x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cărți care-ți răcoresc mintea

Cărți care-ți răcoresc mintea

de Florian Saiu    |    26 Iul 2023   •   06:45
Cărți care-ți răcoresc mintea

Temperaturile tropicale te-au prăbușit în al nouălea cerc al iadului? Adună-te un pic, trage-te la umbra unei cărți (și a unui rosé aburind) și revin-o cu picioarele pe pământ. Uite, alege unul dintre itinerarele de mai jos!

 

1. Războiul sfârşitului lumii, de Mario Vargas Llosa

Editura Humanitas Fiction (2023)

 

Roman pe care Roberto Bolaño îl considera capodopera lui Mario Vargas Llosa şi pe care Harold Bloom l-a inclus printre cărţile canonului occidental, are la bază un eveniment real din istoria Braziliei: sfârşitul secolului al XIX-lea aduce la Canudos, ţinut sărac din nord-estul ţării, sângeroasa revoltă a unei secte milenariste conduse de Antonio Sfătuitorul – conflict civil dramatic în care au pierit aproape 20.000 de oameni. Însă pe firul naraţiunii graniţa dintre istorie şi mit se topeşte şi, până la urmă, dispare cu totul: pentru rebelii de la Canudos republica se preschimbă-n Antihrist, războiul pe care-l poartă capătă proporţii apocaliptice, iar de la Sfătuitor, căpetenia lor, aşteaptă cu disperare, ca de la un nou Mesia, mântuirea.

 

„De la scenariul cinematografic pe care l-am schiţat ca embrion al întregii lucrări şi până la punctul final pe care l-am pus opt ani mai târziu, romanul acesta m-a făcut să trăiesc una dintre cele mai bogate şi mai exaltante aventuri literare” - Mario Vargas Llosa

 

2. Călătoria lui Walter Benjamin, de Jay Parini

Editura Humanitas Fiction (2023)

 

Jay Parini reconstituie ultimele luni din viața filozofului Walter Benjamin, care părăsise Parisul chiar înaintea invaziei naziste din 1940. Pornind de la mărturii, scrisori, jurnale și memorii ale contemporanilor - personalități ale scenei intelectuale occidentale care au supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial -, Parini îi conturează lui Benjamin un portret de o profundă empatie. La începutul anilor 1930, când climatul intelectual și politic devenise sufocant, Walter Benjamin pleacă din Germania și se stabilește în cele din urmă la Paris, unde, timp de zece ani, se documentează, scrie, publică în diferite periodice și concepe marile sale proiecte care așteptau momentul prielnic să fie publicate. Însă turnul de fildeș în care filozoful însingurat se refugiase sperând să rămână neatins de Istorie (încercare zadarnică, după cum îl avertizau cei apropiați) se dovedește un fragil castel de cărți de joc. Eșafodajul vieții sale și rațiunea sa de a fi se năruie odată cu înaintarea germanilor în Franța, iar Benjamin se vede obligat să accepte că lumea în care s-a născut va pieri.

 

3. Surrender, de Paul David Hewson (Bono)

Editura Litera (2023)

 

Sincopat și ireverențios, introspectiv și brutal de sincer, volumul Surrender deapănă povestea vieții lui Bono, structurată (nu foarte ordonat) în jurul a 40 de melodii marca U2. Bono a crescut în zona de nord a orașului Dublin, cu un tată catolic și o mamă protestantă, într-o perioadă de intensificare a violențelor din conflictul nord-irlandez. Moartea mamei lui, pe când el avea doar 14 ani, a marcat absența ce avea să-i contureze dorința de a-și întemeia o familie. Născut cu numele de Paul David Hewson,  Bono trăiește astăzi împreună cu soția lui, Ali, și cei patru copii în Dublin. 

 

Trupa U2 a vândut 170 de milioane de discuri și a câștigat 22 de premii Grammy (în 40 de ani de activitate).

 

4. Hitler. 1936-1945. Nemesis, de Ian Kershaw

Editura Litera (2023)

 

În acest al doilea volum al biografiei scrise de Ian Kershaw, îl descoperim pe Hitler la apogeul puterii sale, idolatrizat de milioane de germani pentru faptul de a fi salvat națiunea de o catastrofă economică. Partidul nazist, forțele armate, cartelurile industriale și funcționarii publici veneau cu toții „în întâmpinarea Führerului“. Între timp, Hitler era hotărât să își realizeze viziunea mefistofelică: subjugarea Europei sub stăpânirea Reichului de O Mie de Ani și, în acest proces, anihilarea evreilor. Ulterior, pe măsură ce echilibrul s-a schimbat în favoarea Aliaților, Kershaw ne prezintă un Hitler transformat din războinic invincibil în parior disperat, provocând în cele din urmă distrugerea țării sale și punându-și capăt zilelor într-un buncăr de sub Berlinul ajuns o ruină. Având la bază o activitate de cercetare impresionantă, incluzând numeroase surse neutilizate până la momentul redactării acestui volum, „Hitler. 1936-1945. Nemesis” reprezintă punctul final al unei biografii devenite operă clasică.

