x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cea mai veche carte românească, expusă la Bookfest trei zile

Cea mai veche carte românească, expusă la Bookfest trei zile

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Mai 2023   •   15:53
Cea mai veche carte românească, expusă la Bookfest trei zile

Cea mai veche carte românească, aflată într-o colecție privată – „Evangheliarul lui Macarie” (denumită și „Biblia lui Macarie”) este expusă în acest weekend la Salonul Internațional de Carte Bookfest, într-un stand inedit. Casa de Licitații Artmark aduce, în premieră, la cea de-a XIV ediție, exemplarul rarisim tipărit la Târgoviște în 1512, în timpul domnitorului Neagoe Basarab.

Expunerea publică a Evangheliarului reprezintă, pentru piața românească de carte, un eveniment major. Evangheliarul nu este doar cea mai veche carte românească aflată într-o colecție privată, ci una dintre primele 3 tipărite pe teritoriul României. Valoarea acestui bun cultural excepțional este apreciată de specialiști în jurul valorii de 150-200 de mii de euro, deși este dificil să se stabilească exact o valoare, raportat la faptul că nu există un precedent de tranzacționare a unei cărți românești într-atâat de vechi și rare.

Opera, imprimată la mânăstirea Dealu lângă Târgoviște, unde ieromonahul Macarie fusese instalat ca tipograf de predecesorul lui Neagoe Basarab, domnitorul Radu cel Mare, a marcat un punct de cotitură în evoluția literaturii est-europene, punând bazele viitoarelor traduceri și tipărituri de cărți în limba română. În România se mai păstrează un singur exemplar al acestei tipărituri rarisime, în colecția Bibliotecii Academiei Române.

Alături de Evangheliarul lui Macarie, una dintre cele mai prețioase și valoroase obiecte din patrimoniul cultural și religios românesc, va fi expusă și „Cartea românească de învățătură” (zisă și „Cazania lui Varlaam”) de la 1643. Capodopera culturii românești medievale a fost editată de mitropolitul Varlaam și tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, în timpul domnitorului Vasile Lupu.

„Evangheliarul lui Macarie” și „Cazania lui Varlaam”, alături de alte obiecte de colecție ce provin din patrimoniul criticului literar Șerban Cioculescu, pot fi găsite în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția XVI, în perioada 26-28 mai, Romexpo, Pavilionul B2, spațiul B06.

×