, condusă de dogele venețian Henrico Dandolo, a cucerit și a prădat Constantinopolul, anunțând sfârșitul unei dominații bizantine, aproape milenare, în Răsărit.
6. Noaptea nu uită
Autoare: Silvia Dumitru
Editura: Humanitas, 2024
Este o poveste despre evadare și trezire. O înaintare într-un labirint cleios, printre meandrele unei copilării cu escapade inițiatice în cimitirul satului și stratageme ingenioase de evitare a vestiarului școlii, printre primele experiențe erotice și ceața tânjirii după mângâiere. Între anvergura nimicitoare a unei mame abrutizante și spectrul suav al unui tată strivit de această stihie. Dintr-un Crângași cu moravuri provinciale și cartofi prăjiți în mult ulei, în care fericirea conjugală se confundă cu sfânta naturalețe, Tina încearcă să evadeze într-o lume posh, cu playlisturi, branduri și băuturi sofisticate - visul unei vieți bune, care să nu însemne o continuă zbatere în mizerie și grobianism. În drumul spre sine, se supune și se răzvrătește împotriva mitului că iubirea se măsoară în suferință. Deprinde, mai cu seamă, cum să-și ia în primire propriul trup, care pare să aibă o viață a sa, desprinsă de sine. Toate ipostazele descentrate ale Tinei se suprapun într-o imagine clară, într-un happy-end neconvențional, din care rezultă - cum altfel? - că suferința poate fi izbăvitoare.
7. Mai puțin decât dragostea
Autor: Bogdan Crețu
Editura: Polirom, 2024
„Povestea de dragoste dintre voluntara, intransigenta, imprevizibila fiică a unui fost torționar și fiul fostei victime a acestuia îi oferă prozatorului Bogdan Crețu prilejul să facă în noul lui roman un portret al României din intervalul cuprins între anii ’50 (cu eflorescența temnițelor comuniste) și contemporaneitatea receptivă la mișcarea #metoo. Un portret relevant și foarte realist: torționarul e judecat doar de propriul copil, altfel rămânând prosper și liber până la moarte, viața deținutului politic e distrusă pentru totdeauna, iar urmașii lor direcți, marcați într-un fel sau altul de compromisurile și dramele familiale, nu se vor regăsi pe deplin niciodată. Întrețesute, cele două fire narative asigură tensiunea din Mai puțin decât dragostea, o carte densă, dramatică, puternică.” (Mariana Codruț)
8. Scandalul
Autor: Fredrik Backman
Editura: Art, 2024
Traducere: Andreea Caleman
Situat în inima pădurii, Björnstad-ul pare un oraș mort. Singura șansă ca economia să reînvie este ca echipa de juniori să câștige finala campionatului de hochei. Dar pentru unii dintre tinerii hocheiști de șaptesprezece ani, educați în spiritual „doar victoria contează” presiunea devine prea mare, iar importanța pe care o dau victoriei transcende dimensiunea morală a vieții lor în comunitate. Și atunci când interesele - fie ele financiare, fie legate de glorie - devin mai importante decât oamenii, victimele devin vinovați, iar cei diferiți devin paria.
Backman aduce în discuție două subiecte de actualitate: agresiunea sexuală și discriminarea etnică și de gen. Fără să arate cu degetul, fără să fie părtinitor sau să găsească vinovați, el pune pe tapet faptele, neomițând contextul, și-i lasă pe cititori să judece singuri.
9. Cintezele lui Darwin
Autor: Jonathan Weiner
Editura: Art, 2024
Traducere: Radu Filip
Cercetătorii Peter și Rosemary Grant au petrecut douăzeci de ani în Arhipelagul Galápagos pentru a studia speciile endemice de cinteze. În urma acestei cercetări extrem de complexe, ei au descoperit că nici măcar Darwin, părintele biologiei moderne și cel grație căruia aceste păsări au devenit faimoase, nu era conștient de adevărata forță a evoluției. În Galápagos, selecția naturală are loc zilnic și ceas de ceas, putând fi observată în acțiune. Însă nu doar cintezele lui Darwin fac vizibil acest proces. Vrăbiile din SUA, musculițele de oțet, cicadele, peștii guppy și multe alte specii studiate în ultimele decenii oferă dovezi concrete că evoluția acționează continuu.
Jonathan Weiner îi urmărește pe soții Grant în aventura lor științifică de pe teren și redă în amănunt dificultățile prin care trec aceștia, dar și momentele de bucurie care apar atunci când datele științifice, strânse cu greu, dezvăluie secretele naturii și contribuie la nuanțarea felului în care înțelegem viața.
Evoluția minut cu minut.