x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Poveștile de pe noptieră: 9 cărți vestesc primăvara

Poveștile de pe noptieră: 9 cărți vestesc primăvara

de Florian Saiu    |    05 Mar 2024   •   06:20
Poveștile de pe noptieră: 9 cărți vestesc primăvara

Vă las mai jos, întru dezmorțirea minților și a inimilor, 9 titluri alese pe sprânceană din sfera istoriei, filosofiei, științei, literaturii, jurnalului de călătorie. Nu vă rămâne decât să alegeți inspirat. Succes!

1. Originile medievale ale civilizației românești moderne

Autor: Ioan-Aurel Pop

Editura: Litera, 2024

„Românii nu sunt un popor al nimănui, care vin de nicăieri și merg niciunde, cum au mai spus și scris anumiți istorici improvizați. Poporul român și-a făurit instituții și state deasupra acestor instituții, a apărat specificul civilizației europene. S-a afirmat de timpuriu și a fost recunoscut ca popor romanic, membru al latinității europene, dar ca singurul popor romanic situat în Orientul Bizantin, cu biserică organizată după model bizantino-slav și cu limba slavonă ca instrument de comunicare al cultului, al cancelariilor și al culturii scrise a elitei. O mare parte din aceste caracteristici medievale au fost transmise lumii moderne și nu numai atât: lumea modernă românească s-a clădit pe pilonii civilizației medievale. Etnia românească, limba română, tradițiile și obiceiurile, credința și felul de rugăciune, o parte din „dregătoriile” noi, organizarea teritorială, judecățile și prejudecățile privitoare la popoarele din jur și multe altele s-au perpetuat și după Evul Mediu” - Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române

2. Reginele filosofiei

Autoare: Rebecca Buxton și Lisa Whiting

Editura: Litera, 2024

Traducere: Simina Bălășoiu

Istoria filosofiei nu a fost dreaptă cu femeile: probabil că ai auzit despre nume precum Platon, Kant, Nietzsche și Locke. Dar oare ce știi despre Hypatia, Arendt, Beauvoir sau Young? Această antologie despre viața și opera femeilor din filosofie, scrisă de două femei care se ocupă cu filosofia, aduce în prim-plan douăzeci de gânditoare ale căror idei au avut un impact profund, dar care nu s-au bucurat de recunoașterea cuvenită, în cele mai multe cazuri.

Vei afla despre Ban Zhao, prima femeie istoric din China antică; despre Angela Davis, probabil personalitatea cea mai reprezentativă a mișcării civile americane pentru drepturile afro-americanilor; despre Azizah Y. al-Hibri, faimoasă pentru studiile interdisciplinare despre legea islamică și egalitatea de gen. Și despre multe alte personalități marcante ale culturii universale.

3. Istoria pierdută a creștinismului

Autor: Philip Jenkins

Editura: Baroque Books, 2018

Traducere: Mihai Moroiu

Istoria pierdută a creștinismului oferă o perspectivă revoluționară asupra istoriei Bisericii creștine. „Mileniul de Aur al Bisericii din Orientul Mijlociu, Africa și Asia” explorează formarea și dispariția celor mai influente Biserici creștine timpurii din China, India și din Orientul Mijlociu, care au avut cele mai apropiate legături istorice cu Iisus Hristos și au reprezentat expresia dominantă a creștinismului de-a lungul întregului prim mileniu. 

Remarcabilă poveste autentică a sfârșitului acelor instituții care au dat formă atât Asiei, cât și creștinismului așa cum îl cunoaștem noi astăzi, Istoria pierdută este o operă importantă și capabilă să stârnească multe polemici de știință a religiei.

4. Lumea fetelor

Autoare: Mihaela Noroc

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Andreea Niță

„Imaginați-vă această carte ca pe un voiaj în jurul lumii. Vom călători împreună în 55 de țări și vom cunoaște fete minunate, din medii foarte diferite. Vom descoperi nenumăratele feluri în care fetele pot trăi bucuria autentică și vom învăța lucruri uimitoare și fascinante despre culturile lumii și despre diversitatea planetei noastre. Mi-am dat seama că toate tinerele din lume - indiferent de cultura sau contextul vieții lor - pot să mute munții din loc; au nevoie doar de puțin sprijin și de încurajări” - Mihaela Noroc.

5. Scurtă istorie a Angliei

Autor: Simon Jenkins

Editura: Litera, 2024

Traducere: Irina Dubský

Istoria Angliei - plină de forță și de evenimente, încă de când triburile germanice anglo-saxone au înaintat spre vest de-a lungul Britanniei antice, după retragerea romanilor - este scena unor tablouri captivante: cucerirea normandă, Henric al VIII-lea, Carol I, Revoluția Industrială și războiul împotriva lui Hitler. Englezii au fost, indiferent de unghiul în care alegem să-i privim, un popor remarcabil, care și-au impus puterea și și-au răspândit cultura inițial de-a lungul Insulelor Britanice, iar apoi în toată lumea. Și totuși, cum au ajuns astfel? Cum au influențat regii și reginele, de la Alfred cel Mare până la Elisabeta I, cursul istoriei țării și nu numai? Cum s-au dezvoltat instituțiile politice și legile care au definit națiunea engleză? Cum au modelat războaiele și conflictele internaționale destinul Angliei? 

