1. Jurnal de idei
Autor: Constantin Noica
Editura: Humanitas, 2024
A ține un „jurnal de idei” a fost preocuparea constantă a lui Noica începând din 1939, anul primelor notații pentru viitorul Jurnal filozofic, publicat în 1944. Știm că până în 1958 umpluse nouă caiete cu însemnări și reflecții, caiete care s-au pierdut. În anii de detenție politică (1959-1964), Noica, desigur, n-a mai făcut însemnări. După moartea lui (1987), s-au găsit, pe lângă un caiet din 1958 abia început, șase caiete și agende acoperind perioada 1965-1987. Ele au fost descifrate și publicate sub titlul Jurnal de idei în 1990. Volumul de față reia cu minime modificări acea ediție.
Notațiile Jurnalului - acumulări de atelier în vederea unor viitoare cărți, încercări succesive de definire și nuanțare a ideilor filozofice proprii, cugetări, aforisme, comentarii de lectură, însemnări autobiografice - dau simultan o impresie de policromie și coerență. Autorul își alimentează și verifică ideile-obsesie recurgând la cele mai diverse discipline, de la matematică și logică până la științele naturii, teologie sau arte, dar în desfășurarea aceasta speculativă există o perfectă armonie internă.
Jurnalul de idei este cea mai bună introducere în gândirea lui Noica, în sistemul său filozofic și chiar în Weltanschauung-ul și psihologia sa.
2. Integrala prozei scurte
Autor: Samuel Beckett
Editura: Polirom, 2024
Traducere: Ileana Cantuniari și Veronica D. Niculescu
Figură excepţională a literaturii absurdului, Samuel Beckett excelează în egală măsură în arta romanului, în dramaturgie şi în nuvelistică. El pune în scenă, în cele mai diverse forme, tragedia gândirii care îşi pierde statutul de inteligenţă ordonatoare într-un univers ce alunecă iremediabil în iraţional. Povestirile şi nuvelele reunite în acest volum oferă o perspectivă panoramică asupra evoluţiei scriiturii sale, de la proza cu puternice influenţe joyceene din prima perioadă de creaţie, încărcată de erudiţie şi intertextualism, la cea autoreferenţială şi minimalistă din ultima perioadă. Respingând categoric elementele tradiţionale legate de intrigă, personaje şi decor, textele lui Beckett creează o lume golită de semnificaţii, a spaţiilor claustrofobe şi a pustietăţilor întunecoase, populată de mizantropi cinici şi angoasaţi, vagabonzi cu trupuri şubrede şi solitari apatici care se străduiesc fără speranţă să exprime inexprimabilul şi să găsească un rost existenţei lipsite de finalitate. Această viziune sumbră asupra vieţii este ilustrată prin limbajul esenţializat la maximum cu o subtilitate care face din Beckett unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX.
3. O viață imposibilă
Autor: Matt Haig
Editura: Nemira, 2024
Traducere: Irina Pricop
Când Grace Winters, o profesoară de matematică ieșită la pensie, primește moștenire o casă dărăpănată pe o insulă mediteraneană de la o prietenă cu care n-a mai ținut legătura, curiozitatea pune stăpânire pe ea. Ajunge în Ibiza cu un bilet doar pentru dus, fără întoarcere, fără ghid și fără plan.
Printre dealurile abrupte și plajele aurii ale insulei, Grace caută răspunsuri despre viața și moartea prietenei sale. Ce descoperă este mai straniu decât și-ar fi imaginat. Dar, ca să se lase cuprinsă de acest adevăr imposibil, Grace trebuie mai întâi să se împace cu trecutul ei.
Plină de minuni și aventuri, aceasta este o poveste despre speranță, un nou început și puterea de a-ți schimba viața.
4. Personalitate și putere
Autor: Ian Kershaw
Editura: Litera, 2024
Scrisă de unul dintre cei mai importanți istorici ai Europei secolului XX și autor al biografiei lui Hitler, Personalitate și putere este o analiză măiastră a modului în care caracterul a conspirat cu oportunitatea pentru a crea despoții unici ai epocii moderne - și cum și de ce unele țări au găsit căi mai bune pentru progres. Epoca modernă a fost martora apariției unor indivizi care au avut sub stăpânire o gamă înspăimântătoare de instrumente de control, persuasiune și chiar letale. Societăți întregi au fost reconstruite și s-au purtat războaie, adesea cu un dispreț fără milă față de normele fundamentale. La vârful acestor societăți s-au aflat lideri ale căror personalități le-au permis cumva să facă orice doreau, indiferent de consecințele suportate de ceilalți.
Noua carte a lui Ian Kershaw reprezintă o încercare necesară, lucidă și provocatoare de a înțelege acești conducători, fie că e vorba de cei care au operat pe un teatru geografic mai larg (Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini) sau de cei cu un impact național pronunțat (Tito, Franco). Ce au avut special acești lideri și perioada în care au trăit cât să le permită să dețină o asemenea putere nelimitată și, de multe ori, criminală? Și ce a pus capăt acelei ere? Într-un grup opus de profiluri - de la Churchill la de Gaulle, de la Adenauer la Gorbaciov și de la Thatcher la Kohl -, Kershaw își folosește abilitățile excepționale de istoric pentru a explora cum au exercitat puterea personalități cu totul diferite de primele.
