Scriitorul Salman Rushdie a fost condamnat la moarte, printr-un decret religios, emis de ayatolahul Ruhollah Khomeini pentru cartea sa "Versete satanice". Motivul? Este vorba despre insultarea musulmanilor printr-o interpolare "satanică" in textul Coranului.
"Versete satanice", una dintre cele mai controversate cărţi din istorie, scrisă de Salman Rushdie, a apărut şi in Romănia.
Scriitorul Salman Rushdie a fost condamnat la moarte, printr-un decret religios, emis de ayatolahul Ruhollah Khomeini pentru cartea sa "Versete satanice". Motivul? Este vorba despre insultarea musulmanilor printr-o interpolare "satanică" in textul Coranului.
Rushdie a fost forţat să stea ascuns de mai bine de 10 ani. De-a lungul timpului, au existat tentative de asasinat asupra traducătorilor sau editorilor cărţii sale. Restul scenariului este cunoscut: s-au pus la cale manifestări de protest, au fost incendiate librării, au fost răniţi traducători, unul fiind chiar injunghiat mortal.
"Nu ştiu ce cred iranienii despre mine, in afară de faptul că, la un moment dat, au vrut să mă ucidă, iar acum nu mai par atăt de dornici să o facă. Nu văd cum ar fi beneficiat cărţile mele de publicitate. Şi dacă cineva se indoieşte de asta, incurajez acea persoană să treacă prin ce-am trecut eu", mărturisea Salman Rushdie.
CURAJ. In ciuda tuturor ameninţărilor, Rushdie nu a renunţat la convingerile sale indemnănd chiar la o "reformă musulmană", mai precis la o modernizare in ceea ce priveşte ideologia "prăfuită" a islamiştilor, care porneşte de la vărste foarte fragede. De la emiterea decretului şi pănă astăzi viaţa lui Rushdie a revenit la normal, scriitorul avănd mai multe apariţii publice şi discursuri.
"Versetele satanice", volum care continuă şi azi să provoace proteste de stradă in Pakistan şi Iran, tradus de Dana Crăciun, se regăseşte in colecţia "Biblioteca Polirom", fiind ultimul volum din seria dedicată autorului, potrivit editurii.
ERUDIT. Salman Rushdie a debutat in 1975 cu romanul "Grimu", insă celebritatea i-a adus-o volumul "Copiii din miez de noapte", pentru care a căştigat premiul Booker in 1981 şi premiul The Booker of Bookers, in 1993. A scris "Versete satanice" in 1988, iar in 1992 i-a apărut o culegere de eseuri, interviuri şi recenzii intitulată "Patrii imaginare". In 1994 a publicat un volum de povestiri, "Orient, Occident", dar şi o antologie de texte eseistice şi memorialistice cu titlul "Dincolo de limite". Opt dintre cărţile sale au fost traduse in romăneşte, la Editura Polirom, printre care "Copiii din miez de noapte" (2005), "Dincolo de limite" (2006), "Shalimar clovnul" (2006) sau "Ruşinea" (2001).