Simon Jenkins, istoric și fost editor al ziarului The Times, ne poartă printr-o călătorie fascinantă în timp, pentru a ne dezvălui esența istoriei Angliei. Cu un talent excepțional de a sintetiza date istorice complexe într-un text accesibil, autorul ne ajută să înțelegem cum s-au întrepătruns evenimente politice, culturale și sociale pentru a forma Anglia modernă.

6. Cântul lui Ahile

Autoare: Madeline Miller

Editura: Paladin, 2023

Traducere: Ioana Filat și Mihai-Dan Pavelescu

O profeție sumbră îi nelinişteşte pe zei - nereida Thetis va aduce pe lume un fiu mai puternic decât tatăl său. De aceea viitorul războinic trebuie să se nască dintr-un părinte muritor. Zămislit astfel din sânge zeiesc și omenesc, Ahile ştie că soarta îi este pecetluită - va fi cel mai mare războinic al generației sale. Însă gloria trebuie plătită cu un preţ ce pare prea mare chiar și pentru eroul mirmidon. Prins între împlinirea destinului și fericirea pe care i-o aduce iubirea, Ahile descoperă că adevăratul război este cu el însuși.

O magnifică adaptare a legendei lui Homer!

7. Florența

Autor: Brian Jeffrey Maxson

Editura: Baroque Books

Traducere: Simina Bălășoiu

Florența, de la Michelangelo la Dante și Boccaccio, de la Leonardo da Vinci, Amerigo Vespucci și Botticelli la Niccolò Machiavelli și Brunelleschi, de la Galileo Galilei și Catherine de Medici la Gucci și Ferragamo, palate și biserici, academii, muzee, galerii și colecții de artă, frământare și strălucire, o istorie flamboaiantă între noblețe și cinism.

Florența, lumea umanistă a Renașterii, inovator oraș cultural, creuzetul civilizației italiene medievale, mai presus de oricare alt oraș-stat fortificat, principalul element de progres al comerțului, al culturii, al sistemului bancar și al artelor.

Florența, un arc peste timp, de la tradiția de obscură republică la o supraputere regională, unde strălucitoarea curte a lui Lorenzo Magnificul a devenit mândria și obiectul invidiei continentale și al intrigilor pasionante.

8. Evoluția omului

Autor: Lewis Dartnell

Editura: Litera, 2024

Traducere: Călin Popa

Noi, oamenii, suntem minuni ale evoluției. Abilitățile noastre excepționale au creat viața așa cum o știm. Creierul nostru este complex, corpurile noastre sunt un miracol tehnic, avem abilitatea de a transmite cunoștințe generațiilor viitoare. Însă suntem și profund imperfecți. Putem trăi doar la anumite temperaturi, corpurile noastre sunt vulnerabile în fața microorganismelor și a altor paraziți, avem nevoie constant de somn, de nutrienți și de apă. Toate aceste trăsături ne-au făcut să ne alegem medii favorabile în care să ne stabilim, limitându-ne libertatea de mișcare, și au creat ritmurile societății așa cum le cunoaștem astăzi. Însă extraordinara contradicție dintre plusurile și minusurile noastre este esența a ceea ce înseamnă să fii om. Iar istoria a avut un rol în echilibrarea celor două.

Lewis Dartnell dezvăluie modul în care acele abilități și deficiențe biologice au determinat profund cursul istoriei noastre și cum a influențat evoluția corpului uman dezvoltarea culturilor, societăților, economiilor, dar și conflictele purtate în toată lumea, și meditează asupra modului în care continuă să ne definească progresul. Descoperim cum a doborât hemofilia familia regală a Rusiei, cum a dus scorbutul la apariția mafiei și cum au contribuit bolile endemice la unirea politică a Angliei și a Scoției și la dublarea dimensiunii Statelor Unite aproape peste noapte.

9. Mașina timpului

Autor: H.G. Wells

Editura: Paladin, 2023

Traducere: Mihu Dragomir și Constantin Vonghizas

Exploratorul Timpului și companionii săi sceptici dezbat existența unei a patra dimensiuni: timpul. Pentru a-i convinge pe ceilalți că timpul este o dimensiune ce poate fi parcursă, exploratorul pornește într-o călătorie în viitorul îndepărtat. Evenimentele petrecute în cursul acesteia îl determină să reflecteze asupra evoluției omenirii: o lume bizară, un paradis în care ființa umană a evoluat pe căi divergente. Îndemnat de curiozitate, el înaintează și mai mult în viitor pentru a asista la finalul sumbru al Pământului.

O bijuterie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×