5. Cruciații
Autor: Dan Jones
Editura: Litera, 2024
Mai mult de un mileniu, creștinii și musulmanii au trăit alături, uneori în pace, alteori în război. Când armatele creștine au cucerit Ierusalimul în 1099, au declanșat cea mai cunoscută perioadă de conflict dintre cele două religii. În funcție de cine îți răspunde la întrebare, căderea orașului sfânt a fost fie o legendă care să te inspire, fie cea mai mare oroare. În Cruciații, Dan Jones analizează numeroasele aspecte ale poveștii mai largi, cartografiind peisajul profund uman și fără îndoială pluralist din epoca cruciadelor.
6. Librăria uitată din Paris
Autoare: Daisy Wood
Editura: Corint, 2024
Traducere: Dorina Tătăran
Povestea pendulează între Parisul anilor 1940, aflat sub asediul trupelor germane, și prezent, împletind destine, secrete și iubiri eterne.
Paris, 1940
Războiul se apropie de orașul iubirii. Jacques, a cărui soție este obligată să se ascundă, trebuie să rămână impasibil când naziștii îi iau tot ce îi este drag. Totul, cu excepția ultimei raze de speranță: îndrăgita lui librărie, La Page Cachée. Dar, când o tânără femeie și copilul ei îi bat la ușă într-o noapte și îl imploră să-i adăpostească, Jacques știe că singura lui opțiune este să riște totul încă o dată, pentru a salva o viață...
În zilele noastre
Juliette și soțul ei au ajuns în sfârșit în Franța, într-o escapadă romantică la care ea visa de atâta vreme. Însă, pe măsură ce zilele trec, Juliette descoperă cât de mult s-au îndepărtat unul de altul. Ea tânjește să se aventureze într-o nouă viață, așa că, atunci când din întâmplare dă peste o prăvălie abandonată, care este de vânzare, pare ceva predestinat. În scurt timp va afla că librăria uitată ascunde secrete nebănuite.
7. Bucureștiul sub bombardamente (1941-1944)
Autor: Alexandru Armă
Editura: Corint, 2024
Impactul emoțional și psihologic al atacurilor aeriene din anii celui de-Al Doilea Război Mondial asupra Bucureștiului este deconstruit la o distanță de 80 de ani de prospețimea mărturiei directe. Documentele de arhivă asigură baza unei realități istorice pe care nu o putem surprinde decât în esența profund umană, contorsionată și lipsită de apărare a martorilor români, americani și englezi care au avut șansa de a scăpa de focul bombardierelor americane și engleze. Moartea miilor de civili nevinovați amplifică o vinovăție difuză, resimțită de aviatorii prizonieri (supuși ei înșiși bombardamentelor propriilor camarazi), uimiți de tratamentul bun și civilizat al românilor. Traumatizați de acțiunile militare ale Aliaților și vulnerabilizați de apropierea trupelor sovietice, românii au făcut față acestor momente grele cu profesionalism și empatie.
8. Carnavalul din poiană
Autori: Ana Mureșan și Ion Mureșan
Editura: Școala Ardeleană, 2024
Ilustrații: Cate Cherecheș
„Cartea aceasta se adresează înainte de toate dascălilor. Lor le este folositoare, căci e o carte practică. Ea s-a scris din necesitate. În primul rând, după o nu tocmai scurtă și calmă experiență didactică, căci mi-a fost dat să predau în cătune, în sate și în orașe, la clase normale sau simultane, mi-am dat seama că există părți ale personalității copilului pe care nu le poți cunoaște la clasă. Aptitudini, talente, tipuri de caracter și temperament sunt sortite să stea ascunse ani de zile ori să se înăbușe și să nu mai apară niciodată la suprafață. (Ana Mureșan)
Volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Cluj la Secțiunea Carte pentru copii și tineret (2004).
9. Androidul romantic
Autor: Silvan Th. Stâncel
Editura: Școala Ardeleană, 2024
„(Artificial Intelligence, ChatGPT, Internet, Tinder, TikTok, rate, război, într-un cuvânt, viață.) Dacă ți-au atras atenția cuvintele acestea, înseamnă că suntem contemporani. Tu - cu problemele tale zilnice, eu - cu ale mele. Dimineața te trezești devreme, seara ești prea obosit. Nu prea mai ai timp să citești cărți. Mai ales poezie. Mai ales un volum nou apărut. Și totuși, sunt atâtea convenții de subminat... Ai vrea să vezi absurdul din spatele lor? Te-ai săturat de intertextualitate, de rețeaua de semnificații actuale, de ironie? Poate mă răsfoiești într-o librărie. Singur. A citi nu e un furt, însă a pleca cu o carte fără să o plătești e altceva... Poate te-ai întâlnit cu mine accidental. Nu-mi poți spune nimic. Și e mai bine așa. Într-o zi, vei auzi și cântecele mele. Într-o altă zi, vom pleca, iar faptul că mi-ai acordat câteva clipe din timpul tău este cel mai frumos lucru care se putea întâmpla în această viață” (Silvan Th. Stâncel).