 

5. Autoritățile lui Aristotel, autor anonim

Editura Polirom (2023)

 

„Autoritățile lui Aristotel” sunt un florilegiu filosofic de largă răspândire în universitățile europene ale Evului Mediu. El a funcționat pentru medievali ca un filtru de cunoaștere a operei aristotelice și, mai larg, a gândirii antice. Uneori iluminând și clarificând, alteori umbrind și resemnificând sursele din care s-a inspirat, acest florilegiu este azi un instrument fundamental de studiu al evoluției gândirii medievale. Dar nu ar fi deloc surprinzător ca el, prin traducere, să își reia și propria funcție originară, de studiu și citare a Filosofului. 

 

Studiu introductiv, traducere din limba latină și comentarii de Vlad Ile.

 

6. Quilt, de Veronica D. Niculescu

Editura Polirom (2023)

 

Cu aceste povestiri, în care personaje sunt oameni și animale, cupluri deznădăjduite în vremuri teribile, prieteni care se văd rar și vorbesc limbi diferite, copii și părinți, teckeli blânzi și cămile pierdute de la circ, dar și dragostea și disperarea, dulceața și amărăciunea insuportabilei ușurătăți a zilelor noastre, se naște o carte care vorbește despre neajunsul de-a trebui să trăiești atunci când simți că nu se mai poate trăi. Și, deloc paradoxal, despre frumusețea explozivă, copleșitoare a lumii, atunci când e ea mai chinuită și suferința ei e mai mare. 

 

7. Biblioteca lui Stalin, de Geoffrey Roberts

Editura Corint (2023)

 

Biblioteca era locul preferat al lui Stalin, un autodidact care și-a impus o normă de studiu de cel puțin 300 de pagini pe zi! În liniștea oferită de cărți, el și-a petrecut cea mai mare parte a timpului liber citind și adnotând volume de istorie, filozofie, economie, politică sau literatură. Și tot în intimitatea cărților s-a pregătit pentru conflictele recurente avute cu adversarii interni sau externi ai regimului. Stalin citea cu aviditate ziare și reviste. Îi plăcea să noteze pe marginea textelor impresiile sale. Exact aceste adnotări - care nu erau destinate difuzării - constituiau gândurile sale cele mai intime. Surprinzător, nu?

 

8. Viitorul capitalismului, de Paul Collier

Editura Corint (2022)

 

Economist de renume mondial, Paul Collier propune un diagnostic onest al eșecurilor capitalismului și o viziune pragmatică și realistă a modului în care ar putea fi remediat. Trei noi rupturi adânci sfâșie structura societăților occidentale: una spațială, între metropole și așezări în paragină; una de clasă, între cei cu studii superioare și cei mai puțin educați; și una globală, între țările bogate și cele sărace. Mai pot fi oare remediate aceste clivaje?

 

9. Confesiunile unui librar, de Shaun Bythell

Editura Pandora M (2023)

 

Într-o casă în stil georgian, populată de mii de cărți și stăpânită de un motan dolofan, Shaun Bythell veghează peste teritoriul celui mai mare anticariat din Scoția. Din spatele tejghelei, el este șef și angajat, coleg al unor librari țăcăniți, arhivar și colecționar. Ritmul existenței lui se împarte între numeroasele vizite făcute pentru achiziționarea cărților, întâmpinarea clienților în magazin și mici însemnări zilnice inspirate din întrebările și comentariile acelorași clienți. „Confesiunile unui librar” este un jurnal scris printre cărți pentru cititorul pe care-l întâlnești printre cărți. 

 

10. Triunghiul dramatic, de Stephen B. Karpman

Editura Trei (2023)

 

Relațiile interpersonale se pot deteriora și există un număr infinit de moduri în care intențiile bune devin proaste. Care sunt motivele pentru care se întâmplă acest lucru? Există vreun instrument care să ne ajute să întrerupem ciclul aparent complex al conflictelor? În cartea de față Stephen Karpman ne invită să descoperim analiza tranzacțională a intimității bazată pe Triunghiul dramatic care descrie trei roluri - Persecutor, Salvator și Victimă - pe care fiecare participant le joacă pe rând și care reprezintă un model al comunicării în interacțiunile interpersonale ce ne poate sabota relațiile.

 

11. Pântecul, de Leah Hazard

Editura Nemira (2023)

 

Toți ne începem viața în uter, dar cât de multe știm despre structura și modul lui de funcționare? Împletind istoria medicală, descoperirile științifice și investigația jurnalistică, Leah Hazard ne oferă o descriere detaliată a celui mai misterios și mai controversat organ uman. Este uterul conectat la creier? Care este rolul menstruației? Afectează histerectomia plăcerea sexuală? Cât timp se păstrează sperma în criptele uterine? Va fi posibilă vreodată gestația externă? Pot avea bărbații uter? Leah Hazard, de profesie moașă, răspunde la toate aceste întrebări cu erudiție, empatie și umor, demontând toate miturile construite în jurul acestui organ.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cărţi vară umbra