x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cel mai rapid roman din lume realizat de 53 de scriitori români!

Cel mai rapid roman din lume realizat de 53 de scriitori români!

de Dana Andronie    |    16 Dec 2012   •   18:33
Cel mai rapid roman din lume realizat de 53 de scriitori români!

La Universitatea din Bucureşti s-a scris istorie. Sâmbătă, 15 decembrie, nu mai puţin de 53 de scriitori români au reuşit o premieră mondială: s-a redactat cel mai rapid roman, în doar 5 ore şi 35 de minute. Conceperea cărţii a început la ora 10:20, cu cei patru naratori principali ­ scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Răzvan Ţupa şi Marius Chivu, stabilind împreună planul şi titlul romanului – “Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”. S-au scurs doar 9 ore, 5 minute şi 8 secunde până la tipărirea primului număr al ineditului roman, pe care iniţiatorii proiectului îl consideră “un dar pentru societatea românească”.

Editura Art, care va publica romanul de 288 de pagini rezultat în urma efortului colectiv al celor 53 de scriitori, a înscris acest proiect fără precedent la Guinness Book of Records pentru a fi validat şi omologat ca record, lucru care ar urma să aibă loc în Ajunul Crăciunului. Guinness Book a declarat proiectul ca fiind eligibil, creând în acest sens o categorie specială.

“A fost o zi destul de grea, când 53 de autori români s-au strâns pentru a marca un eveniment total inedit. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor noştri – compania Links Associates, expertă în Comunicare strategică, Editura Art şi Universitatea din Bucureşti. Cred că am reuşit să dăm un exemplu, să arătăm că românii pot conlucra întru binele tuturor”, a spus Gabriel H. Decuble, preşedintele Asociaţiei Culturale Aedificatio şi iniţiatorul proiectului.

Florin Iaru a subliniat entuziasmul şi spiritul de echipă al scriitorilor, care au lăsat deoparte orgoliile pentru a lucra împreună, câteva ore, la un proiect care cu siguranţă va rămâne în istorie: “Am o extraordinară admiraţie pentru aceşti autori care au uitat de orgolii şi au hotărât să facă ceva împreună. «Moş Crăciun & Co.» este un roman cu români, despre România vremurilor noastre. Cartea descrie imaginea unui Bucureşti în care oamenilor nu le ajunge timpul pentru a-şi îndeplini dorinţele”, a precizat scriitorul.

Marius Chivu a remarcat faptul că evenimentul a presupus o muncă mai mare decât anticipase, dar cu atât mai plăcută. “Aş vrea să fac asta anual, pentru a vedea la ce viteză putem ajunge. Am avut mari dificultăţi în a-i opri pe autori din scris. Sunt curios să văd ce a ieşit”, a declarat scriitorul.

Şi pentru că este vorba totuşi despre un roman scris în premieră la 106 mâini, Răzvan Ţupa şi-a exprimat speranţa că acesta va avea cursivitatea şi coerenţa necesare pentru a avea succes la public: “Nu ne-am dorit doar un record de viteză, ci şi un rezultat care merită să fie citit”.

De mâine, romanul se va găsi în librării, urmând ca miercuri, 19 decembrie, cu începere de la ora 18:30, acesta să fie lansat în prezenţa tuturor autorilor la Librăria Bastilia.
_____________________________

“Romanul este cadoul ideal pentru toţi cei care preţuiesc talentul, dăruirea, imaginaţia şi inovaţia, valori care împing România mai departe”
Corina Vinţan

Director General al companiei Links Associates


×