x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ce citim la plajă

Ce citim la plajă

de Sebastian S. Eduard    |    16 Aug 2012   •   19:28
Ce citim la plajă

Cartile "Adio, iubito", de Raymond Chandler, si "Orfani in Brooklyn", de Jonathan Lethem, se numara printre volumele recomandate sa fie luate pe plaja in aceasta vacanta de vara, de catre scriitorul Ariel S. Winter, intr-un material publicat de huffingtonpost.com.

Raymond Chandler, unul dintre cei mai celebri autori de romane politiste, se numara astfel printre scriitorii recomandati spre a fi cititi in aceasta vacanta de vara, pe plaja.

Cartea "Adio, iubito/ Farewell, My Lovely" (1940), a lui Raymond Chandler, a aparut in limba romana la editura Nemira, in anul 2010. Cartea prezinta povestea lui Moose Malloy, care, cu opt ani inainte, traia cel mai frumos vis: urma sa o ia in casatorie pe rapitoarea roscata Velma. Insa planurile lor sunt zadarnicite de acuzatiile de jaf armat, sustinute de probe inscenate cu abilitate.

O alta carte buna de luat in sacosa de plaja in aceasta vara este "Un plan simplu/ A Simple Plan", de Scott Smith. Aparuta in limba romana in 2007, la editura Rao, "Un plan simplu" este o carte despre oamenii buni care fac uneori lucruri rele. Doi frati si un prieten gasesc patru milioane de dolari intr-un avion prabusit. Pilotul este mort. Nimeni nu cauta banii. Ca sa-i pastreze, nu trebuie decat sa astepte. Totul parea atat de simplu. Dar din clipa in care acest plan este pus in miscare, ordonata viata a lui Hank Mitchell scapa cu desavarsire de sub control, aruncandu-l intr-un tavalug de inselatorii, tradari si santaje, un haos total...

Si volumul "Orfani in Brooklyn/ Motherless Brooklyn" (1999), de Jonathan Lethem, apare pe lista cartilor recomandate sa fie citite in acest an in vacanta de vara. Cartea a aparut si in limba romana, la Editura Leda. Declarat "cel mai bun roman al anului 1999" de The New York Times, volumul spune povestea lui Lionel Essrog, mascariciul Brooklynului, un orfan pe care impulsurile sindromului Tourette de care sufera il fac sa masacreze limba engleza in cele mai surprinzatoare si originale moduri.

Cartea "Strainii din tren/ Strangers on a Train", de Patricia Highsmith, aparuta in limba romana in 2004, la editura Litera, se regaseste pe aceeasi lista a recomandarilor de vacanta. Alte titluri recomandate a fi citite pe plaja, in vacanta de vara, sunt: "Batman: The Dark Knight Returns" de Frank Miller (1986), "The Engagement" de Georges Simenon (1933), "Nightmare Alley" de William Lindsay Gresham (1946), "Savage Night" de Jim Thompson (1953), "F is for Fugitive" de Sue Grafton (1989), "Broken Harbor" de Tana French (2012).

Acestora li se adauga volumul "The Twenty-Year Death", lansat anul acesta de Ariel S. Winter, scriitorul care recomanda cartile pentru a fi citite pe plaja, in publicatia huffingtonpost.com.

×